Terug naar Publicaties en artikelen

Het vergeten hoofdstuk uit het leven van Leslie King

18 april 2024

Dit jaar is een publicatie verschenen over Les King, de eerste professional van de Kennemer Golf & Country Club op de huidige baan in Zandvoort.

In het clubblad van de Kennemer G&CC verscheen onlangs een recensie van de publicatie. Met toestemming van de club is dit artikel hier overgenomen.

Afgelopen november kreeg Jan IJff, als voorzitter van de historische commissie van de Kennemer Golf, een kleine houten-3 van een verzamelaar, voorzien van een hickory shaft met leren grip. Het houten clubhoofd is met de hand gegraveerd met ‘Les King Zandvoort’. Met een lengte van vijfenvijftig centimeter gemaakt voor een kind.

Les King was de eerste professional van de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort, toen de club zich daar in 1928 vestigde. In die tijd was het niet ongebruikelijk dat professionals naast lesgeven, ook stokken maakten. De club bezit een mooie verzameling oude stokken, waaronder een aantal van King. Ze zijn onder andere te zien op het secretariaat.

De gekregen houten-3 vormde voor Jan mede de aanleiding zich te verdiepen in het leven van King en de archieven in te duiken. Daar vond hij dusdanig aangrijpende verhalen, dat hij het de moeite waard vond er een boekje over te schrijven. Het gaat vooral over hoe King en andere Engelse professionals die in Nederland zaten, de periode rond de Tweede Wereldoorlog zijn doorgekomen. Adembenemend om te lezen, je leest het in één ruk uit.

Het boekje, een uitgave van de historische commissie, ligt in de shop van de Kennemer bij de caddiemaster en is te koop voor € 7,50. (excl. verzendkosten).

Meer weten over King? Kijk op golfgechiedenis.nl.

Cover van boek over Leslie Ling

Ga naar de hoofdpagina Onze historie - publicaties en artikelen.