Terug naar Nieuwsoverzicht

Gestage groei van de Najaarscompetitie

27 september 2023

Op 4 oktober begint de Najaarscompetitie van 2023. De laagdrempelige en toegankelijke competitie blijkt in een behoefte te voorzien, ook dit jaar is er weer sprake van een gestage groei.

De NGF Najaarscompetitie voor clubs bestaat in 2023 tien jaar. Op 4 oktober begint de woensdagafdeling en op 8 oktober komen de zondagteams voor het eerst in actie.

De kracht van de laagdrempelige NGF Najaarscompetitie bewijst zich door een gestage groei sinds de competitie in 2014 is gelanceerd. Dit is een overzicht van het aantal teams in de afgelopen jaren (in 2020 is de competitie vanwege de corona-uitbraak niet gespeeld).

2019  2021 2022  2023 
126 teams 294 teams 309 teams 347 teams
126 zo 181 zo 179 zo 193 zo
nvt 113 woe 130 woe 154 woe
51 clubs 90 clubs 97 clubs 105 clubs 

De clubs met de meeste teams? In 2022 schreven drie verenigingen liefst negen teams in. In 2023 is het maximum acht, maar er zijn vier clubs die met acht teams meedoen (Almeerderhout, De Strijensche, Emmeloord en Zeegersloot). En vier clubs worden vertegenwoordigd door zeven teams (de Lingewaelsche, Keppelse, Martensplek en Winterswijk).

Ongeveer een derde van de spelers in de Najaarscompetitie is vrouw. Ook het percentage vrouwen dat golf speelt, ligt rond de 33 procent.

     
2023  Vrouw  31,88%
  Man 68,12%
2022 Vrouw 31,68%
  Man 68,32%
2021 Vrouw 26,84%
  Man 73,16%

De kracht van de NGF Najaarscompetitie? De laagdrempelige en toegankelijke competitie is een uitstekend middel om een belangrijke doelgroep onder je leden te activeren. Lees hieronder meer.

Wat is de waarde van de Najaarscompetitie voor verenigingen?

 • Voor golfclubs zijn álle NGF-competities een belangrijk middel om leden te binden, want teamgolf tegen andere clubs is extra leuk! De competities hebben niet alleen een grote aantrekkingskracht op competitieve spelers maar ook op spelers die het sociale aspect van golf belangrijk vinden en het leuk vinden om af en toe op andere banen spelen. Meer daarover is te lezen in het artikel Leden (ver)binden via de NGF-competities.
 • Waar de competitie in het voorjaar vooral een krachtig bindmiddel is voor actieve spelers die veel tijd in hun sport steken, is de Najaarscompetitie aantrekkelijk voor een veel bredere groep golfers. De Najaarscompetitie is namelijk zeer laagdrempelig en daarmee ook geschikt voor beginnende en minder ervaren spelers die we graag activeren en voor de golfsport behouden. Spelers die buiten de boot vallen bij de teamselectie voor de Voorjaarscompetitie omdat hun handicap te hoog is, kunnen in het algemeen wel meedoen in een Najaarscompetitieteam.
 • Elke club heeft vriendengroepen die graag met elkaar spelen. Met de Najaarscompetitie bedien je die groepen want in deze competitie kunnen golfers een eigen clubteam samenstellen. Hierbij is elke combinatie van spelers en leeftijden toegestaan (man, vrouw, jong, oud, golfprofessional of beginner). Dat je met je eigen vrienden en vriendinnen een (gemengd) team kunt vormen en dat je ook je golfleraar kunt uitnodigen voor het team: dat spreekt veel spelers aan, zeker ook de nieuwe generatie golfers die we zo enthousiast mogelijk voor de sport willen maken.
 • Een voordeel voor golfers en clubs is dat de Najaarscompetitie (vier keer een 18-holes ronde, één keer op je thuisbaan en drie keer op een andere baan) weinig tijd in beslag neemt.
 • De NGF Najaarscompetitie neemt maar weinig starttijden in beslag. Voor 18-holes banen geldt dat de eerste tee per team ongeveer 45 minuten bezet is. En dit is in een periode dat er in het algemeen veel meer ruimte is in de baan dan in het hoogseizoen.
 • De competitie neemt ook voor de deelnemers weinig tijd in beslag en daarom is de Najaarscompetitie extra aantrekkelijk voor golfers die nog een druk werk- en gezinsleven leiden. Onder hen zijn veel spelers die de golfsport nodig heeft om op lange termijn gezond te blijven: jongere golfers en vrouwen. Diversiteit en verjonging zijn belangrijke voorwaarden voor een gezonde golfsport, zoals beschreven in het beleidsplan van de NGF.
 • Het is bekend maar goed om nog eens te benadrukken: net als bij andere competities bepalen clubs zelf hoeveel teams ze inschrijven.
 • De Najaarscompetitie is een ‘betaalde competitie’. (Bij inschrijving gaat de vereniging akkoord om een maximale greenfee te berekenen van 40 euro per speler van de bezoekende teams voor de lange banen en 20 euro per speler van de bezoekende teams voor de korte banen.)

Kortom: golfclubs hebben er baat bij om de Najaarscompetitie elk jaar te promoten onder de leden, de interesse te peilen en op basis van de behoefte voldoende teams in te schrijven.

Wat je nog meer moet weten over de Najaarscompetitie

Voor wie onbekend is met de NGF Najaarscompetitie: hieronder staan de allerbelangrijkste zaken nog eens op een rij. Op dit moment is de Najaarscompetitie nog een serie van vier 18-holes wedstrijden, maar er gaan stemmen op om ook een 9-holes Najaarscompetitie in het leven te roepen. De NGF en de competitiecommissie buigen zich over deze uitbreiding van de formule en we horen graag je mening. Stuur een mail aan Abe Jan ter Beek.

Concept, spelvorm en speeldagen

 • Er zitten vier spelers in een team en vier teams in een poule. De vier teams spelen tegen elkaar en elk team speelt eenmaal op de eigen baan.
 • De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. De spelers (en reserves) moeten een handicap van 45,0 of lager hebben maar verder zijn er geen eisen; iedereen van elke leeftijd mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner.
 • Alle clubs (ook clubs op par-3 en par-3/-4 banen) kunnen meedoen aan de Najaarscompetitie.
 • Elk jaar strijden de beste teams om de landstitel.
 • De spelvorm voor de woensdagafdeling is 9-holes individueel Stableford gevolgd door 9-holes greensome Stableford. Voor de zondagafdeling is het 18-holes individueel Stableford.
 • De vier speeldagen in 2023 op zondag zijn 8, 15 en 22 en 29 oktober. De speeldagen op woensdag zijn 4, 11, 18 en 25 oktober. De woensdagafdeling speelt de nationale finale op woensdag 1 november op de Keppelse Golfclub, zondag 5 november is de finaledag van de zondagafdeling op Golfclub Anderstein.
 • Bij de indeling van poules worden de reistijden zo veel mogelijk beperkt. 

Op deze pagina van GOLF.NL vind je het reglement en de formulieren van de Najaarscompetitie 2023.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.