Terug naar Nieuwsoverzicht

Hoe krijg je meer dan de helft van alle golfers op je platform? Maaike van GOLF.NL weet het

26 april 2024

Gerard Louter is golfjournalist en commentator bij Ziggo Sport. Elke maand gaat hij via een e-mailwisseling in gesprek met een medewerker van de NGF. Dit keer met Maaike Olde Olthof, contentmanager van GOLF.NL.

Maaike, eerst maar even jouw mooie achternaam, Olde Olthof, dat klinkt als oud geld, tikkie adellijk wellicht en een grootvader die vaak op de golflinks te vinden was als lid van één van onze befaamde ‘oude 9’ clubs.

Ik moet je teleurstellen Gerard, Olde Olthof is een doodnormale Twentse naam. Het klinkt best chic, maar in Twente komen dubbele achternamen heel vaak voor, denk bijvoorbeeld aan Olde Riekerink. Dus nul adel en ook geen enkele golfer in mijn familie. Toen ik in 2023 bij GOLF.NL kwam werken had ik nog nooit gegolft.

Je titel bij GOLF.NL is content manager. Voorheen heette dat gewoon hoofdredacteur?

Ik noem mezelf samensteller. Ik manage de redactie en stel de website samen, welke artikelen en video’s plaatsen we op GOLF.NL en hoe zetten we alles weg om zoveel mogelijk bereik te krijgen in de verschillende doelgroepen.

Je hebt een journalistieke achtergrond?

Ja. Ik heb de School voor de Journalistiek gedaan, als eindredacteur gewerkt voor sponsored magazines en daarna voor diverse vrouwenbladen. Voor ik bij GOLF.NL aan de slag ben gegaan, ben ik vier jaar samensteller geweest van LINDA.nl, had ik de regie over de website met dagelijks zo’n 65 artikelen en videoproducties.

Over LINDA.nl, gesproken, ik wil de Nederlandse golfers wel even attenderen op de mooie column die je nog altijd schrijft voor die website...

Tsja, mochten er mensen zijn die willen lezen over mijn ellendige leven als fulltime werkende alleenstaande moeder van twee tienerdochters, dan kunnen ze inderdaad elke zaterdag een nieuwe column aantreffen op LINDA.nl.

Golf maakt nu deel uit van je leven, dus het zal een stuk minder ellendig worden. Toen je bij GOLF.NL begon, had je nog nooit een bal geslagen. Was dat geen groot nadeel?

Wat mij betreft zeker niet. Voor mij werkte Marije Knevel als interim-samensteller bij GOLF.NL.Ik kende Marije van LINDA.nl en ze vroeg of ik iemand wist die haar kon opvolgen bij GOLF.NL. Toen dacht ik: waarom zou ik dat niet doen? Ik heb ruime ervaring als journalist, als samensteller van websites en ik kan een redactie managen. Het feit dat ik van golf geen verstand had vond ik juist extra uitdagend, het is altijd leuk en interessant om iets nieuws te leren. Wat me vooral ook aansprak is de ambitie van de NGF om meer vrouwen en jongeren naar de sport te trekken.

Wat was je beeld van golf toen je bij GOLF.NL begon?

Toch wel het standaardbeeld, oudere mensen, kak, dure sport, kost veel tijd en een hoge drempel om te starten.

Hoe is je beeld nu?

Die drempel voor beginners is volgens mij helemaal niet hoog, via bijvoorbeeld Golfstart kun je op allerlei plekken zo aan de slag. Ik heb een handicap gehaald en merk nu dat ik het vervolg wat ingewikkelder vind. Ik ben aan het bedenken wat ik ga doen, losse rondjes kopen of volwaardig lid worden van een club en zo ja, hoe en waar dan. Ik vind al die mogelijkheden nog een beetje een grijs gebied.

Veel kakkers tegengekomen op de golfbaan?

Helemaal niet. Ik woon in Deventer, heb op een aantal banen in mijn omgeving les gehad en nergens had ik het gevoel hier pas ik niet. Ik heb een keer geoefend bij de Sallandsche, bij mij om de hoek in Diepenveen. Dat schijnt de club van de chirurgen en de advocaten te zijn, maar ik vond de sfeer heel ontspannen, ik denk dat ik me daar prima thuis zou voelen. Het hangt er ook vanaf wat Roy wil, de eindredacteur van GOLF.NL. We zijn tegelijkertijd met golf begonnen, nemen gezamenlijk les en ik zou het leuk vinden om dan ook allebei lid te worden van dezelfde club.

Op GOLF.NL schrijven jullie in de rubriek ‘Dagboek van een beginner’  over jullie ervaringen als startende golfers. Ik begrijp dat jij vooral van lekker meppen met de driver houdt?

Dat vind ik wel het leukste ja, al kan ik er nog steeds heel weinig van, mijn ballen vliegen vaak alle kanten op. Ik snap al die verhalen over een frustrerende sport inmiddels heel goed, het is vallen en opstaan. Maar ik ga golf steeds leuker vinden. Onlangs heb ik met Roy voor het eerst een ronde gespeeld in de baan en dat was nogal een belevenis. Aan de reacties die we dan krijgen op het stuk dat Roy had geschreven, merk ik dat andere beginners zich heel erg herkennen in onze worstelingen.  

