Terug naar Nieuwsoverzicht

De uitdagingen en ambities van Jan van Merwijk als NGF-directeur

18 december 2024

Gerard Louter is golfjournalist en commentator bij Ziggo Sport. Iedere maand gaat hij via een e-mailwisseling in gesprek met iemand van de NGF. Dit keer Jan van Merwijk, sinds half mei Algemeen Directeur Sport.

Jan van Merwijk Algemeen Directeur Sport bij de NGF. Toen dat nieuws bekend werd kreeg ik reacties als: wie is Jan van Merwijk?  En waarom is deze man de meest geschikte kandidaat?
Die reacties kan ik me goed voostellen Gerard want ik was natuurlijk geen bekende in de Nederlandse golfwereld. Toen ik door een recruiter geattendeerd werd op de vacature, was ik in eerste instantie ook helemaal niet van plan te solliciteren. Ik speelde wel golf, maar slechts een paar keer per jaar en bijna altijd zakelijk. Mijn handicap was 54 en ik wist ook heel weinig van de sport. Dat leek me niet passen bij een directeur van de NGF.”

Uiteindelijk heb je toch gesolliciteerd. Wat gaf de doorslag?
“Vrienden die de vacature hadden gezien bleven aandringen dat ik geknipt was voor de job, pas toen ben ik er serieus naar gaan kijken. Wat mij meteen aansprak, was dat er bewust iemand van buiten de golfwereld werd gezocht, dat vond ik gedurfd. Het gevoel dat mijn gebrekkige kennis van de golfwereld een belemmering was, verdween daarmee ook.”

Op de site van de NGF lees ik dat je verantwoordelijk bent voor Sportparticipatie, Topgolf, Competitie, Wedstrijden, Duurzaam Golf, Handicap & Regels en Evenementen. Dat is nogal een pakket Jan.
“Zeker, maar ik hoef natuurlijk niet op al die terreinen inhoudelijk het naadje van de kous te weten. Binnen het NGF-bestuur, in de diverse commissies en vooral ook hier op het NGF-bureau is ontzettend veel golfkennis aanwezig. Ik wil overal bij betrokken zijn, dingen leren, maar het is echt niet noodzakelijk dat ik alles ga weten over bijvoorbeeld Handicap & Regels, daar hebben we heel goede en ervaren mensen voor.”

Hoe zie je jouw rol?
Als directeur van een bedrijf of organisatie gaat het over een visie hebben en doelen bepalen. Hoe behalen we die doelen en welke middelen stellen we daarvoor beschikbaar? Dat heb ik 25 jaar gedaan als Directeur Stadion Feijenoord en dat kan ik ook in de golfwereld. De opdracht die ik bij mijn aanstelling heb meegekregen is de strategie herijken, de organisatie professionaliseren en er moet een transparantieslag gemaakt worden.”

De NGF is niet transparant?
“Het kan een stuk transparanter. Beter communiceren, uitleggen en laten zien waar we mee bezig zijn. Er was hier geen PR-afdeling, die is er nu wel. Ook meer inzicht geven in de financiën, via kwartaalrapportages naar het bestuur maar ook naar de buitenwereld. De financiële support op het NGF-bureau was te beperkt, daarom gaan we ook een fulltime financieel manager aannemen.”

Om een spraakmakende affaire over contante geldstromen waarover Follow The Money berichtte in de toekomst te voorkomen?
“Laat ik zeggen dat het kostenbewustzijn binnen de gehele organisatie nogal beperkt was. Dat betekent overigens absoluut niet dat er dingen gebeurd zijn die niet door de beugel kunnen. Maar in korte tijd is het aantal NGF-medewerkers verdubbeld en is de NGF een grote organisatie geworden en het is beter als het bestuur en ook de managementlaag in de organisatie een goed overzicht heeft, anders wordt een organisatie kwetsbaar. Vandaar kwartaalrapportages en het aanstellen van een financieel manager en we gaan ook meer financiële verantwoordelijkheid neerleggen bij de teams. Op het NGF-kantoor deden mensen prima hun job, maar er was soms bij de teams en medewerkers zelf te weinig besef wat het allemaal kostte of opleverde. We gaan de diverse afdelingen binnen de NGF veel meer eigen ruimte en verantwoordelijkheid geven, dus ook financieel. Kom met een goed jaarplan, dan hangen we er een begroting onder en regel het met je team binnen de doelstellingen die we hebben. Ontstaan er problemen, dan kan het bestuur of de NGF-directie natuurlijk bijspringen, maar primair zijn de teammanagers verantwoordelijk.”

In de ALV vorige maand viel het mooie woord 'governance' meerdere keren. Wat zijn de plannen precies?
“Het NGF-bestuur is nu statutair verantwoordelijk, we onderzoeken een model met een raad van toezicht. Sommige sportbonden hebben die stap al eerder gemaakt. Ik vind het heel logisch en passend bij deze complexe tijd waarin de buitenwereld snel verandert en daarop snel moet worden ingespeeld. Bij de NGF zijn zestig mensen in dienst en we werken met een begroting van bijna veertien miljoen euro. Het bestuur is daar verantwoordelijk en aansprakelijk voor. In “control” zijn is heel lastig voor bestuursleden die als vrijwilliger naast hun eigen baan niet dagelijks met de materie bezig kunnen zijn. Als directie zijn we veel tijd kwijt om het bestuur aangesloten te houden bij wat hier gebeurt. Dat betekent, even heel zwart-wit, dat wij dan niet met de uitvoering en voortgang van ons werk bezig kunnen zijn. Veel effectiever is een aantal keren per jaar over de voortgang van de jaarplan, de strategie en de financiën te rapporteren aan een raad van toezicht. Vandaar dat je bij steeds meer sportbonden die omslag in het bestuursmodel ziet. NOC*NSF gaat dat binnenkort ook doen.”

