Keppelse wordt regionaal centrum voor golfers met een beperking
6 december 2024
Zijn mond viel open van verbazing bij de eerste clinic op die zomerse dag in augustus, vertelt commissievoorzitter Remko Oosterwijk. “Enkele deelnemers die nog niet eerder een golfclub vastgehouden hadden, sloegen meteen een aantal geweldige ballen. ‘Ik kan dit gewoon’, zag je ze glunderen. Veel deelnemers gaven na afloop aan dat ze niet wisten dat golf voor hen mogelijk was.”
De Keppelse Golfclub reageerde positief op de vraag van de NGF om een gericht aanbod voor mensen met een beperking te ontwikkelen in de regio. Na twee gratis clinics en een terugkomdag is er in korte tijd al een hechte groep ontstaan, die elke donderdag op de driving range te vinden is. “Maar we willen ze wél integreren in de vereniging”, benadrukt Oosterwijk. “Op die manier kunnen ze weer nieuwe sociale contacten opdoen. Ook maatschappelijk kunnen contacten op de golfbaan waardevol zijn; denk bijvoorbeeld aan mensen die al langere tijd thuis zitten en op zoek zijn naar werk.”
Donaties en subsidies
De vereniging biedt deze doelgroep daarom een voordelig lidmaatschap aan van 350 euro en vraagt voor de lessen een eigen bijdrage van slechts 5 euro. “Zo houden we de drempel laag én moedigen we de deelnemers aan om door te gaan met de lessen.”
Donaties en subsidies moeten dat mogelijk gaan maken, legt de gepensioneerde organisatie-adviseur uit. “Naast een bijdrage van het Fonds Gehandicaptensport, dat een fonds heeft voor de golfsport, hebben we meerdere subsidieaanvragen lopen bij de tien gemeenten in Oost-Gelderland. En de eerste toezeggingen zijn al binnen. Uniek Sporten helpt ons bij de subsidieaanvragen. Daarnaast hebben wij de Stichting MVG Fonds Keppelse opgericht, die mensen financieel gaat ondersteunen als dat nodig is zodat zij kunnen blijven golfen. Ook een deel van de contributie wenden we aan voor de lessen en vloeit op die manier weer terug naar deze mensen.”
Paragolfer
De Keppelse haalde in de afgelopen maanden met een inzamelingsactie het benodigde bedrag van ruim 21.000 euro op voor de aanschaf van een paragolfer. Deze rolstoel, die een golfer tot stahoogte kan brengen, is in de eerste plaats bestemd voor Jelle Oosterwijk, de zoon van Remko, die MS heeft en eerder dit jaar door een ernstig auto-ongeluk ook blijvende schade aan zijn benen opliep. “Maar ook andere MVG-leden kunnen er straks gebruik van maken. Bovendien willen we mensen met een lichamelijke beperking die willen golfen met de paragolfer kennis laten maken, ook als ze geen lid zijn van onze vereniging”, aldus Oosterwijk.
Om het aanbod voor golfers met een beperking onder de aandacht te brengen, probeert de Keppelse hiervoor zoveel mogelijk publiciteit te genereren in de omgeving. In de regionale krant verscheen een artikel waarin de voorzitter van de club met 800 leden uitlegt dat iedereen kan golfen, dus ook mensen met een beperking. Volgens Oosterwijk leverden ook de artikelen in de huis-aan-huisbladen, die een groot bereik hebben in de regio, veel respons op.
Onbekendheid golf
De commissie zocht daarnaast contact met lokale fysiotherapeuten en revalidatieklinieken in de regio. Al viel het aantal aanmeldingen volgens Oosterwijk vanuit die hoek vooralsnog tegen. “Het is een uitdaging om de juiste mensen te vinden bij die klinieken”, ondervond hij. “Daar ligt sowieso nog een uitdaging voor ons als golfsport. Naast de bekende sporten moeten mensen in een revalidatietraject ook gewezen worden op golf als geschikte sport. Ik heb het idee dat dit nu nog onvoldoende gebeurt.”
Ondersteuning
De twee pro’s van de Keppelse Golfacademie zijn bereid om kennis op te doen bij collega’s als er golfers komen met beperkingen die een bijzondere aanpak vereisen. Ook de expertise binnen de vereniging wordt benut. “Een fysiotherapeut die lid is, was betrokken bij de clinic, en we hebben een ex-revalidatiearts die af en toe meekijkt tijdens de lessen.” Verder bieden de acht vrijwilligers van de MVG-commissie ondersteuning. “We zorgen dat er altijd iemand beschikbaar is om een bal klaar te leggen of aanwijzingen te geven. Ook als ze een keer extra willen komen, regelen wij dat er een vrijwilliger aanwezig is. Wij fungeren als buddy’s.”
Ambitie
Oosterwijk verwacht dat acht mensen vanaf 1 januari 2025 gebruik zullen maken van het eerder genoemde speciale lidmaatschap voor minder valide golfers. “Een mooie basis voor het eerste jaar. In het nieuwe jaar plannen we ook opnieuw gratis clinics, want we gaan door”, blikt hij vooruit. “We verwachten dat we binnen enkele jaren twintig MVG-leden hebben, maar bij vijftien zijn we ook tevreden.”