Denk je dat vrouwen andere dingen belangrijk vinden in golf dan mannen?

Deels. Instructie scoort altijd het beste. Sinds twee maanden hebben we een aparte maandelijkse nieuwsbrief voor vrouwen en ook daarin doet instructie het heel goed. Man, vrouw, lage of hoge handicap, iedere golfer wil beter spelen zo blijkt. Ik denk dat vrouwen wel meer behoefte hebben aan content over beleving en inspiratie, daarom hebben we ook een rubriek als ‘Fashion Marshal’ over mode en trends.

Die rubriek sla ik uiteraard nooit over Maaike. Onlangs werd een Louis Vuitton golftasje aangeprezen van 30.000 euro. Past dat bij de NGF-doelstelling golf minder elitair en toegankelijker te maken?

Als we zoiets plaatsen komen er soms kritische reacties binnen maar ik denk dat vrouwen, en misschien stiekem ook wel wat mannen, het leuk vinden om over dat soort spullen en gadgets te lezen. Het gaat op GOLF.NL om de mix van instructie, equipment, topgolf, interviews en achtergrondverhalen, maar we schrijven dus ook over hippe golfschoenen van Jimmy Choo die een godsvermogen kosten en bijna niemand zal kopen. Het kan allemaal prima naast elkaar bestaan. Omdat we niks pretenderen, we prijzen het niet aan als: moet je kopen. Meer van: wow, dit kan dus ook.

Moet GOLF.NL scoren, als in zoveel mogelijk bezoekers trekken?

We zijn geen commerciële site en niet afhankelijk van advertenties, maar je wilt natuurlijk wel dat de site goed bezocht wordt. In de maand april zaten we met nog een week te gaan al op 213.000 unieke bezoekers, dus dat gaat zeker over de 250.000. Er zit nog steeds groei in en wat ik vooral mooi en opmerkelijk vind is de betrokkenheid van onze bezoekers, die is in verhouding tot andere media enorm groot. LINDA.nl heeft dagelijks miljoenen bezoekers maar die blijven gemiddeld maar een seconde of tien hangen op de site. Bij GOLF.NL is dat zeker vijf minuten, dat is voor een website heel bijzonder.

Zit er ook schot in het streven meer vrouwen te bereiken?

Het fijne van een website en nieuwsbrieven is dat je alle cijfers en data kunt zien en analyseren. Het percentage vrouwen dat GOLF.NL bezoekt is duidelijk gestegen. Of dat er ook toe leidt dat die vrouwen vaker gaan golfen of lid worden van een club kan ik niet inschatten, dat is de volgende stap.

GOLF.NL is van de NGF dus is niet onafhankelijk.

Klopt, maar we proberen wel zo onafhankelijk als mogelijk te opereren. Bij wat we wel of niet publiceren op GOLF.NL denken we vooral aan wat onze doelgroep interessant vindt. Aan het vertrek van NGF-directeur Jeroen Stevens hebben we geen aandacht besteed, omdat ik denk dat bestuurlijke zaken binnen de bond weinig mensen boeit. We hebben wel een artikel gepubliceerd over het vertrek van bondscoach Maarten Lafeber, omdat dat heel direct topgolf raakte en topgolf vindt een groot deel van de lezers wél interessant.

Voor de oudere doelgroep: is er nog hoop op een revival van een mooi glimmend tijdschrift op print?

Nee, hoe jammer ik dat ook vind, want wat mij betreft gaat er niets boven een fijn tijdschrift in je handen. Op dit moment speelt het niet, maar in de iets verdere toekomst is er misschien ruimte voor specials op print, dat zie je nu ook steeds vaker bij tijdschriften die niet helemaal verdwijnen maar af en toe nog wel met een special komen.

Gaan er in de nabije toekomst nog dingen veranderen op GOLF.NL of blijft de site hoe die is?

Er komt een nieuw CMS, een content management-systeem, hopelijk kan de redactie daar eind dit jaar op over. Ik ben voor efficiency en een overzichtelijk design. Nu is het vaak nog zoeken waar je moet zijn als bezoeker, dat moet met het nieuwe systeem echt voorbij zijn.

Bij hoeveel unieke maandelijkse bezoekers op GOLF.NL ben je tevreden Maaike? En als ik je over een jaar weer spreek wat is dan je handicap en hoever mep je de ballen met je driver?

Ik wil maandelijks niet onder de 200.000 komen en dat is vooral in het laagseizoen (november-maart) een bijna onmogelijk streven. En toch ga ik ervoor. En qua golf: over een jaar hoop ik toch zeker handicap 36 te hebben. En met mijn korte armpjes op z’n minst 150 meter kunnen overbruggen. Maar vooral dat ook mijn slechtste ballen best heel goed zijn.

Lees ook: Gerard Louter in gesprek met Kaj van Leeuwen over het nieuwe jeugdplan