Terug naar Nieuwsoverzicht

‘Bij bijna 2.700 competitieteams is het onmogelijk iedereen gelukkig te maken’

29 januari 2024

Gerard Louter is golfjournalist en commentator bij Ziggo Sport. Iedere maand gaat hij via een e-mailwisseling in gesprek met iemand van de NGF. Dit keer Abe Jan ter Beek, medewerker Competitie bij de NGF.

Abe Jan, je gaat door het leven als “mister NGF-competitie”, die titel moet eervol zijn.

Haha, ja “mister NGF-competitie” is zeker eervol, Gerard. En je weet volgens mij heel goed wie deze bijnaam in het leven heeft geroepen...

Sinds wanneer ben je verantwoordelijk voor de NGF-competitie? Hoeveel teams waren er in die tijd? En hoeveel teams spelen er dit jaar in de voorjaarscompetitie?

Sinds 2001 ben ik werkzaam voor de NGF en vanaf 2003 verantwoordelijk voor de competitie. In 2003 kruisten 533 damesteams en 747 herenteams de golfdegens met elkaar. Een wezenlijk verschil met dit jaar, want voor 2024 hebben zich 696 damesteams en 1.329 herenteams ingeschreven.

Wat is de verhouding mannen-vrouwen?

Als je kijkt naar de verhouding man-vrouw dan is de competitie geen vreemde eend in de Nederlandse golfbijt, want ook hier geldt bij benadering 35% vrouw en 65% man. Voor de goede orde, de aantallen teams hierboven genoemd zijn de dames- en herenteams in de lange banen competitie. De teams in de korte banen competitie (133), de Jeugdcompetitie (187) en Najaarscompetitie (in 2023 waren dit 347) zijn allemaal mixed, dames en heren spelen in hetzelfde team.

Een aparte competitie voor kortere banen, hoe werkt dat?

Er is een scheiding op basis van de lengte van de ontvangstbaan. Is de ontvangstbaan gemeten vanaf de gele (en niet medal) tee langer dan 4.800 meter, dan doe je mee aan de lange banen competitie en anders speel je met je team in de korte banen competitie. Ruim twintig jaar geleden werd de scheiding in competities nog gemaakt op basis van hoe ‘chic’ je kleedkamer in het clubhuis was. Want een golfclub kreeg namelijk een status, A, B of C, waarin alle faciliteiten op de accommodatie werden meegewogen. En ook bijvoorbeeld het aantal douches. Tijden veranderen gelukkig.

Hoe werkt de indeling van al die teams? Werk je nog met van die grote papieren vellen of gaat dat inmiddels met behulp van artificial intelligence?

Tja, de indeling, daar waar menig competitiespeler al vanaf november van het jaar voorafgaand aan de competitie reikhalzend naar uitkijkt. Om tot een indeling te komen heb ik inmiddels gelukkig een mooi softwareprogramma tot mijn beschikking. Daar zijn allerlei voorwaarden in verwerkt om de poules in te delen, zoals geen teams van dezelfde club in dezelfde poule of zo weinig mogelijk overlap qua teams met het jaar ervoor. Ook wordt geprobeerd om een indeling te maken waarbij de reistijden zoveel mogelijk beperkt worden. Je kunt je voorstellen dat hoe meer voorwaarden je stelt voor de indeling, hoe lastiger het wordt om de reistijden voor iedereen acceptabel te houden.

Ik neem aan dat jouw huis vol staat met allerhande cadeaus van competitieteams die op de mooiste banen van Nederland ingedeeld wilden worden?

Nou Gerard…dat niet alleen, maar het terloops laten vallen van mijn bankrekeningnummer heeft sterk bijgedragen aan een verhuizing van een klein stadsappartement in centrum Rotterdam naar een eigen huis met tuin net buiten de stad. Maar serieus, elk jaar krijg ik meer dan honderd verzoeken van clubs, teams en spelers. En ja, daar wordt soms ook onomwonden gevraagd om ingedeeld te worden met ‘de oude negen’ banen, jou welbekend. Anderen vragen het soms wat omfloerster door aan te geven dat het geen enkel probleem is om in ‘het Gooi/midden van het land’ of ‘aan de kust’ te worden ingedeeld. Maar eerlijk gezegd, het valt mee hoor. De meeste verzoeken hebben te maken met beperkingen op de kalenders van clubs en daar probeer ik altijd zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Geen teleurgestelde of boze mensen die zich bij jou melden naar aanleiding van de indeling?