Het huidige NGF-bestuur ziet die omslag ook zitten?
“Absoluut. In 2023 is dit al ingezet door het toenmalige bestuur De nieuwe voorzitter, Marcel van Loo, is een voorstander van dit model. In zijn carrière bij EY heeft hij ook altijd zo gewerkt.”

Je bent nu ruim zeven maanden actief in de Nederlandse golfwereld. Wat is je vooral opgevallen?
“Dat er doorgaans heel positief over de NGF gesproken wordt. Bij mijn kennismakingsbezoeken aan de clubs merk ik dat er veel waardering is over de expertise die hier in huis is, hoe goed en professioneel clubs door onze accountmanagers op allerlei terreinen geadviseerd en geholpen worden.”

Ik hoor in den lande ook geregeld kritische geluiden over de NGF…
“Die geluiden heb ik natuurlijk ook gehoord Gerard. Het is te familiair bij de NGF, een ons-kent-ons cultuur, we regelen het onderling allemaal wel, dat gevoel heerst. Ik ervaar de Nederlandse golfwereld ook als te gesloten. Ook daarom ben ik blij met Marcel van Loo als nieuwe voorzitter. Hij is een ervaren golfer, maar is geen typische golfbestuurder. Marcel is volgens mij de eerste voorzitter die niet lid of voorzitter geweest is van een van de oude negen-clubs; met die trendbreuk geef je ook een signaal af.”

Welk signaal precies?
“Dat er een andere koers gevaren wordt bij de NGF. Ik ben geen typische golfbestuurder en mijn mededirecteur Danielle Wallet kwam ook niet uit het wereldje. Dat zijn heel bewuste keuzes geweest. Golf heeft veel mooie tradities, die moeten we absoluut koesteren en bewaken. Maar de wereld verandert snel en als sportbond moet je moderniseren, opener zijn en veel meer de verbinding zoeken. In mijn gesprekken met de clubs en de stakeholders heb ik gemerkt dat die behoefte er ook is.”

Wat verwachten clubs vooral van de NGF?
“Dat wisselt enorm omdat er zoveel verschillende clubs en golfers zijn. We zijn er voor de traditionele verenigingen, voor de commerciële banen en voor virtuele clubs als ANWB Golf. Off-course golf-initiatieven als Chi Chi en Golflounge Amsterdam willen we ook onder de paraplu van de NGF brengen want daar komt de doelgroep waar we ons op richten. We geven veel geld uit aan marketingcampagnes om jongeren en vrouwen naar de golfsport te trekken, op deze plekken lopen ze al rond. Tot op heden richten we ons nog niet echt op de individuele golfer, het gaat allemaal via de clubs of via de banen. Die individuele golfer moet ook bij de NGF terecht kunnen voor support.”

Er zijn inmiddels 430.000 bij de NGF geregistreerde golfers. Het lijkt me ambitieus om aan al hun wensen te voldoen?
“Het is inderdaad heel veel. We zullen scherpere keuzes moeten maken, want er zijn veel goede initiatieven binnen de NGF maar soms zit er nauwelijks een kop en een staart aan. Het ene initiatief is nog niet afgehandeld, of het volgende wordt alweer opgepakt. Dat kan én moet veel gestructureerder. We moeten met elkaar goed bepalen waar we als NGF nou echt van zijn, die discussie ook voeren met partijen als de NVG, PGA Holland, NGA en de Vereniging van Golfclubmanagers. De NGF hoeft niet alles per se zelf te doen, we kunnen ook zeggen jullie doen dit pakketje en dat doen wij. Ik geloof wel in een soort kenniscentrum met een palet aan dienstverlening. Niet alleen maar zenden en zeggen dit is goed voor u, maar meer een cafetariamodel: dit hebben we allemaal aan kennis en producten in huis, clubs en individuele golfers kunnen afnemen waar ze behoefte aan hebben.”

Ik begreep dat je onlangs je zestigste verjaardag hebt gevierd Jan. Ga je je pensioen halen bij de NGF?
“Daar ga ik zeker vanuit. Ik viel wel met mijn neus in de boter toen ik hier begon. Mijn eerste werkdag was woensdag 15 mei, de zaterdag ervoor verscheen dat artikel van Follow The Money. Het was voor de collega’s op het NGF-bureau een heel vervelende en onrustige periode. Maar dat ligt gelukkig achter ons. De blik is nu gericht op een mooie toekomst voor de NGF en ik geniet er erg van om daar, samen met al die fantastische collega’s, aan bij te dragen.”

Jan gaf onlangs een interview aan GOLF.NL en Golfers Magazine. Beide artikelen bieden een interessant kijkje in zijn visie als nieuwe directeur van de NGF. Wil je de interviews lezen? Je vindt ze via de onderstaande links: