Professional en clubmaker Clement Armit Anderson
4 januari 2025
Foto boven: 1923, achter de hond staan de caddiemaster (links) en Clement Armit Anderson.
De Koninklijke Haagsche G&CC had in zijn beginjaren twee jonge, ambitieuze professionals in dienst, beide leden van beroemde golfdynastieën. John Duncan Dunn, de eerste professional en ontwerper van de eerste 9-holes baan, was lid van de bekende Dunn-familie uit Musselburgh. Lees hier meer over de Dunn-dynastie. Dertig jaar later kwam een tweede professional uit een andere beroemde Schotse golffamilie naar Den Haag. Clement Armit Anderson, afkomstig uit St Andrews, vertegenwoordigde de vierde generatie van deze golfdynastie.
Clement begon in 1922 als assistent van Albert Ife op de Haagsche en bleef tot het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940. Hij was een bekwame speler en nam regelmatig deel aan het Internationaal Open. Daarnaast gaf hij les aan de leden, maar zijn hoofdtaken lagen bij het maken van golfclubs, aanvankelijk als assistent van Albert Ife en later van Bert Lambert. Hoewel zijn naam niet terug te vinden is op hickory clubs uit die periode, heeft hij waarschijnlijk bijgedragen aan de productie van alle oude clubs die momenteel in het clubhuis van de Haagsche hangen.
De Anderson-familie
David ("Auld Daw") Anderson was de eerste bekende Anderson uit St Andrews. Geboren in 1819 werkte hij als maker van feathery balls en caddie. In 1851 verkocht hij zijn huis en werkplaats aan Robert Forgan. Tussen 1851 en 1855 was hij keeper of the green (hoofdgreenkeeper) en later verkocht hij gemberbier vanaf hole 4 van de Old Course. Een van zijn zonen, James ("Jamie"), was een uitzonderlijke golfer: hij won het Open Championship drie keer op rij, in 1877, 1878 en 1879. Jamie maakte en verkocht zijn eigen golfclubs op relatief kleine schaal.
Jamie had elf kinderen, van wie alle zonen professional werden en hem hielpen bij de productie van clubs. David Anderson, Jamie's broer, was de oprichter en eigenaar van David Anderson & Sons, een bedrijf in St Andrews dat grootschalig clubs produceerde. Davids zonen werden allemaal partners in het bedrijf.
Een van Jamie’s kinderen, William Armit Anderson (geboren in 1872), was eveneens professional en clubmaker. Hij werkte voor Robert Forgan in St Andrews en later voor zijn vader. Zijn zoon, Clement, geboren in 1899, trad vanzelfsprekend de golfwereld binnen. Hij leerde het vak van clubmaker bij Robert Forgan in St Andrews. Zijn eerste baan als professional vond hij in Nederland, bij de Haagsche Golf Club.
Als Brit kwam Clement in de problemen na de Duitse inval in 1940. Hij werd gearresteerd en naar het interneringskamp in Schoorl (Nederland) gestuurd, waar hij andere Britse professionals ontmoette, zoals William Ragless (Toxandria) en Leslie King (Kennemer). Op 3 september 1940 werden zij samen met 170 andere Britten naar Kamp Tost (in het huidige Polen) overgebracht. Het leven van deze golfers in gevangenschap is gedetailleerd beschreven in het boek over Leslie King geschreven door Jan IJff: Het vergeten hoofdstuk uit het leven van Leslie King.
In 1942 kwam Clement vrij na een gevangenenruil en belandde hij later dat jaar in Londen. Wat Clement daarna deed, is niet bekend. Hij overleed in Londen in 1950.
Bijzondere club
De Koninklijke Haagsche bezit een bijzondere club van Jamie Anderson (foto onder). Het gaat om een 'longnose spoon', gemaakt rond 1880. Het is onwaarschijnlijk dat deze club ooit door een lid is gebruikt. Toen de Haagsche in 1893 werd opgericht, was deze club al gedateerd; clubs uit 1893 hadden namelijk een heel andere vorm. Hoe de club in de collectie terecht is gekomen, is niet duidelijk, maar Clement speelde hierbij waarschijnlijk een rol. Er zijn drie mogelijke scenario’s:
- Een lid, bekend met het verhaal van Clements grootvader, heeft een club van hem besteld.
- Clement heeft de club aan de Haagsche geschonken (onwaarschijnlijk, omdat dit niet in de notulen van de club wordt vermeld).
- Clement heeft de club achtergelaten in 1940, toen hij door de Duitsers werd opgepakt.
Het is onwaarschijnlijk dat we er met zekerheid achter komen wat er gebeurd is. Wat wel zeker is, is dat de club, gemaakt door een drievoudig Open-kampioen in de periode van zijn overwinningen, een van de meest bijzondere en waardevolle clubs is die in Nederland te bewonderen zijn.
Iain Forrester, professional en lid van de NGF Commissie Erfgoed
Zie ook de pagina over Clement Armit Anderson op golfgeschiedenis.nl.
Foto boven: v.l.n.r. Jacob Oosterveer, Edward Hill, Bertram Dunn, Albert Ife, Douglas Monk, Jos van Dijk en Clement Anderson op de Haagsche GC.
Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.