Terug naar Publicaties en artikelen

Nieuw op golfgeschiedenis.nl: NGF-archiefstukken

5 april 2024

Archivaris Arnout Janmaat, lid van de Commissie Erfgoed, vertelt over de digitalisering van archiefstukken en de website golfgeschiedenis.nl.

Veel golfclubs worstelen met de vraag wat te doen met het clubarchief. De NGF is hierop geen uitzondering. Het federatie-archief lag jarenlang opgeslagen op de zolder van het kantoor aan de Burgemeester Verderlaan, werd naar aanleiding van het 100-jarig bestaan aangevuld met materiaal van oud-bestuursleden en werd vervolgens, na verhuizing van het kantoor naar de Orteliuslaan, overgebracht naar een opslagruimte in Nieuwegein.

Ondertussen waren er wel degelijk initiatieven om delen van het archief te inventariseren en te digitaliseren. Vooral de inspanningen van Pius Muskens van de Twentsche Golfclub op dit vlak zijn monumentaal te noemen: hij digitaliseerde hoogstpersoonlijk alle jaargangen van maandblad Golf, het officiële orgaan van eerst het Nederlandsch Golf Comité en later de NGF, een monnikenklus waar golfgeschiedenisliefhebbers de vruchten van kunnen plukken. Naast het tijdschrift werden door de Commissie Erfgoed onder meer de eerste twee handgeschreven notulenboekjes van het NGC in digitale tekst omgezet.

Vorig jaar heeft de NGF Commissie Erfgoed het volledige archief - dat wat digitaal was en dat wat in opslag stond - geïnventariseerd. Een ruime selectie hiervan is inmiddels gedigitaliseerd en van tekstherkenning voorzien. Zodoende is er een vrij volledig digitaal archief ontstaan dat sinds kort publiek toegankelijk is op de geschiedeniswebsite van de federatie, golfgeschiedenis.nl. Naast notulen, jaarverslagen, publicaties en dergelijke biedt deze pagina ook toegang tot de vele historische registers, onder meer van nationale wedstrijden, die hier voortdurend worden opgebouwd en aangevuld. Het NGF-archief is hier te vinden.

Lees hier wat de website golfgeschiedenis.nl voor je club kan betekenen. Lees ook het artikel Oude GOLFjournaals op golfgeschiedenis.nl

Ga naar de hoofdpagina Onze historie - publicaties en artikelen.

Notulen Nederlands Golf Comité