Terug naar Nieuwsoverzicht

Geen extra Nederlandse golfers naar de Olympische Spelen

25 juni 2024

Anne van Dam is de enige Nederlandse golfer die deze zomer meedoet aan de Olympische Spelen in Parijs. Tot teleurstelling van de NGF heeft het NOC*NSF besloten dat er dit jaar geen andere Nederlandse golfers zullen worden uitgezonden naar de Spelen.

De kwalificatieperiode voor het olympische golfkampioenschap van 2024 in Parijs is recent afgelopen. Anne van Dam kwalificeerde zich al in in november 2023, maar TeamNLGolf-collega's Joost Luiten, Darius van Driel en Dewi Weber hebben zich niet gekwalificeerd. Deze Nederlandse topgolfers voldoen wél aan de internationale eisen van het IOC voor deelname aan de Spelen in Parijs, maar níet aan de aanvullende nationale eisen van NOC*NSF.

Op 14 juni heeft een delegatie van de NGF, in aanwezigheid van Joost Luiten, hierover gesproken met NOC*NSF. Hierbij heeft de NGF argumenten en data aangeleverd om de uitzending van Luiten, Van Driel en Weber te bepleiten. Tevens is golfspecifieke informatie met NOC*NSF gedeeld om de unieke kenmerken van de golfsport duidelijk te maken.

Ondanks deze inspanningen zullen er naast Anne van Dam geen andere Nederlandse golfers worden uitgezonden naar de Olympische Spelen in Parijs. NOC*NSF meent dat er onvoldoende grond is om af te wijken van de nationale criteria. Volgens de sportkoepel is er geen redelijke kans op een top 8 notering in de Olympische Spelen aangetoond.

De betrokken spelers zijn door de NGF geïnformeerd over het besluit en ook bij hen heerst teleurstelling.

De NGF en het NOC*NSF hebben afgesproken om de nationale selectiecriteria voor de Olympische Spelen van 2028 op een andere, realistischere grondslag vast te leggen, meer gebaseerd op de specifieke aspecten van de golfsport.

De NOC*NSF-eisen voor de Olympische Spelen van 2024 waren overigens niet identiek aan de eisen voor de Spelen van 2020 en 2016. Na overleg tussen NOC*NSF en NGF in het najaar van 2023 kregen Nederlandse golfers een extra mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de Spelen in Parijs. Kwalificatie was ook mogelijk als Nederlanders in de top 8 eindigden in een van te voren vastgestelde reeks toernooien met een sterk deelnemersveld. Op deze manier kwalificeerde Anne van Dam zich voor de Spelen in Parijs: zij werd in november 2023 tweede in het Andalucia Costa del Sol Open de Espana.

In gesprek blijven

Jan van Merwijk, algemeen directeur van de NGF, begrijpt de teleurstelling bij de spelers en fans: "De NGF probeert al sinds 2016, toen golf terugkeerde als olympische sport, om NOC*NSF te overtuigen dat de Nederlandse topgolfers die voldoen aan de IOC-eisen wel degelijk kans maken op een top-8 notering. De golfsport is in dit opzicht niet te vergelijken met andere sporten. We trekken er al 12 jaar aan en leveren ook steeds overtuigend bewijs, maar NOC*NSF houdt vast aan de aanvullende nationale eisen."

"Er wordt gezegd dat de NGF ‘akkoord is gegaan’ met de eisen van NOC*NSF en dat we harder met de vuist op tafel hadden moeten slaan", aldus van Merwijk. "Zo werkt het niet. Wij gaan niet akkoord, wij zitten steeds opnieuw aan tafel met NOC*NSF in een poging om ze te overtuigen. Maar NOC*NSF bepaalt uiteindelijk wie uitgezonden worden naar de Spelen. Niet de NGF. Het is voor ons kiezen of delen: of helemaal geen Nederlandse golfers naar de Spelen, waar niemand bij gebaat is, of in elk geval de golfers die NOC*NSF wil uitzenden."

"Het enige dat wij kunnen doen is in gesprek blijven met NOC*NSF om ze te overtuigen, waarbij we hun visie respecteren", aldus de NGF-directeur. "Door voortdurend overleg met NOC*NSF hebben we wel voor elkaar gekregen dat Anne van Dam dit jaar mag meedoen aan de Spelen in Parijs. En ook in 2020 kregen we door overleg met NOC*NSF voor elkaar dat Anne aan de Spelen mocht meedoen. Ze voldeed toen officieel niet aan de nationale eisen, maar we konden aantonen dat ze door corona belangrijke wedstrijden had gemist en in andere wedstrijden haar wereldklasse had getoond."

Tweede keer voor Anne van Dam

Voor Anne van Dam wordt het de tweede keer dat ze meedoet aan de Olympische Spelen. Het olympische golfkampioenschap van 2024 zal gespeeld worden op Le Golf National nabij Parijs. De mannen spelen van 1 tot en met 4 augustus en de vrouwen van 7 tot en met 10 augustus.

Van Dam was in 2021 de eerste Nederlandse golfster die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen. Dat was een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwengolf. Anne werd in de Spelen van 2020 57ste van de zestig vrouwelijke golfers. De Olympische Spelen van 2020 ('Tokyo 2020') werden vanwege de coronapandemie pas in 2021 gespeeld.

Joost Luiten plaatste zich voor de Olympische Spelen van 2016. Hij was daarmee de eerste olympische golfer uit Nederland. Luiten werd in Rio gedeeld 27ste van de zestig mannelijke golfers.