Terug naar Nieuwsoverzicht

Golf bij Special Olympics Nationaal in Twente

11 juni 2022

Op 10 juni zijn de Special Olympics Nationale Spelen begonnen. Ditmaal is Twente gastheer van het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.

De Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022 zijn op vrijdagavond officieel geopend door Pieter van Vollenhoven. Bij de openingsceremonie in het Fanny Blankers-Koen Stadion werden ruim 3.000 sporters en coaches in de schijnwerpers gezet. Er waren ruim 10.000 toeschouwers bij de opening van het grootste multi-sport evenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland.

Ambassadeur Sanne Drost vertelde wat sport kan betekenen voor mensen met een verstandelijke beperking: "Ik verhuisde naar Twente en had helemaal geen vrienden. Dankzij de sport heb ik nu heel veel vrienden en ben ik zelfs ambassadeur hier in Twente. Ik sta hier met trots en het is echt zo; iedereen hier is altijd een winnaar!”

Dit weekend zijn de ruim 2.300 sporters uit binnen- en buitenland actief in 25 sporten. Nog nooit eerder stonden er zoveel sporten op het programma. Verspreid over 14 gemeenten in Twente zijn de sporters actief in onder meer atletiek, zwemmen, voetbal, tennis, golf, judo, gymnastiek en hockey.

Golf op de Twentsche

Ambt Delden, waar de golfbaan van de Twentsche Golfclub gelegen is, is de 'speelstad' voor het onderdeel golf. "Wij zijn gevraagd om het onderdeel golf voor de Special Olympics Nationale Spelen te organiseren", zei Gert Hulshof, voorzitter van de club, in de aanloop naar het evenement. "Zelf hebben wij nog niet echt ervaring met G-sport, en zijn wij als voorbereiding ook bij verschillende verenigingen langs geweest. Samen met hulp van de technische delegatie hebben wij een mooi evenement voorbereid." 

De Noordwijkse Golfclub bood in mei ruimte aan G-golfers zodat ze konden trainen voor de Special Olympics Nationaal én de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Een kort verslag hiervan is te vinden op de website specialolympics.nl.

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 170 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Sporten maakt mensen met een verstandelijke beperking niet alleen fysiek en mentaal ‘fitter’, het vergroot ook het zelfvertrouwen en daarmee het zelfbeeld. Het evenement is mogelijk gemaakt door Fonds Gehandicaptensport, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de VriendenLoterij en verschillende eventsponsors.

Meer informatie: specialolympics2022.nl/golf en specialolympics2022.nl. Foto:  Emiel Muijderman.