Terug naar Publicaties en artikelen

Over de EAGHC en Golfika

31 oktober 2023

In 2005 werd de European Association of Golf Historians & Collectors in het leven geroepen. Wat is en doet de EAGHC? Robin Bargmann, lid van de EAGHC, vertelt.

Foto: leden van de European Association of Golf Historians & Collectors bij een recente bijeenkomst.

In oktober 2023 werd de traditionele jaarbijeenkomst van de leden van de EAGHC georganiseerd. Ditmaal was de jubilerende Golf Country Club de Cannes-Mougins gastheer van dit gezelschap van golfhistorici uit verschillende Europese landen (zoals Noorwegen, Zweden, Finland Schotland, Engeland, België, Nederland, Kroatië en Frankrijk). Net als bij andere bijeenkomsten van de EAGHC gaven leden presentaties over golfhistorische onderwerpen. De bijeenkomst in oktober werd afgesloten met een golfwedstrijd met hickory golfstokken (van vóór 1930).

De EAGHC verenigt geïnteresseerde golfhistorici (verzamelaars, lezers en schrijvers) en publiceert tweemaal per jaar het magazine Golfika met zeer lezenswaardige artikelen over de geschiedenis van golf in Europa (uiteraard ook Nederland). Golfika is daarmede een rijke bron van historische informatie. Op de websitepagina en.golfika.com/anciens zijn de tijdschriftartikelen vrij toegankelijk voor belangstellende lezers en onderzoekers. Via de website golfika.com kunt u zich ook aanmelden als lid.

De EAGHC organiseert sedert 2006 haar annual meeting op een voorname golfhistorische locatie. Ook Nederland is enkele keren gastheer geweest van dit evenement (Kennemer, Haagsche en Rosendaelsche). In 2023 viel de eer dus te beurt aan de in 1923 opgerichte Golf Country Club de Cannes-Mougins, voorheen Cannes Country Club geheten.

Colt in Cannes

Een van de oprichtende leden van de club was Edward Stanley, Earl of Derby, die zijn vriend Harry Colt uitnodigde voor de uitdagende taak om op het terrein rondom het clubhuis een golfbaan aan te leggen. In latere jaren werd de baan aangepast om aan de hoger geworden eisen van het professionele Europese topgolf te voldoen (onder meer het Cannes Open tussen 1980 en 2001 met winnaars als Greg Norman en Seve Ballesteros). Het is een schitterende baan in een even schitterende omgeving nabij Cannes aan de Franse Rivièra. Vooral de Britse aristocratie had in de belle époque al meerdere inmiddels klassieke golfclubs gesticht om de koude wintermaanden in Groot Brittannië te overbruggen.

Jean Bernard Kazmierczak, president van de EAGHC, kreeg de eervolle opdracht om het centenary book 'Cannes Country Club-Mougins' te schrijven, dat inmiddels door de club is gepubliceerd en onder haar leden gedistribueerd. Het boek is in het Engels geschreven en geeft helder inzicht in de oprichtingsgeschiedenis en verdere ontwikkeling van de club. Vooral interessant is de beschrijving van de rol van Harry Colt als baanarchitect en het baanontwerp.

Lord Derby had als lid van Sunningdale Golf Club nabij London al kennisgemaakt met de honorary secretary van de club, Harry Colt. Derby had behoefte om een eigen privébaan te stichten voor hemzelf en zijn naaste vrienden en nodigde zijn vriend Colt uit de baan aan te leggen en medeoprichter van de club te worden. Zie verder het centenary boek 'Swinley Special' (2008) geschreven door Nicholas Courtney. Hierin noemt Colt de golfbaan van Swinley Forest in typische valse bescheidenheid zijn “least bad course”.

Tot de vroegste leden van Cannes-Mougins behoorden ook enkele Nederlanders, zoals Baron E. Michiels van Verduynen (kleinzoon van Baron van Brienen, oprichter van de Haagsche Golf Club in 1893) en Jhr R.M.C. van der Wijck. Cannes werd ook gefrequenteerd door Aalbrecht del Court van Krimpen, vroegste Nederlandse golfpionier en in 1924 in Nice overleden. Het is zeer wel denkbaar dat er contacten geweest zijn in Cannes met Harry Colt en dat deze ertoe geleid hebben dat hij van de Kennemer is 1926 de opdracht kreeg om de aanleg van de nieuwe golfbaan op Zandvoortsch Duin op zich te nemen.

Colt in Nederland

De nieuwe Kennemer golfbaan werd in 1928 opgeleverd en zou de eerste Colt-baan in Nederland worden. Harry Colt, persoonlijk en later via zijn firma Colt, Alison & Morrison Ltd, zou verantwoordelijk zijn voor de aanleg van nog acht banen in Nederland in de periode tot 1939. Dit zijn UGC De Pan, de tweede negen van de oude baan van de Noordwijkse (de baan bestaat niet meer), de uitbreiding van de Hilversumsche (de holes van Colt zijn nu 3 t/m 7 en 13 t/m 17), de Eindhovensche, De Dommel (negen holes), Toxandria, de voormalige 18-holes baan van de Amsterdamsche (nu de 9-holes Amsterdam Old Course) en De Wildhoeve (nu de Koninklijke Haagsche). Geïnteresseerden in het leven en werk van Harry Shapland Colt worden verwezen naar zijn 'Some Essays on Golf-Course Architecture' (in 1920 geschreven samen met zijn partner Hugh Alison). Daarnaast is de biografie 'Colt & Co-Golf Course Architects' geschreven door Fred Hawtree (1991) zeer lezenswaardig.

Robin Bargmann is lid van de Commissie Erfgoed van de NGF en van de EAGHC. Hij is onder meer auteur van het boek De Nederlandse golfgeschiedenis.

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.