Voor bijna 2.700 teams is het onmogelijk iedereen gelukkig te maken, maar over het algemeen heb ik sterk het gevoel dat de Nederlandse golfcompetitiespeler een tevreden mens is. Natuurlijk krijg ik weleens teleurgestelde reacties en bij het maken van de indeling weet ik vaak al dat ik van een bepaalde poule vragen ga krijgen. En dit heeft bijna altijd te maken met de reisafstand. Zoals gezegd is één van de indelingsvoorwaarden dat teams van dezelfde club niet in dezelfde poule mogen spelen. Met jouw topografische kennis kun je je voorstellen dat als drie teams van bijvoorbeeld Duurswold in een hoge klasse spelen er de nodige kilometers moeten worden afgelegd. Dat is niet ideaal, maar als ik het dan zo uitleg is er altijd begrip.

Voor het besluit om in de lagere klassen vanaf dit jaar terug te gaan van 27 holes naar 18 was volgens mij heel wat minder begrip. Ben jij daar als “mister NGF-competitie” ook op aangesproken?

Door een deel van de spelers is deze aanpassing logischerwijs niet met groot gejuich ontvangen, dat hadden we ook niet verwacht. Want je weet het Gerard, competitiespelers zijn net gewone mensen en houden niet van verandering. Maar dit besluit, net als onder meer het samenvoegen van de Dames Dinsdag en de Dames 50+ competitie en het toelaten van professionals, is uiteindelijk genomen door de clubs zelf op een Algemene Vergadering. Het was een algemene wens van de golfclubs om de druk van de competitie op de starttijden in het voorjaar te verminderen zonder dat het ten koste zou gaan van het aantal teams dat zou kunnen deelnemen. Ik denk dat wij daar op deze manier heel goed in zijn geslaagd en dat zie je ook terug in het aantal ingeschreven teams voor 2024, want dat aantal is nagenoeg hetzelfde als de afgelopen jaren.

Terugkomend op je vraag of ik er op ben aangesproken, zeker ben ik daar over gecontacteerd. Op vele manieren, maar gelukkig niet zo dat er persoonsbeveiliging nodig was, anders had ik jou ingeschakeld!

In noodgevallen kun je altijd op mij rekenen Abe Jan. In de NGF-competitie gaat het er doorgaans heel sportief en gezellig aan toe, maar ik weet dat de gemoederen soms ook heel hoog kunnen oplopen, bijvoorbeeld als er om discutabele redenen een holetje geclaimd wordt. Ben jij dan de man die de boel moet sussen?

Als er regelissues tijdens een competitiewedstrijd zijn, dan is in principe op elke locatie een clubreferee bereikbaar voor de eerste vragen. Kan hij/zij deze niet direct beantwoorden, dan komt het al snel bij mij terecht. Ik ga dan te rade bij de regeldeskundigen en gelukkig is er ook nog een Commissie Competitie die ik als klankbord kan gebruiken. Dus een besluit over een voorval komt altijd tot stand na raadpleging van meerdere mensen. Eén incident blijft mij overigens altijd bij. Zoals je weet mag je maar in één team tegelijk spelen, dus niet voor een seniorenteam op vrijdag en een herenteam op zondag. Een club dacht daar in het verleden een ingenieuze oplossing voor gevonden te hebben, door dezelfde persoon op vrijdag ‘Gerard Louter’ te noemen en op de zondag ‘Abe Jan ter Beek’. Best slim, alleen kwam het bedrog uit toen een tegenstander van ‘Gerard’ kwam kijken op zondag en daar ‘Abe Jan’ tegen kwam… Een soort van golfversie van ‘Wie van de Drie’! Ook hier geldt: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.

Tot slot Abe Jan, speel je zelf competitie?

Inmiddels een paar jaar niet meer, maar ik heb ruim dertig jaar jeugd- en herencompetitie gespeeld. Eerst voor De Gelpenberg, daar waar ik ben opgegroeid, en later voor De Hoge Kleij. Uitzonderlijk mooie ervaringen gehad, van grote zeges tot zware nederlagen, het lijkt mijn club Feyenoord wel. En tijdens al die jaren veel mensen leren kennen, dat is ook wat de competitie zo leuk maakt. Ik ben van plan over een paar jaar, als ik weer meer tijd heb, zeker weer mee te doen aan de NGF-competitie, want het is en blijft een fantastisch instituut!