Terug naar Nieuwsoverzicht

Jeugdteam Sluispolder wint EK GolfSixes

12 april 2024

Het GolfSixes-jeugdteam van Golfbaan Sluispolder wordt op zondag 14 april gehuldigd. Het team heeft het EK van de GolfSixes League gewonnen. Het EK werd gespeeld via TrackMan.

Het Europees kampioenschap stond open voor alle teams die vorig jaar hebben deelgenomen aan de GolfSixes League. Er deden twintig teams uit zes landen mee aan de internationale strijd, waaronder vier Nederlandse teams: van Golfbaan Delfland, Golfclub Midden-Brabant, Golfclub Princenbosch en Golfbaan Sluispolder. De teams speelden op verschillende dagen twee 6-holes ronden Texas scramble strokeplay. Dat deden ze op de virtuele baan van Golf Lounge Resort-de Red Course (een baan in Hamburg die ook in het echt bestaat).

Het Nederlandse jeugdteam van Golfbaan Sluispolder, dat bestaat uit zes kinderen onder de 14 jaar, won met een score van zeven boven par over 12 holes. Dat was heel goed, want daarmee won het team een voorsprong van tien slagen. Dat Sluispolder zegevierde, is misschien niet verrassend: het team werd in september 2023 kampioen van Nederland.

Op zondag 14 april wordt het winnende team op Golfbaan Sluispolder in het zonnetje gezet en wordt de beker overhandigd, Dat gebeurt door PGA Holland die in Nederland de GolfSixes-competitie organiseert. De overhandiging gebeurt iets later dan gewenst omdat de GolfSixes-beker nog uit Groot-Brittannië naar Nederland moest komen. Die was even bij de douane blijven liggen. Bij de huldiging wordt een video afgespeeld waarin Wil Besseling vragen van de kinderen beantwoordt.

Op de vraag waarom ze zo goed hebben gespeeld vertelden de winnaars dat het gewoon heel leuk is dat je met GolfSixes samen met je vriend of vriendin mag spelen, waardoor je niet zoveel last hebt van wedstrijdspanning.

GolfSixes-scorekaart

Foto boven: de scorekaart van het winnende team.

Over GolfSixes

De GolfSixes League is een internationale jeugdcompetitie voor jongens en meisjes tot en met 13 jaar met baanpermissie tot en met handicap 37. In 2023 is de competitie in 16 landen gespeeld door meer dan 6.000 kinderen. In Nederland hebben 25 golfclubs met een team meegedaan.

GolfSixes wordt financieel ondersteund door de R&A, CPG, Ryder Cup Development Trust, DP World Tour en Ladies European Tour. Het doel is om jonge kinderen te enthousiasmeren voor golf. Door de spelvorm (zie onder) is de GolfSixes een teamsport.

In Nederland is de organisatie van GolfSixes League in handen van PGA Holland. Er is een nauwe samenwerking met de NGF die alle clubs stimuleert om aan GolfSixes League deel te nemen. 

De spelvorm

Zes tot negen jongens en meisjes vormen samen een team. Ze spelen in een poule met nog twee tot vier andere teams van golfclubs in de buurt. De spelvorm is Texas scramble matchplay en de wedstrijden worden gespeeld over zes (inge)korte holes van maximaal 150 meter. Er wordt gespeeld in koppels van twee tegen twee, waardoor het teamgevoel wordt versterkt en plezier en succes gerealiseerd wordt.

De zes holes worden opgesplitst in drie sets van twee holes. Per set worden punten verdeeld en kan er een armbandje gewonnen worden. Eigenlijk zitten er dus drie kleine wedstrijdjes in één match.

Familie speelt een belangrijke rol in de GolfSixes League. Familieleden mogen als toeschouwer de baan in om de kinderen aan te moedigen. Er zijn verder wat aangepaste spelregels om het spel sneller te laten verlopen en om ervoor te zorgen dat de kinderen plezier in het spel houden.

Op de website van PGA Holland lees je meer over hoe GolfSixes werkt en op welke manier kinderen op jouw club mee kunnen doen aan deze competitie: klik hier.

GolfSixes-team van Sluispolder

Foto boven: spelers van het jeugdteam van Sluispolder.