Terug naar Nieuwsoverzicht

Landskampioenschap voor Haagsche en Eindhovensche

22 mei 2022

De Koninklijke Haagsche bij de vrouwen en de Eindhovensche bij de mannen zijn de landskampioenen van 2022 in de hoofdklasse van de NGF Competitie. Het finaleweekend werd gespeeld op Hooge Graven Golfclub Ommen.

Vrouwen

De finale op zondag ging tussen de Dames 1-teams van de Koninklijke Haagsche en De Pan. Het werd een spannende strijd. De Haagsche stond na de foursomes 4-2 achter maar was uiteindelijk sterker in de singles. Eerste single Myrte Eikenaar versloeg Lynn van der Sluijs, die begin deze maand het NK t/m 18 had gewonnen. Tweede single Charlotte Rodenburg versloeg Noa van Beek. Zesde single Petra Gruppelaar boekte een ruime zege en was snel klaar. Fleur van Beek en Caroline Karsten brachten ieder twee punten voor De Pan binnen, maar Laura Groen bezorgde de punten die de Haagsche nodig had voor het landskampioenschap.

De laatste keer dat het eerste damesteam van de Haagsche het landskampioenschap won, was in 2012. In de kruisfinales op zaterdag won de Haagsche (winnaar van Poule D1) van de Eindhovensche Golf. De Pan (winnaar in Poule D2) had een dag voor de finale het team van Golfclub Houtrak uitgeschakeld. Dames 1 van de Noordwijkse, landskampioen in de voorlaatste reguliere competitie (2019), haalde de kruisfinales niet.

Eindstand dames hoofdklasse.

Haagsche Dames 1 landskampioen competitie 2022

Mannen

De finale ging tussen de Rosendaelsche, de titelverdediger, en de Eindhovensche. Na de foursomes stond het team uit Valkenswaard 4-2 voor en in de singles lukte het al snel om de benodigde zes punten te behalen. De Rosendaelsche miste de sterkste speler (Kiet van der Weele, die de Brabazon Trophy speelde en daarin gedeeld 17de werd), maar het Haagsche damesteam speelde in het finaleweekend met twee invallers. 

In de halve finales versloegen de heren van de Eindhovensche de Koninklijke Haagsche (poulewinnaar H2). De Rosendaelsche bereikte de finale door een zege op De Hoge Kleij (poulewinnaar H1).

Eindstand heren hoofdklasse.

Eindhovensche Golf Heren 1 landskampioen competitie 2022

Veel dank is verschuldigd aan Hooge Graven Golfclub Ommen die op zaterdag en zondag zo'n dertig vrijwilligers inzette om de matches in goede banen te leiden. Dankzij de greenkeepers van de club was de baan in een prachtige conditie. Door stortregens in de nacht van vrijdag op zaterdag hadden ze op zaterdagochtend te maken met uitgespoelde bunkers, maar die waren voor aanvang van het spel hersteld. 

Later deze week staan we stil bij de landskampioenen in andere afdelingen van de voorjaarscompetitie en bij de belangrijkste promoties.

Lees ook: Jonge talenten Thijmen Batens en Abel Derksen aan het woord over competitie- en jeugdgolf.

Foto's: Bert van der Toorn/Tribute2Sports