Een korte geschiedenis van de Ryder Cup
16 juni 2023
Het eerste documentaire bewijs van het colve spel uit de Lage Landen in Noord-Amerika betreft een verslag uit 1659 van de gerechtsbank van de Nederlandse nederzetting van Fort Oranje bij Beverwijck (nabij de stad Albany in de staat New York). De verordening van Fort Oranje van 1659 verbood het spelen van colf binnen de ommuring van het fort of langs de straten van de nederzetting na regelmatige klachten van de inwoners over verwondingen en gebroken ruiten.
Honderd jaar later kreeg ook het Schotse golfspel voet aan de grond in Noord Amerika. Het begon in de staat Carolina, waar het klimaat gunstig was voor het spelen van golf. De vrachtbrieven voor de verzending van een bestelling van een grote hoeveelheid golfclubs en ballen vanuit de havenplaats Leith in Schotland naar Amerika in 1743 vormen het eerste documentaire bewijs van golfactiviteiten in die kolonie.
"A small, friendly lunch party"
Na de introductie van golf in de Verenigde Staten schoot de populariteit van het spel omhoog en droeg in hoge mate bij aan de verdere groei van het spel wereldwijd in de twintigste eeuw. Noord-Amerika en Groot-Brittannië zouden de grootste rivalen worden op golfgebied en stuwden het golfspel naar een ongekende populariteitshoogte. Het initiatief dat de Engelse zakenman Sam Ryder in 1927 nam om als vriendelijke golfrivalen onderling 'a small, friendly lunch party' te organiseren mondde uiteindelijk uit in de meest prestigieuze golfwedstrijd ter wereld: de Ryder Cup. Sindsdien nemen elke twee jaar 24 van de beste spelers uit Europa (oorspronkelijk alleen uit Groot-Brittannië) en de Verenigde Staten het tegen elkaar op in een matchplaycompetitie. De wedstrijd wordt afwisselend in Europa en de Verenigde Staten gehouden.
Sinds 1979 heeft Europa twaalf keer gewonnen, terwijl de Verenigde Staten in dezelfde periode negen keer wonnen.
Wat de Ryder Cup extra bijzonder maakt is dat de deelnemende professionals, allemaal golfmiljonairs, geen prijzengeld ontvangen. Tot nu toe speelde nog nooit een Nederlandse golfer mee, wel een Belg, Thomas Pieters in 2016. Dit najaar in Italië op de Marco Simone Golf & Country Club in Guidonia Montecelio nabij Rome. De golfclub is vernoemd naar het duizend jaar oude kasteel van Marco Simone. De golfbaan is nog niet zo oud; hij werd pas in 1989 aangelegd, maar wel met de bedoeling om er grote toernooien te spelen. In 1994 en 2021 werden hier de Open Italiaanse golfkampioenschappen gehouden.
Bron: Robin Bargmann en Arnout Janmaat, De Nederlandse Golf Geschiedenis. Pictures Publishers, 2023.
Zie ook de geschiedenispagina's van de Ryder Cup-website: rydercup.com/history.
Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.