Terug naar Nieuwsoverzicht

In de praktijk: jeugd werven met gratis golfopleiding

5 november 2018

Iedere inwoner van Prinsenbeek en omgeving van acht tot en met achttien jaar krijgt een gratis golfopleiding. Golfvereniging Albatross probeert met dit aanbod nieuwe jeugdleden te werven.

In de herfstvakantie rondden veertien kinderen op de speciale slotdag hun kennismaking met golf én Albatross af. In twee groepen volgden zij sinds mei zestien gratis lessen inclusief gebruik van materialen. De cursisten gingen die dag de baan in.

Het enthousiasme was zichtbaar. Een aantal deelnemers maakte direct gebruik van het aantrekkelijke lidmaatschapsaanbod. De club verwacht dat nog enkele kinderen dat voorbeeld volgen. Zij kunnen nu lid worden of komende zomer. Voorzitter Norbert Kuijper hoopt dat zeven deelnemers zich aan de club verbinden. “Als we dat een paar jaar volhouden, dan groeit ons jeugdledenbestand weer gestaag.”

Lange adem
Vijftig jeugdleden telde Albatross, maar dat aantal halveerde de afgelopen jaren. Kuijper realiseert zich hoe moeilijk de jeugd tegenwoordig tot een lidmaatschap te verleiden is en verwelkomt daarom ieder eerste bescheiden resultaat van het initiatief uit het jeugdplan, dat financieel ondersteund wordt door de businessclub. “Niet al na één jaar voorbarige conclusies trekken of de moed opgeven”, zegt hij resoluut. “Dit is een aanpak die we minstens drie tot vijf jaar vol moeten houden. Eerst maar eens zorgen dat de jeugd in onze directe omgeving in ieder geval een keer kennis komt maken. Over vijf jaar willen we weer terug naar vijftig jeugdleden.” 

Albatross verspreidde ter promotie van het aanbod voor de jeugd een golfkrant en ook de huidige leden bleken goede ambassadeurs. Daarnaast nodigde de vereniging via Breda Actief de groepen zes en zeven van alle basisscholen in Prinsenbeek uit voor een clinic. Een andere belangrijke pijler van het plan. Bijna vijfhonderd kinderen komen via dit traject in aanraking met golf in Prinsenbeek. “We proberen ze tijdens deze dag te enthousiasmeren zodat een deel van deze kinderen volgend jaar mee gaat doen aan onze gratis lessen. Dat het zich als een olievlek verspreid. We zijn optimistisch. De eerste aanmeldingen voor de groepslessen in het voorjaar zijn al binnen.”

“Als we dat een paar jaar volhouden, dan groeit ons jeugdledenbestand weer gestaag.” 

Breda Actief moedigt jongeren aan tot bewegen en treedt op als verbinder. Zo mogen sportaanbieders in de gemeente Breda hun sport aanprijzen in een boekje dat alle basisschoolkinderen ontvangen. Verenigingen profiteren ook van het netwerk van de sportcoaches van deze stichting. Een onmisbare schakel vandaag de dag weet Kuijper, die zelf werkzaam is in het onderwijs. “Het werkt echt niet meer wanneer je als golfclub een keer een school binnenwandelt. Uit ervaring weet ik hoeveel organisaties een stapel brieven achterlaten die uitgereikt moeten worden. Je moet een betere ingang hebben, die de school er echt van kan overtuigen dat jouw vereniging een kans biedt die zij moeten pakken.”

Groepsgevoel
De club met een 9-holesbaan en 580 leden, wil de jeugd niet alleen leren golfen maar ook een thuisgevoel geven. “Golf is vooral een sport voor senioren die vaak liever hebben dat het rustig blijft in het clubhuis. Maar kinderen moeten natuurlijk kind kunnen zijn, ook op de golfbaan. De golflessen zijn belangrijk, maar daarna moeten ook zij lekker naar het clubhuis kunnen gaan om samen iets te drinken of te gamen. De jeugd is bij ons van harte welkom in het clubhuis. Die faciliteit is er net zo goed voor hen.”

Dat drankje na afloop van de gezamenlijke training bevordert bovendien het groepsgevoel. De voorzitter vertelt over de band die hij zag ontstaan tussen de jongeren die in mei met de gratis groepslessen startten. “Het waren na die zestien lessen niet veertien individuen die een keer aan de golfsport geroken hadden, maar er stond een groep die aangaf: dit hebben we samen gedaan. Het enthousiasme slaat ook over op de ouders. Ik sprak vorige week een vader die aangaf dat hij zich had ingeschreven voor een proefles. En misschien komen de broertjes en zusjes ook een keer kijken.”