Kwalificatiecriteria voor de Olympische Spelen

20 juni 2022

Op 26 juli 2024 beginnen de Olympische Spelen van Parijs. Dat lijkt nog ver weg, maar voor de golfsport tellen de punten voor de Olympic Golf Ranking (OGR) al vanaf 20 juni 2022 mee.

Totstandkoming kwalificatiedocument Olympische Spelen Parijs 2024 - NGF en NOC*NSF

De Olympic Golf Ranking-punten om zich volgens IGF-eisen te kwalificeren voor de Olympische Spelen kunnen worden verdiend gedurende een periode van twee jaar, die eindigt met de Olympic Golf Ranking van maandag 17 juni 2024 voor de heren en maandag 24 juni 2024 voor de dames.

De beste 59 sporters per sexe (plus één plek voor een Franse golfer) op de OGR krijgen een uitnodiging voor deelname van de IGF. De OGR geldt hierbij als ranking die de IGF hanteert om de volgorde te bepalen.

Om voor Nederland te mogen deelnemen aan de Olympische Spelen geldt dat sporters een redelijke kans op een top-8 positie moeten hebben. Dit is beschreven in het NOC NSF Reglement voor Deelname aan de Olympische Spelen Parijs 2024 en geldt voor alle sporten. Op dit moment is de NGF met NOC*NSF in gesprek om te bepalen hoe dit uitgangspunt vertaald kan worden in een aangescherpte Nationale Prestatie-eis. Dit gebeurt op basis van data, verzameld uit de eerder gespeelde wedstrijden. Op 1 oktober 2022 wordt het definitieve kwalificatiedocument gepubliceerd. In de aanloop naar 1 oktober 2022 zal een aantal sporters betrokken worden bij de totstandkoming van de aangescherpte prestatie-eis.

Kortom: om voor Nederland uit te komen op de Olympische Spelen Parijs zal het Kwalificatiedocument Golf Olympische Spelen Parijs 2024 uiterlijk op 1 oktober 2022 gepubliceerd worden. Maar, zoals hierboven al aangegeven, tellen de punten voor de OGR al vanaf 20 juni 2022 mee. Dat betekent dat in de komende toernooien al punten te winnen zijn.