Terug naar Nieuwsoverzicht

EK golf met een beperking strijkt neer op The Dutch

9 juni 2023

Van 20 tot en met 22 juli wordt op The Dutch het Europees Kampioenschap voor golfers met een beperking georganiseerd. Tijdens dit toernooi strijden de 80 beste golf(st)ers van Europa tegen elkaar.

De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) is trots dat ze dit event mag organiseren. Alexander Renders, Teammanager Sportparticipatie bij NGF: "Wij willen het evenement ook als kapstok gebruiken om het golfaanbod in Nederland voor mensen met een fysieke beperking te vergroten. Daarom verzorgen wij tijdens dit event de workshop Help de beperking te beperken! voor alle golfclubs, golfbanen en golfprofessionals.”

Over het toernooi

Het EK voor golfers met een beperking - het European Championship for Golfers with Disability - wordt eens in de twee jaar georganiseerd door de EGA (European Golf Association) en is een EDGA-evenement. Dit jaar voor het eerst in Nederland. Het decor? De prestigieuze golfbaan The Dutch! 

Er wordt op het toernooi gespeeld in drie verschillende klassen:
- Mannen (ca. 60 deelnemers)
- Vrouwen (ca. 10 deelnemers)
- Mannen en vrouwen in paragolfer (ca. 10 deelnemers)

Alle spelers en speelsters moeten in het bezit zijn van een WR4GD-wereldranglijstpas voor mensen met een beperking. Iedereen die voldoet aan de eisen - gekeurd is door een arts - kan zich inschrijven. Op basis van handicap worden de beste speel(st)ers uitgenodigd. De winnaars en winnaressen van de driedaagse strokeplaywedstrijd wordt gekroond tot Europees kampioen. 

Golfclinic speciaal voor jongeren met een beperking

Vrijdag 21 juli, wordt er een golfclinic georganiseerd om 10:00 uur. Onder supervisie van een golfpro kan er kennis gemaakt worden met de golfsport en mensen die al ervaring hebben met golf wordt de techniek bijgespijkerd. Na de clinic ga je gezamenlijk de baan in om een kijkje te nemen bij de spelers en speelsters van het EK. Wil je hieraan meedoen? Klik hier om je in te schrijven.

Workshops voor golfclubs, -banen en -professionals

Voor het EK – op woensdag 19 juli – wordt een workshop georganiseerd voor golfclubs, -banen en -professionals: Help de beperking te beperken! ”Wij gaan al deze partijen uitnodigen voor een, in mijn ogen, roerende workshop om te komen tot een landelijk goed golfaanbod voor mensen met een beperking. Want ook golfers met een beperking moeten overal kunnen en blijven spelen”, aldus Renders.

Renders noemt de workshop roerend, omdat een aantal ervaringsdeskundigen het woord zullen nemen. “Het is eigenlijk slecht te verteren dat er van de 223 golfclubs in Nederland relatief zeer weinig clubs zijn die een golfaanbod hebben voor mensen met een fysieke beperking. Tijdens de workshop laten we zien hoe nodig het is een golfaanbod te bieden aan deze specifieke doelgroep en hoe je mensen met een beperking enorm kunt helpen, bij wijze van spreken, zelfs hun leven kunt teruggeven.”

In de workshop wordt ingegaan op de breedte van de doelgroep, waarom het zó belangrijk is dat golfbanen in Nederland de krachten (regionaal) bundelen om tot een breed golfaanbod te komen en welke partijen klaar staan om clubs, banen en golfprofessionals te helpen. Dit alles ondersteund met krachtige filmpjes en ontroerende ervaringsverhalen.

Na de workshop worden er clinics gegeven voor volwassenen onder toeziend oog van Monique Kalkman en José Loomans om kennis te maken met de golfsport.

Programma:

  • 09:30 - 10:00 inloop
  • 10:00 - 12:00 workshop
  • 12:00 - 13:00 afsluiting inclusief lunch 

Aanmelden

Golfclubs, golfbanen en golfprofessionals kunnen zich aanmelden via deze link.  

Marcella Neggers over het EK

Marcella Neggers is TeamNL-coach voor golfers met een beperking. De Nederlandse selectie is druk in de voorbereiding. "Dat het EK golfen met een beperking naar Nederland komt en georganiseerd wordt op een fantastische baan als The Dutch in Spijk bij Gorinchem is natuurlijk geweldig. Als Nederland hebben we het op eerdere EK’s goed gedaan met twee regerend Europees kampioenen, namelijk Daphne van Houten (vrouwenklassement) en Richard Kluwen (paragolfer) en dit jaar hopen we zeker weer twee medailles binnen te halen."

"Iedereen is welkom om te komen kijken en het is inspirerend om te zien hoe goed het niveau kan zijn van golfers met een beperking . Zeker bij de mannen is het verschil in handicapniveau minimaal en hoopt een aantal zelfs onder par te spelen. Maar het is vooral belangrijk om te laten zien dat iedereen met een beperking kan golfen. Sport verbroedert en geeft ook hoop, dat is tijdens zo’n toernooi altijd goed terug te zien."

"Daarnaast zal het opvallen dat dit toernooi niet heel veel anders zal zijn dan andere toernooien. Ondanks dat de golfers meer gebruik maken van een buggy, een buddy hebben die helpt met bijvoorbeeld het pakken van de bal uit de hole of op de tee leggen. Regel 25 is wel van toepassing gedurende het toernooi, waardoor bijvoorbeeld de paragolfers bij een rode waterhindernis vier clublengtes achter de waterhindernis mogen droppen in plaats van twee. Dit soort nieuwe aanpassingen maken veel mogelijk."