Terug naar Nieuwsoverzicht

Hooge Graven wenst een tweede paragolfer

5 juli 2022

Recent verscheen een artikel op GOLF.NL over Jan Dunnewind, lid van Hooge Graven Golfclub Ommen. Door zijn ziekte Multiple Sclerose moest Jan zijn geliefde golfsport opgeven, totdat hij de sport in 2021 weer kon oppakken dankzij een paragolfer* die de club ter beschikking stelde. Dankzij deze paragolfer en intensieve wekelijkse lessen verzorgd door de Stichting Revalidatiegolf en golfpro’s van de club is Jan inmiddels weer twee keer per week aan het golfen. De wens van de Hooge Graven? Een tweede paragolfer, zodat twee spelers tegelijk de baan in kunnen.

In 1993 werd bij Jan Dunnewind de diagnose Multiple Sclerose (MS) vastgesteld. De ziekte is progressief en krijgt steeds meer grip op zijn lijf. In 2006 kreeg hij uitval in zijn rechterbeen en in 2016 moest hij zelfs stoppen met golfen, zijn grootste hobby. Hij kwam in een rolstoel terecht en vreesde dat hij niets meer kon. “Ik dacht dat het voorbij was. Dan is alles even donkerbruin om je heen”, vertelt Jan. Inmiddels is hij dankzij een paragolfer weer met groot plezier te vinden op de golfbaan.

Jan Dunnewind golft dankzij een paragolfer bij golfclub De Hooge Graven

Paragolfcommissie Hooge Graven

De club heeft drie jaar geleden een paragolfcommissie in het leven geroepen. Willem Wolthuis is voorzitter van de commissie. “We zijn met vier commissieleden en zoeken nog een vijfde lid, kan ik bij deze direct een oproep plaatsen?” De commissie wordt ondersteund door een groep vrijwilligers en de Stichting Revalidatiegolf en het draagvlak binnen de vereniging groeit. Hoe pakt de golfclub in Ommen dit aan?

De weg naar een tweede paragolfer

In 2021 heeft Hooge Graven een paragolfer aangeschaft. “Op initiatief van de hoofdsponsor en met hulp van een 'Uniek Sporten Crowdfunding' hebben we destijds de eerste paragolfer kunnen financieren.” Een paragolfer kent een flinke investering. Nieuw kost deze zo’n € 25.000. De club is in 2022 een nieuwe crowdfunding gestart met hulp van de ‘Vechtdal serviceclubs’ waaronder de Rotary, Lions, Juniorkamer en 'Vechtdal vrouwen' om de aanschaf van een tweede exemplaar te kunnen realiseren. “Er zijn nu twee mensen die er gebruik van maken. En met een tweede toestel zouden de twee spelers tegelijk de baan in kunnen. Dat zal natuurlijk fantastisch zijn." 

Beter een goede buur

Op 14 september 2022 speelt Hooge Graven een onderlinge wedstrijd tegen Golfclub de Semslanden. Van ‘een goede buur’ is met 67 kilometer afstand tussen beide clubs niet te spreken, dus spreken we dit geval van een goede vriend. “We hebben ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar. En het is echt een grote wens om met meer clubs in de regio dergelijke wedstrijden te organiseren.”

“Wij hebben veel kunnen leren van De Semslanden en zo willen wij andere clubs ook helpen. Tips die in me opkomen? Start niet te explosief en zorg voor een leger vrijwilligers die met plezier en passie klaarstaan. Deze mensen kunnen niet zelfstandig staan en lopen. Daarnaast zijn er nog zo’n acht mensen met een fysieke beperking die op een andere wijze hulp behoeven bij het golfen. Elke woensdagmiddag heeft de groep les waarna ze gezamenlijk de par-3-baan met elkaar spelen. Onder begeleiding van een groep vrijwilligers. Die helpen met opteeën, oplijnen en ballen zoeken. Het brengt een prachtige saamhorigheid op de club.”

“Ook greenfeespelers zijn van harte welkom; zolang de paragolfer niet in gebruik is, kan iedereen een reservering maken.”

In het begin weet nog niemand dat er een paragolfer op de club aanwezig is. "We hebben daarom open dagen georganiseerd en demonstraties gegeven.” De verwachting is wel dat de bekendheid verder zal toenemen. “Ook greenfeespelers zijn van harte welkom; zolang de paragolfer niet in gebruik is, kan iedereen een reservering maken.” Maar, vult Willem aan, “wat ik nog mooier zou vinden als er straks een tweede paragolfer beschikbaar is, zodat de twee spelers tegelijk de baan in kunnen.”

* Een paragolfer (of paramotion zoals het hulpmiddel ook wel genoemd wordt) is gemaakt voor golfers zonder loop- of stafunctie die dankzij dit apparaat toch kunnen golfen.