Terug naar Nieuwsoverzicht

Visie: Greenkeeper 'De Wouwse’ houdt van zijn paradijs

15 november 2018

Vol passie vertelde René Deelen (56) in BN De Stem over zijn vak als greenkeeper. Al bijna veertig jaar is de Golf Wouwse Plantage zijn paradijs.

Zijn vader Rikus (nu 89) was de allereerste greenkeeper van de golfclub. Jaren zeventig, toen er nog niks was, alleen een hoop bomen en landerijen. Enkele golfers hadden luxe plannen op de pachtgrond van de Vlaamse familie Janssen de Lippens. "Mijn vader had een boerderijtje even verderop en heeft zelfs nog in Den Haag geprotesteerd tegen de aanleg", vertelt René in

BN De Stem. 

Maar de weerstand tegen stadse golffratsen in het zo rustige buitengebied op de grens van Roosendaal en Bergen op Zoom verdween. Rikus Deelen ging aan de slag. En nog vóór de officiële opening kwam ook zoon René in dienst van Golfclub Wouwse Plantage.  “Ik had geen verstand van gras en ging in de leer bij het klassieke Toxandria in Molenschot en werd een eersteklas greenkeeper."

"Onze grootste uitdaging is golfers vertellen dat we vanwege de natuurwaarde anders móeten beheren"

De bijna duizend leden hebben zo hun wensen, ervaart Deelen zes dagen per week. “De ene speler wil meer rough, de ander vindt dat hij al te vaak zijn ballen moet zoeken in hoog gras. In al die jaren maak je ook nieuwe bestuurders en commissies mee die van alles willen. En iedereen denkt dat hij het golf heeft uitgevonden. Maar wij greenkeepers moeten het doen. Zorgen dat het bespeelbaar blijft. Daarom hebben we deze droge zomer ook gesproeid. Dat water pompen we zelf vanaf negentig meter diep. Geel is tegenwoordig het nieuwe groen.”

Voor ruim een half miljoen euro wordt tot komend voorjaar nog veel verspijkerd. Drainering, bunkers, andere uitdagingen voor de spelers. Waar fairways te smal werden doordat bomen naar elkaar toe groeiden, zijn nu ruim driehonderd bomen gekapt. Een rechte sloot die veel golfers dwars lag, de Bleekloop, is veranderd in een meanderend beekje. "Machtig mooi", vindt René, "Maar ook dat vergt straks meer onderhoud. Golfclub Wouwse Plantage is met al dat bos een unieke golfbaan, in een stiltegebied nota bene. Dat krijg je met een nieuwe golfbaan tegenwoordig niet meer voor elkaar. Vanwege die grote natuurwaarde bemoeit ook iedereen zich ermee."

"Ook hebben we het gebruik van bestrijdingsmiddelen al met 80 procent verminderd. Op zich natuurlijk een goede zaak. Maar het valt niet mee om zonder een baan mooi te houden. Als ik geen bestrijdingsmiddelen meer gebruik, dan zal er af en toe een ziekteplekje op het gras te zien zijn. Dat is onze grootste uitdaging: die golfers vertellen dat we vanwege de natuurwaarde anders móeten beheren."