Terug naar Publicaties en artikelen

Petite histoire: een blijvende herinnering

16 januari 2024

Petite histoire wordt omschreven als geschiedenis van de kleine gebeurtenissen. Ernst van den Doel, voorzitter van de NGF Commissie Erfgoed, verhaalt over een 'kleine gebeurtenis' in 1989 waarin Seve Ballesteros de hoofdrol speelde.

Het Dutch Open van 1989 werd van 27 tot en met 30 juli gespeeld op de Kennemer Golf & Country Club. Het toernooi is voor een belangrijk deel in de herinnering gebleven door de langdurige play-off in een storm tussen José María Olazábal en Ronan Rafferty, een strijd die uiteindelijk door Olazábal werd gewonnen.

Oud-winnaar Severiano Ballesteros (hij won in 1986, 1980, 1976) nam deel aan het toernooi en werd uiteindelijk 11de.

Op de voorafgaande dinsdag, 25 juli 1989, speelde Ballesteros op initiatief van sponsor BurgGolf een demonstratiewedstijd op De Pan. Zijn afslag op de eerste hole trof een toekijkend personeelslid van De Pan op het hoofd. Per toeval is een foto (de foto hieronder) van deze afslag bewaard gebleven waarbij men Ballesteros gespannen naar links ziet kijken, naar het bleek terecht.

Na een persoonlijke troost van het slachtoffer door de speler leek het allemaal mee te vallen, maar er waren toch gevolgen op langere termijn. Dit leidde tot een discussie met het bestuur van De Pan wie voor de door de club geleden schade nu aansprakelijk was. Dit bleek niet eenvoudig op te lossen. Was dit de speler zelf, was het diens sponsor? Was het de club? Alle aangesprokenen wezen de claim af. Uiteindelijk moet de zaak op bevredigende wijze zijn geregeld via de Nederlandse Golf Federatie, getuige het archief van de Pan.

Lees ook Wie het kleine niet eert. Ernst van den Doel, voorzitter van de NGF Commissie Erfgoed, vertelt in dat artikel over de grote waarde van kleine archiefstukken.

Seve Ballesteros op De Pan in 1989 in een demonstratiewedstrijd

Ga naar de hoofdpagina Onze historie - publicaties en artikelen.