Terug naar Nieuwsoverzicht

In memoriam Rolf Olland

15 januari 2022

Op 84-jarige leeftijd is voormalig NGF-president Rolf Olland overleden. Samen met anderen legde hij de basis voor een gezonde Nederlandse golfsamenleving. Olland was een denker, een bouwer en een verbinder. En ook nog eens een uitstekende golfer.

Door Jan Kees van der Velden. Foto: Rolf Olland in 2014 met een mini-kopie van de zilveren Army Tankard-beker(Koen Suyk).

Rolf Olland was president van 1989 tot 1995. Bij zijn afscheid deed hij in een interview met GOLFjournaal, het toenmalige magazine van de NGF, nogal bescheiden over zijn presidentschap. "Waar het de laatste zes jaar uiteindelijk allemaal over ging? Low-profile bezig zijn, niet te veel op de voorgrond willen treden, maar toch uiteindelijk het doel willen bereiken dat je moet bereiken."

Met die conclusie was Olland veel te bescheiden. "Hij was een uitstekend bestuurder en strateeg", zegt Jan Willem Verloop, die van 1983 tot 1989 president was. "Rolf was een goede golfer en wist heel veel van het spel. Hoe hem verder te omschrijven? Verstandig, wijs, maar ook iemand met een goed hart. En ook een vrolijk mens."

Rolf Olland drukte een stevige stempel op golf in Nederland. Niet alleen tijdens zijn presidentschap. Hij was al in de jaren zeventig een belangrijk man toen openbare golfbanen zoals Kleiburg, Oude Maas en Spaarnwoude werden aangelegd. Daar had de NGF de neus voor op kunnen halen.

Maar Olland trachtte samen met andere bestuurders deze clubs en ook golf op hockey- en voetbalvelden op een of andere manier onder de paraplu van de NGF te krijgen en te houden.

"We moesten voorkomen dat er naast de Federatie een andere golfbond kwam", zei Olland in 2014. "Dat zou geen goede ontwikkeling zijn geweest." Verloop: "In het begin van de jaren zeventig was golf elitair. Er speelden twintigduizend mensen. In die tijd zijn we als NGF begonnen om golf onder de aandacht te brengen."

"Ik heb in feite zelf geen ja gezegd. Dat deed mijn vrouw Anneke voor mij"

Ollands ideeën en gedachten leidden, in samenspraak met bestuurders als Richard Rahusen, Lout Mangelaar Meertens en de al geciteerde Jan Willem Verloop, tot de invoering van het Golfvaardigheidsbewijs, de oprichting van de Commissie Ontwikkeling Golfbanen en Openbaar Golf - de roemruchte COGO - en het in de NGF ‘importeren’ van clubs zonder volwaardige baan, de zogenaamde Geassocieerden, en het systeem van mentorclubs.

En in 1989 werd hij president van de NGF. "Het heeft mij tijdens en na een lunch uren gekost om hem te overreden", aldus Jan Willem Verloop. "Uiteindelijk zei hij gelukkig ja."

Olland zelf vertelde jaren later: "Ik heb in feite zelf geen ja gezegd. Dat deed mijn vrouw Anneke voor mij." Anneke Olland was niet alleen zijn grote liefde, maar ook de vrouw die hem bij al zijn werkzaamheden door dik en dun steunde.

Van 1981 tot 1986 was Olland al lid van het NGF-bestuur en in die periode bouwde hij bevlogen en vakkundig aan de structuur die van de Federatie een gezonde organisatie moest maken. Anno 2022 plukt de NGF nog steeds de vruchten van zijn werk.

Als president zag Olland in dat voor zijn plannen de NGF ondersteund moest worden door een professioneel georganiseerde kantoor-organisatie - ‘het Bureau’ - dat tot dan als Secretariaat gevestigd was op een verdieping van het clubhuis van de Hilversumsche.

Als directeur werd Henk Heyster benoemd en vanwege het groeiende personeelsbestand werd besloten om in 1989 te verhuizen naar een moderne kantoorlocatie in De Meern, in het centrum van het land, aan de A12.

"Ik kan mij voorstellen dat het Golfvaardigheidsbewijs in Angelsaksische landen niet nodig is", zei Olland in 1995. "Maar daar heeft een golf een geheel andere traditie. Sterker nog, de sport hoort daar tot de cultuur. Het is mijn stellige overtuiging dat het GVB in ons land geen barrière is geweest voor de groei en populariteit van de sport."

"Stel dat we het GVB niet hadden gehad, dan was het imago van golf slechter geweest. Het was met de sport de exclusievere kant op gegaan, want clubs willen nu eenmaal een bepaalde toetssteen hebben bij de toelating van spelers. Of de commerciële clubs hadden wellicht iedereen ook zonder enige ervaring maar toegelaten. En dat was ook niet zonder gevolgen gebleven."

"Hij liet steeds blijken goed op de hoogte te zijn van wat er speelde"

"Ik heb Rolf Olland als president meegemaakt toen ik zelf speelde", zegt Jeroen Stevens, directeur van de NGF. "Hij was op de meeste nationale wedstrijden aanwezig. Later heb ik hem natuurlijk gezien en gesproken tijdens de Algemene Ledenvergaderingen waar hij als erelid van de NGF bijna altijd aanwezig was. Hij liet steeds blijken goed op de hoogte te zijn van wat er speelde."

Rolf Olland werd als jongeman lid van de Hattemse Golf & Countryclub. "In 1946 of 1947, eerder mocht niet", zei hij een paar jaar geleden. De jonge Olland was een paar keer de beste amateur in ons Open en won in 1954 het Nationaal Jeugdkampioenschap. Hij vormde met zijn clubgenoot Wilfred Smit een formidabel koppel in foursome- en fourballwedstrijden. Al op 17-jarige leeftijd wonnen ze in 1954 op de Haagsche de Army Tankard, het NK foursomes.

Ondanks fysieke ongemakken won Rolf Olland een paar maanden geleden nog op ‘zijn’ Hattem de 1 September Beker en dat feit werd terecht uitgebreid belicht op de website van RTV Hattem.

Olland had echter geen ambitie om prof te worden. "Integendeel", zei hij in 2015 tegen GOLF.NL. "Golf was een amateursport, pro worden was voor ons not done."

"De NGF is een organisatie van boerenkool en huiswijn"

Rolf Olland zwaaide jarenlang de scepter bij Koninklijke Buisman, dat in augustus 150 jaar bestaat. Oudere golfers kennen Buisman van de kleine potjes met smaakversterker voor de koffie.

Directeur Rolf Olland breidde het portfolio gestaag uit: "Begin jaren ‘90 heeft Buisman verschillende koffie- en chocolade specialiteiten ontwikkeld en geïntroduceerd. Op dit moment zijn er verschillende varianten verkrijgbaar bij verschillende winkelformules", staat op de website van het in Zwartsluis gevestigde bedrijf te lezen.

Tot slot: "De NGF is een organisatie van boerenkool en huiswijn". Een uitspraak die Olland lanceerde. "Golf was en is voor veel mensen een sport van luxe en veel geld", zei hij vorig jaar nog tegen Golfers Magazine. "Van duur dineren na een rondje golf. Dat verkeerde beeld wilde ik graag rechtzetten. Golfers zijn sportmensen die in het clubhuis graag een goede, een lekkere maar ook bescheiden maaltijd nuttigen. Boerenkool met huiswijn paste en past heel goed in dat plaatje."

Het was Rolf Olland ten voeten uit.

Rolf Olland en Gerard de Wit

Foto boven: Rolf Olland (links) met Gerard de Wit in 1955.