Terug naar Publicaties en artikelen

Video van Liz Weima's zege in 1994

12 oktober 2018

Liz Weima was de eerste Nederlandse winnaar op een van de grote Tours. Videobeelden van deze zege zijn nu voor iedereen te zien.

Liz Weima (1969) werd in 1992 professional en speelde vijf jaar lang op de Ladies European Tour. Ze moest stoppen vanwege een polsblessure. Ze is bekend als toernooidirecteur van de Dutch Ladies Opens in deze eeuw en als eerste Nederlandse winnaar op de (Ladies) European Tour. Weima won in 1994 in eigen land het Sens Dutch Ladies Open op Het Rijk van Nijmegen. 

Wil Borst, een ondernemer die ook af en toe caddie was op de Ladies European Tour, maakte beelden van Weima's overwinning, nu bijna 25 jaar geleden. De video is nu beschikbaar gesteld aan het Nederlands Golf Archief 'Early Golf' zodat iedereen de filmbeelden kan zien. Bekijk de video hieronder, de tekst gaat verder onder de video.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Op de website dagvandevrouwen.nl kijkt Weima terug op haar overwinning:

'Het was toen slecht weer met regen, hagel en een koude lucht. Dit heeft mij geholpen om de Ladies Open te winnen. In die tijd had ik de beste vorm gevonden en was 12de geworden op het Brits Open, vlak voor het toernooi in Nederland. Dit was een goed persoonlijk resultaat en het had mij veel zelfvertrouwen gegeven. Wanneer het mooi weer is, dan kan in principe iedereen winnen. Dit was niet het geval tijdens het Ladies Open in 1994. Diverse speelsters haakten af in hun game en ik zag mijn kans om voor de titel te gaan. Naast talent en in vorm zijn, moet je ook een sterke motivatie hebben en veel doorzettingsvermogen om het verschil te kunnen maken. Ik was zo blij dat ik had gewonnen, en dan ook nog als eerste Nederlandse speelster! Golf wordt namelijk al zo lang gedomineerd door hele goede speelsters uit het buitenland. Dit was voor mij een bijzondere ervaring.'

Weima was 25 toen ze win. Met een totaal van 214 slagen eindigde ze twee slagen voor de Zweedse Sofia Grönberg-Whitmore. Trouw schreef destijds:

'Liz Weima schreef gisteren geschiedenis door de Ladies Dutch Open op haar naam te schrijven. Daarmee was zij de allereerste Nederlandse vrouw die een toernooi van de Europese Tour wist te winnen. Met haar zege verdiende de Barendrechtse, die pas op haar achttiende met de golfsport begon, ruim twintig duizend gulden.'

Het was de zesde keer dat een Ladies Open in Nederland werd gespeeld en het was de tweede van Sens Ladies Dutch Opens op Het Rijk van Nijmegen. Gelijktijdig werd op de andere baan van Het Rijk van Nijmegen het Dutch Challenge Open gespeeld.

Na Liz Weima was Rolf Muntz in 2000 de eerste mannelijke Nederlandse winnaar. De eerste Nederlandse winnares na Weima was Christel Boeljon, zij won vier keer. Dewi-Claire Schreefel won één keer. Anne van Dam heeft in 2016 en 2018 gewonnen.

Op de eerste tee van de Groesbeekse baan van Het Rijk van Nijmegen is in 2005 een bankje geplaatst met een plaque. Hierop staat vermeld dat Liz Weima in 1994 het Dutch Ladies Open won. 

Lees ook: De geschiedenis van het Dutch Ladies Open.

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.