Beeld: Edwin Vermaas
Terug naar Nieuwsoverzicht

Zinderende ontknoping Big Green Egg Open: Thaise Cheenglab wint

10 september 2023

Trichat Cheenglab is de winnares van het Big Green Egg Open 2023. De 28-jarige Thaise ontsnapte aan een play-off om de titel door op de laatste hole een birdie te maken. Voor de speelster uit Bangkok was het haar eerste overwinning op de Ladies European Tour.

De derde editie van het Big Green Egg Open kreeg op 10 september op de Hilversumsche Golf Club een zinderende ontknoping. Met nog een paar holes te spelen voor de pro's die met de beste scores aan de laatste ronde waren begonnen, was het dringen aan de top van het klassement. Het had er alle schijn van dat de strijd niet na 54 holes zou zijn beslist en een play-off nodig zou zijn, maar het plot kreeg in de slotfase toch nog een enigszins onverwachte wending. Mede dankzij een prachtige birdie van Cheenglab op hole 18, terwijl de zenuwen door haar keel gierden.

Zenuwachtig

“Geweldig”, stamelde de winnares na afloop. “Iedereen in onze flight speelde goed, maar ik maakte veel birdies, al was ik op die laatste hole wel heel zenuwachtig.” Dat was begrijpelijk. Cheenglab won nog niet eerder op de Ladies European Tour, hoewel ze een paar weken terug in Spanje ook op weg leek naar een overwinning. Maar tijdens de tweede ronde in het La Sella Open maakte ze een sanitaire stop in het clubhuis en sloot ze zichzelf per ongeluk op in het toilet. Bij het bonzen op de deur om hulp te alarmeren, blesseerde ze haar hand. Uiteindelijk kon ze met haar elleboog een raam breken, ontsnappen en zich weer bij haar collega’s op de fairway op hole 13 van La Sella Golf voegen. Een bizarre ervaring, waarna ze tijdens de rest van het toernooi niet meer haar beste golf speelde.

Maar daar dacht ze niet meer aan toen ze uit handen van NGF-voorzitter Caroline Huyskes de trofee, die ook een winstpremie van 45.000 euro symboliseerde, kreeg uitgereikt. “Het is mijn eerste keer in Nederland en ik wil ook de Nederlandse fans bedanken voor de support die wij in de baan kregen. Dat was geweldig om te ervaren.”

Troostprijs

Voor de Zweedse Sofie Bringner, die na twee ronden nog aan de leiding ging dankzij onder meer een ronde in 64 slagen op vrijdag, was er nog een troostprijs. Die 64 is nu officieel het nieuwe baanrecord voor vrouwen op de Hilversumsche. Bringner werd uiteindelijk zevende.

Beste Nederlandse was Anne van Dam op een gedeelde 42ste plaats. Nederlands beste golfster had ondanks het resultaat dat haar tegenviel wel genoten van spelen in eigen land. “Maar het brengt ook meer verplichtingen met zich mee. Ik voel dat ik redelijk vermoeid was en misschien daardoor een beetje slordig. En daar kom je niet mee weg op deze baan.” Van Dam was overigens van de zes Nederlanders in het toernooi de enige die de cut na 36 holes overleefde.

Ook was er een prijs voor de beste amateur in het deelnemersveld met overwegend professionele tourspeelsters. Daarmee ging de 22-jarige Belgische Savannah de Bock (21ste) aan de haal.

Big Green Egg Open 2024

Volgend jaar krijgen de meeste speelsters een herkansing op de Hilversumsche, maar dan in de week van 14 tot en met 21 juli. Met plezier ziet clubvoorzitter Pieter Croockewit het gezelschap dan terug. “Niks mooiers dan te zien hoeveel leden van de club zich deze week als vrijwilliger hebben ingezet. Daar ben ik zelf wel een beetje trots op.”

Voor de Nederlandse Golf Federatie is het organiseren van een groot internationaal toernooi voor vrouwen min of meer ‘beleid’. “We vinden dat we dat als sportbond misschien wel een beetje verplicht zijn om te doen, zeker met onze ambities om het golf onder vrouwen en meisjes te laten groeien”, aldus Huyskes. “We wilden een toernooi organiseren waar echt iedereen van kan genieten en dat is gelukt.”