Terug naar Publicaties en artikelen

Boek: 'De Nederlandse golfgeschiedenis'

3 april 2023

Op 3 april 2023 is het boek 'De Nederlandse golfgeschiedenis' verschenen. Op een feestelijke bijeenkomst is het eerste exemplaar overhandigd aan NGF-president Caroline Huyskes.

Het boek is een co-productie van golfhistoricus Robin Bargmann en archivaris Arnout Janmaat. Beiden zijn lid van de Commissie Erfgoed van de NGF.

Presentatie

Het magnum opus over de Nederlandse golfgeschiedenis zag op 3 april 2023 het levenslicht op de Koninklijke Haagsche, de oudste golfclub van Nederland die op deze dag het 130-jarige bestaan vierde. In de Snouck Hurgronje Zaal kreeg NGF-president Caroline Huyskes het eerste exemplaar uit handen van Robin Bargmann.

boek Nederlandse Golfgeschiedenis 2023

'De Nederlandse golfgeschiedenis in woord en beeld' is een onafhankelijk werk maar tot stand gekomen dankzij de steun van de NGF en vooroorlogse clubs en banen. Dankzij voorverkoop aan de NGF en deze clubs kon het 420-pagina's tellende werk gepubliceerd worden. Vertegenwoordigers van de voorinschrijvers, die voor de publicatie gezamenlijk al 2.000 exemplaren hadden gekocht, waren aanwezig bij de boekpresentatie en werden hartelijk bedankt.

Het boek behandelt de gehele geschiedenis van golf in Nederland, van de eerste vormen van golf tot en met de staat van het spel anno nu. In het eerste deel van 'De Nederlandse golfgeschiedenis' wordt antwoord gegeven op de veelgestelde vraag wat de oorsprong is van golf in Schotland en wat de relatie is met het oude spel met den colve in de Lage Landen (lees meer verderop). Het tweede deel geeft in brede context een totaaloverzicht van de ontwikkeling van golf in Nederland vanaf 1893 voor de ‘happy few’ tot het populaire spel van nu. Het slothoofdstuk, over Nederlands sportief succes, is geschreven door golfjournalist Jan Kees van der Velden.

De auteurs begonnnen drie jaar geleden aan hun werk, mede op instigatie van Coks Bosman, lid van de Commissie Erfgoed van de NGF. Bosman-oud-voorzitter van de Haagsche, was ceremoniemeester bij de boekpresentatie. De huidige voorzitter, Jan van Zuuren, heette de gasten welkom en stond kort stil bij de geschiedenis van de Haagsche en de Snouck Hurgronje Zaal. Aarnout Marinus Snouck Hurgronje was lange tijd de voorzitter van het Nederlands Golf Comité, de voorloper van de NGF, en van de Haagsche.

Vlaamse invloed

In het boek wordt antwoord gegeven op de veelgestelde vraag in hoeverre golf van Nederlandse oorsprong is. Auteur Bargmann stelt dat colf en golf waarschijnlijk een gemeenschappelijke oorsprong hebben in het middeleeuwse Vlaanderen. Aan de hand van afbeeldingen in Vlaamse getijdenboeken is af te leiden dat colf voorheen op land werd gespeeld. In twee verschillende illustraties in een veertiende-eeuwse Vlaamse getijdenboeken zijn twee basisvormen van het stok- en balspel colve of colf onderscheiden: de ene met twee teams met meerdere spelers die strijden om het bezit van één en dezelfde bal; en de andere met twee of meer individuele spelers die hun eigen bal naar een bepaald doel toe spelen, een paal in de grond. 

Voorpublicatie

In Golfers Magazine 3, die medio april 2023 verschijnt, is een uitgebreide voorpublicatie te lezen uit een van de hoofdstukken.

Over de auteurs

Robin Bargmann schreef eerder onder meer het werk 'Serendipity of Early Golf' ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Kennemer Golf & Country Club in 2010. Janmaat heeft verschillende artikelen en boeken over de golfgeschiedenis geschreven. Zijn voorlaatste werk is 'Golfpresidenten - De voorzitters van de Nederlandse Golf Federatie, 1914-1989'. 

Bestellen

Het boek 'De Nederlandse Golf Geschiedenis - In Woord en Beeld' (hardcover, formaat 340 mm x 260 mm, genaaid gebonden, 420 pagina’s full colour, rijk geïllustreerd, € 49,95) verschijnt op 3 april 2023. Het is verkrijgbaar via picturespublishers.nl (geen verzendkosten) en de boekhandel.

Vragen over het boek? Stuur een mail aan info@golfgeschiedenis.nl.

boek De Nederlandse Golfgeschiedenis 2023

 

boek De Nederlandse Golfgeschiedenis 2023