Terug naar Nieuwsoverzicht

Vagliano Trophy in 2025 op de Haagsche

23 januari 2024

In 2025 wordt de Vagliano Trophy, een prestigieus amateurkampioenschap voor vrouwelijke topamateurs, gespeeld op de Koninklijke Haagsche.

Foto boven: het team van continentaal Europa in de Junior Vagliano Trophy van 2022 met uiterst rechts Lynn van der Sluijs.

De Koninklijk Haagsche zal op 27 en 28 juni 2025 gastheer zijn van de Vagliano Trophy en tegelijk van de Junior Vagliano Trophy. Net als de Solheim Cup is de Vagliano Trophy een matchplay teamwedstrijd. 

In de Vagliano Trophy strijdt een team met de beste vrouwelijke amateurs van het Europese continent tegen een team met de beste vrouwelijke amateurs van Groot-Brittannië en Ierland (GB&I). In de Junior Vagliano Trophy gaat het om teams met meisjes van 16 jaar en jonger. Dus een jaar voor de Solheim Cup van 2026, waarin de beste vrouwelijke pro's van de wereld in Nederland zullen spelen, komen de beste Europese vrouwelijke amateurs in actie in Nederland.

In de Vagliano Trophy telt elk team acht vrouwen, in de Junior Vagliano Trophy doen twee keer zes meisjes mee. De EGA selecteert het team van het Continent of Europe en de R&A kiest wie er voor GB&I uitkomt. De teamduels (foursomes en singles) worden het ene jaar gespeeld op het Europese vasteland en het volgende jaar in Groot-Brittannië of Ierland. De organisatie is afwisselend in handen van de EGA en de R&A.

Junior Vagliano Trophy

De Junior Vagliano Trophy bestaat sinds 2011 en is recent in Nederland gespeeld: in 2021 op de Hilversumsche Golf Club. Onder de deelnemers uit het verleden zijn Georgia Hall, Charley Hull, Emily Pedersen en Bronte Law.

Tot nu toe is één Nederlandse speelster geselecteerd voor Team Europe in de Junior Vagliano Trophy. Dat was Lynn van der Sluijs. Zij deed mee in 2022 toen gespeeld werd op Blairgowrie Golf Club in Schotland. Onder leiding van captain Myrte Eikenaar won het meisjesteam toen met 10-8 van Groot-Brittannië en Ierland.

Het meisjesteam van continentaal Europa stond ook in 2021 en 2023 onder de hoede van Myrte Eikenaar. Voormalig topamateur Eikenaar zal in 2024 voor de laatste keer captain zijn van Team Europe in de de Junior Vagliano Trophy.

Vagliano Trophy 

De Vagliano Trophy stamt uit 1931 en was oorspronkelijk een wedstrijd tussen vertegenwoordigers van de Franse Golf Federatie en de Ladies’ Golf Union. Sinds 1959 is het een matchplayduel tussen continentaal Europa en Great Britain/Ireland. Tot en met 2023 won continentaal Europa één keer meer dan GB&I. In de afgelopen acht edities was Europa sterker.

De vorige editie van de Vagliano Trophy in Nederland was in 1973. Toen werd het kampioenschap gehouden op de Eindhovensche Golf.

Bekende buitenlandse speelsters die in het verleden hebben meegedaan aan de Vagliano Trophy zijn Linn Grant, Anna Norqvist, Carlota Ciganda, Céline Boutier, Leona Maguire, Caroline Hedwall en Georgia Hall.

In 2017 werd Dewi Weber geselecteerd voor het Europese team in de Vagliano Trophy. In 2009 mocht Marieke Nivard uitkomen voor het team, in 2003 werd Dewi Claire Schreefel geslecteerd en in 1999 viel die eer te beurt aan Marieke Zelsmann. Verder terug in de tijd speelden onder anderen Annelies Eschauzier, Joyce Heyster en Alice Janmaat in de Vagliano Trophy.

Europees Amateurkampioenschap

Het meest recente grote kampioenschap op de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club was het European Amateur Championship van 2018. De Nederlander Jerry Ji eindigde toen één slag achter de winnaar, de Deen Nicolai Hojgaard. Op de huidige baan van de Haagsche in Wassenaar, die sinds 1938 bestaat, is acht keer het Dutch Open (KLM Open) gespeeld.

De 2023-teams van Europa in de Vagliano Trophy en Junior Vagliano Trophy

De winnende teams van continentaal Europa in de Vagliano Trophy en Junior Vagliano Trophy van 2023. Rechtsonder captain Myrte Eikenaar.