Terug naar Nieuwsoverzicht

In de praktijk: Vrijwilligers verdelen de taken bij Golfclub Vught

18 oktober 2018

‘Golfclub Vught viert feest én knokt voor voortbestaan’, kopte het regionale dagblad. De omineuze toevoeging dekte de lading van het bericht over de jubileumfestiviteiten afgelopen zomer echter niet. De 25-jarige golfclub heeft na een sanering en de instelling van een Taskforce de weg naar boven weer gevonden. “We zijn een gezonde club en het ledenaantal groeit voor het eerst weer”, zegt voorzitter Dick van den Heuvel.

Tot enkele jaren geleden liep ook het ledenbestand van Golfclub Vught steeds verder terug. Drastische maatregelen waren op een bepaald moment onvermijdelijk. “We moesten in onze kosten snijden”, vertelt bestuurslid Thei Schmit. De club nam afscheid van zijn clubmanager en verdeelde de taken van deze betaalde kracht over de 125 vrijwilligers. De planning van al die uren in een maandelijks rooster vergt steeds behoorlijk wat organisatietalent. “Maar het gaat nog steeds goed”, aldus Schmit.  

De noodzakelijke ingreep had volgens hem ook een bijkomend positief effect. “Doordat we nu veel meer met vrijwilligers werken is het commitment toegenomen. De reactie was: deze club is van ons. Iedereen voelt zich verantwoordelijk en zet zich op zijn manier in voor de club, dat schept een band.” Volgens Van den Heuvel worden nieuwkomers ook snel opgenomen. “Het clubgevoel en de saamhorigheid zijn hier groot”, zegt de voorzitter.

Taskforce
Naast het aanhalen van de broekriem onderzocht de club hoe de ‘nieuwe’ golfer verleid kan worden een ronde te spelen of een (deel)lidmaatschap af te sluiten. Het bestuur richtte een Taskforce ledenbehoud en -werving op die met aanbevelingen kwam. Veel adviezen en plannen zijn inmiddels al in de praktijk gebracht of worden binnenkort ingevoerd.

Het clubhuis is in juni grondig gemoderniseerd en gasten kunnen gratis gebruik maken van de oefenfaciliteiten. Om de drempel voor nieuwkomers te verlagen biedt de club onder meer een proeflidmaatschap, een familie-abonnement en profiteren studenten straks van een speciaal tarief. Scholen in Vught en omgeving ontvangen een uitnodiging voor vijf gratis clinics. Er is een alliantie aangegaan met negen andere kleine banen in Nederland en België waar leden met een vriendenpas kunnen golfen. Ook wil de club golffysiotherapie aanbieden tijdens de wintermaanden en wordt gestart met klanttevredenheidsonderzoek Players First.

Sterke punten uitdragen
Bovendien profileert Golfclub Vught zich met de reeds aanwezige sterke punten zoals de elegante 9-holes Par-3 baan. “Binnen een uur kun je bij ons negen holes lopen.” De potentie aan golfers die op een Par-3 baan willen golfen is groot, weet Van den Heuvel. Hij noemt de beginnende golfer die op deze baan meer succesbeleving ervaart en wijst op de mogelijkheden voor ouders met kinderen die tijdens hun drukke werkweek ook nog een paar uurtjes naar de golfbaan kunnen gaan.

Voor de alleen maar groeiende oudere leeftijdscategorieën is de Par-3 baan een prima alternatief voor de grotere golfbaan. Golfclub Vught ziet de vergrijzing als een kans, onderstreept Van den Heuvel. “Wij presenteren ons als een club die senioren uitstekend van dienst kan zijn. Dat zien we juist als een voordeel. De laatste tijd hebben we vooral aanwas gekregen van wat ik ‘jeugdige ouderen’ noem. Daarmee bind je als club nieuwe leden aan je voor de komende twintig jaar.”

Liefde voor golf doorgeven
Die senioren kunnen de liefde voor golf dan weer doorgeven aan volgende generaties, spreekt hij uit eigen ervaring. Wanneer je als (groot)ouder ergens enthousiast over bent, dan breng je dat ook al snel over op je (klein)kinderen, stelt hij. “Als ik aan mijn kleinzoon tegenwoordig vraag of hij mee wil gaan golfen, dan zit hij eerder in de auto dan ik. Hij vindt het schitterend! Wij gaan daar met onze lidmaatschapsstructuur ook op inspelen. Op dit moment hebben we 25 kinderen die les volgen bij de club, dat aantal is al lange tijd niet zo hoog geweest.” 

Het ledenaantal steeg dit jaar van 410 naar 452 leden. De club rekent erop dat de voorzichtige toename de komende jaren een stijgende lijn vertoont. Van den Heuvel vindt dat de club in dat opzicht een stip aan de horizon moet nastreven. “We willen over vijf jaar naar 500 leden. Dat biedt ons meer mogelijkheden en wellicht hebben we dan weer ruimte voor een betaalde kracht.” De voorzitter besluit met een suggestie voor de kop boven deze bijdrage: “Golfclub Vught viert feest én ziet de toekomst optimistisch tegemoet”.