Terug naar Nieuwsoverzicht

NGF teleurgesteld dat IOC Luiten niet toelaat tot Spelen

9 juli 2024

De NGF reageert met grote verbazing en teleurstelling op het nieuws dat het IOC (Internationaal Olympisch Comité) Joost Luiten niet toelaat tot de Olympische Spelen in Parijs. Jan van Merwijk, Algemeen Directeur Sport, heeft Luiten steun toegezegd.

Joost Luiten voldeed aan het einde van de kwalificatieperiode aan de eisen van het IOC maar niet aan de eisen van NOC*NSF. Luiten was het daar niet mee eens en spande vorige week een kort geding aan. De rechter gaf Luiten gelijk. Meteen na het kort geding heeft NOC*NSF Luiten aangemeld voor de Olympische Spelen.

Maar op dinsdag liet de IGF (International Golf Federation) in een persbericht weten dat er een probleem was. “Toen de IGF kennisnam van Joost Luitens kort geding en zijn aanmelding door NOC*NSF was zijn ongebruikte quotaplaats al opnieuw toegewezen op grond van de gepubliceerde kwalificatieprocedures van de IGF”, aldus de IGF. “De IGF was geen partij in de juridische procedure die Luiten in Nederland heeft ondernomen. Desondanks heeft de IGF, in een poging om Luiten te steunen, het IOC gevraagd om een uitzondering te maken en het deelnemersveld van de olympische golfwedstrijd voor mannen te vergroten van 60 naar 61 deelnemers, inclusief Luiten. Maar dit verzoek is vandaag afgewezen door het IOC. De IGF heeft Luiten op de hoogte gebracht van het besluit van het IOC.”

Jan van Merwijk, Algemeen Directeur Sport van de NGF, heeft dinsdagavond contact opgenomen met Joost Luiten om zijn steun uit te spreken. “Wij zijn zeer teleurgesteld over de beslissing van het IOC om Joost, ondanks een rechterlijke uitspraak, alsnog niet toe te laten tot de Olympische Spelen. Het is uiterst betreurenswaardig om te constateren dat er vastgehouden wordt aan het volgen van formele procedures en dat er op geen enkele wijze bereidheid wordt getoond om Joost alsnog toegang te geven. Wij leven mee met Joost en zullen hem volledig steunen bij pogingen om alsnog deelname aan de Spelen af te dwingen. We staan 100 procent achter Joost, maar gaan eerst goed onderzoeken waarom IOC Luiten niet toelaat terwijl hij op tijd is aangemeld. We hebben ook meteen contact opgenomen met NOC*NSF om de gang van zaken te bespreken.”

Joost Luiten stapt mogelijk naar het CAS (Court of Arbitration for Sport) in Zwitserland, het enige instituut die de beslissing van het IOC op korte termijn kan omdraaien. Hij gaat de zaak woensdag bespreken met een advocaat die gespecialiseerd is in CAS-procedures.

"Triest"

Luiten hoorde het nieuws dinsdag in Schotland waar hij deze week een toernooi speelt. "Het is heel triest", zei Luiten in een eerste reactie. "De verschillende organisaties verschuilen zich achter elkaar. Het IGF adviseert mij om naar het CAS te gaan, maar waar het echt fout gaat is dat niemand verantwoordelijkheid neemt om het goede voor de sporter te doen. Als individuele sporter kan je er ook weinig aan doen en moet je het vervolgens juridisch opnemen tegen dit soort grote organisaties. Ik weet nog niet of ik verdere stappen ga ondernemen, maar ik weet wel dat het een ongelofelijke puinzooi is en dat dit weinig meer te maken heeft met de olympische gedachte.” Lees de volledige reactie van Luiten op GOLF.NL.

De IGF is de internationale federatie van alle golfbonden in de wereld en organiseert namens het IOC de golftoernooien tijdens de Olympische Spelen.

Het olympische golfkampioenschap van 2024 zal gespeeld worden op Le Golf National nabij Parijs. De mannen spelen van 1 tot en met 4 augustus en de vrouwen, onder wie Anne van Dam, van 7 tot en met 10 augustus.

Naschrift 11 juli

GOLF.NL meldt dat Joost Luiten afziet van een stap naar het CAS. “We hebben er alle begrip voor dat Joost zich wil concentreren op de toernooien die hij in juli speelt en afziet van een tweede rechtszaak die tijd, geld en energie slurpt”, zegt de Algemeen Directeur Sport van de NGF, Jan van Merwijk, in een reactie. “De NGF vindt het uiterst spijtig wat er allemaal gebeurd is. Joost die zelf naar de rechter moet stappen om gelijk te krijgen dat hij aan aanvullende eisen van NOC*NSF voldoet. En dan mag hij toch niet in Parijs op de tee verschijnen. Alle lof voor de strijdkracht van Joost. Het is ook uiterst spijtig dat we nu al op drie Olympische Spelen niet alle TeamNL-golfers hebben spelen die daar behoren te zijn. Sinds de terugkeer van golf op de Olympische Spelen in 2016 hebben we NOC*NSF feiten en cijfers gepresenteerd die aantonen dat onze Nederlandse topgolfers kans maken op een hoge notering in de olympische golfwedstrijden, maar onze argumenten zijn steeds opzij geschoven.”

“Wij blijven kiezen voor de dialoog met NOC*NSF”, aldus Van Merwijk. “Maar, zoals al eerder aangegeven, hebben we bij ons laatste gesprek met NOC*NSF afgesproken dat we de criteria voor de Spelen van 2028 op een andere basis willen grondvesten. Wij zullen met input van verschillende Nederlandse topgolfers, ook oud-topgolfers, voorstellen doen. Voorstellen voor criteria die voor ons honderd procent acceptabel zijn en ook voor de spelers.

“We wensen Joost veel sterkte in de komende tijd", aldus Van Merwijk. "We gaan evalueren wat er allemaal is misgegaan na het kort geding dat hij won en we gaan ook het gehele proces in de afgelopen jaren evalueren. Tot slot wil ik graag zeggen dat we heel blij zijn dat Anne van Dam wel op Le Golf National in Parijs zal verschijnen en daar de Nederlandse eer zal verdedigen. We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse topgolfers aanwezig zijn bij de Spelen van 2028 “