Terug naar Publicaties en artikelen

Nieuw op golfgeschiedenis.nl: het register Dutch Ladies Open

15 juni 2023

Historicus Arnout Janmaat vertelt over het register 'Ladies Open' op golfgeschiedenis.nl: historische informatie over het Open Nederlands Kampioenschap voor Dames.

Foto: Liz Weima als toernooidirecteur van het Deloitte Ladies Open 2015 overhandigt de beker aan winnares Christel Boeljon.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was er een nieuwe groep golfers in Europa onstaan: de damesprofessionals. Deze professionals wilden natuurlijk ook wedstrijden spelen en zo kwam in 1982 het Ladies Circuit van de grond, met in eerste instantie vooral Britse toernooien. Langzaam maar zeker kwamen er echter steeds meer continentale wedstrijden, zodat de balans in 1986 met 10 Britse tegen 9 continentale wedstrijden in evenwicht was.

In navolging van België (1985) werd in 1986 een eerste Nederlandse uitgave van het toernooi georganiseerd: het Volmac Ladies Open. Tachtig 'proettes' - een uit Amerika overgewaaide benaming - schreven zich in voor het Open Nederlands Kampioenschap voor Dames dat op de Hilversumsche Golf Club werd georganiseerd. Onder de deelnemers waren Marjan de Boer, de eerste vrouwelijke Nederlandse playing professional, en Alice Janmaat, de beste Nederlandse amateur van de jaren tachtig, die zich had gekwalificeerd zich met handicap 3, de limiet voor deelname. Janmaat wilde nog één keer vlammen op dit eerste Ladies Open in Nederland én op haar eigen home course.

Dankzij Robbie van Erven Dorens’ Reved International, dat de sponsoring verzorgde, was het toernooi met 45.000 pond gedoteerd, het hoogste bedrag van de hele tour. (1)  De Engelse Jane Forrest won het toernooi met 282 slagen. Marjan de Boer werd 33ste en won daarmee 360 pond, Alice Janmaat werd 64ste met een score van 316. (2)

Register

Op deze pagina van de website golfgeschiedenis.nl zijn nu alle edities, van 1986 tot en met 2022, in een register raadpleegbaar, van uitslagen tot foto’s, artikelen, en soms zelfs video’s, zoals van de editie van 1994, toen de Nederlandse Liz Weima als donderslag bij heldere hemel het toernooi wist te winnen. Zelf zei ze daar in 1998 het volgende over:

"Vooral die laatste dag was er één waarin alles lukte. Staan, slaan. Het was een soort droom. Ik had die ervaring één keer eerder gehad, toen ik nog amateur was, tijdens een oefenrondje op Oude Maas. Dat is een uiterst rare gewaarwording die maar zelden voor komt. Ik kan me nog steeds elke slag herinneren en ik kan er nog elke dag weer van genieten." (3)

De geschiedenis van het Dutch Ladies Open wordt vooral gekenmerkt door de moeite die het kostte om het toernooi jaarlijks weer te organiseren. Telkens stapte er een nieuwe hoofdsponsor in het project, maar vaak moest men na enkele edities constateren dat de verwachte bezoekersaantallen niet werden gehaald en dat er ook weinig aandacht voor het toernooi in de media was. Na Volmac in de periode 1986-1988 werd het toernooi achtereenvolgens gesponsord door Holiday Inn (1992-1993) Sens (1994-1995), Mexx (2000-2001), KLM (2004-2007) ABN Amro (2008-2010) Deloitte (2011-2015) en nu, sinds 2021, Big Green Egg.

Het was in de beginjaren vooral te danken aan de NGF en Reved dat er toch elke keer een doorstart van het toernooi plaatsvond. Nadat KLM in 2004 als hoofdsponsor aan het toernooi verbonden werd, kwam het toernooi in 2005 in handen van This is Golf (nu TIG Sports), dat eveneens het mannenequivalent in beheer had; oud-winnares Liz Weima werd, naast Daan Slooter, als toernooi-directeur aangetrokken. (4)

De zege van Christel Boeljon

In 2015 werd het toernooi gespeeld op The International en gewonnen door de Nederlandse Christel Boeljon. Een prachtig succes, maar meteen ook, wederom vanwege tegenvallende bezoekersaantallen, de laatste editie onder de vleugels van TIG. (5) Op initiatief van de NGF werd het toernooi in 2021 nieuw leven ingeblazen, als onderdeel van het beleid om meer vrouwen aan het golfen te krijgen. Big Green Egg werd als nieuwe hoofdsponsor aan het toernooi verbonden.

Mocht je nog foto’s, artikelen of andere informatie over een van de Ladies Opens hebben: deel ze met golfgeschiedenis.nl

In het register Ladies Open op golfgeschiedenis.nl vind je een overzicht van alle edities van dit toernooi, met allerlei doorklikmogelijkheden (de onderstreepte woorden) naar de afzonderlijke toernooien, uitslagen en bijbehorende artikelen, foto’s en video’s. Een en ander is nog steeds in opbouw, vandaar ook de oproep: mocht je nog foto’s, artikelen of andere informatie over een van de Ladies Opens hebben: deel ze met golfgeschiedenis.nl door een bericht te sturen aan info@golfgeschiedenis.nl.

1. J. Ebbinge, ‘Toernooien om naar uit te kijken’, Golf (1986).
2. J. Ebbinge, ‘Nog één keer vlammen’, Golf (1986) en J. Ebbinge, ‘Volmac Ladies Open’, Golf (1986).
3. J.K. van der Velden, ‘Waar is Weima?’, Golfjournaal (1998).
4. ‘Het optimisme van een toernooidirecteur’, Golfjournaal (2006).
5. ‘De golfbaan "intimiderend"?, Golf Weekly (2017).

Lees ook:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.