Terug naar Nieuwsoverzicht

Golfhistorici bijeen op Rosendaelsche en Bleijenbeek

30 augustus 2019

De EAGHC, een internationaal gezelschap van golfhistorici en verzamelaars van golfmemorabilia, is in september op bezoek in Nederland.

Foto boven: liefhebbers van hickory golf op Domburg.

De leden van de European Association of Golf Historians & Collectors, een internationaal gezelschap van golfhistorici en verzamelaars van golfmemorabilia, komen van 16 tot 18 september 2019 bijeen in Nederland. De belangrijkste reden om samen te komen is de annual meeting. Die wordt gehouden op de Rosendaelsche Golfclub, opgericht in 1895.  

Er wordt ook een minisymposium georganiseerd met onder meer een lezing van golfhistoricus Robin Bargmann, auteur van het boek Serendipity of Early Golf. Op 18 september wordt Golfbaan Landgoed Bleijenbeek aangedaan voor een bezoek aan het Nederlands Golfmuseum. Ook wordt er een hickory-wedstrijd gespeeld.

“De EAGHC is grensoverstijgend en gericht op het Europese continent”, licht Bargmann toe. Als board member van deze organisatie vertegenwoordigt hij de Nederlandse leden en trekt hij de kar van de komende bijeenkomst in Nederland. “Tijdens dit evenement wisselen we vooral kennis uit en vindt er tevens een ruilbeurs van golfmemorabilia plaats. Het feit ligt er dat veel golfhistorici zich graag aan het hickory-spel wagen en daarom spelen we tevens een traditionele golfwedstrijd, per definitie op een oude baan met een historisch verleden. Deze keer op de Rosendaelsche.”

Het klassieke golfspel

Natuurlijk brengen de moderne golfclubs, gemaakt van hoogwaardige materialen, de bal een stuk verder dan de houten stokken waarmee het spel in vroegere tijden werd beoefend. Maar er zijn golfliefhebbers die dat niet belangrijk vinden en met even veel plezier een ronde hickory golf spelen, het authentieke golfspel uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het liefst uitgedost in de kleding van toen. De heren in knickerbockers met bijpassende colberts en petten, de dames in lange rokken en fraaie hoedjes.

Sinds de opening van het Nederlands Golfmuseum op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in 2016 hebben steeds meer Nederlandse golfliefhebbers de charme van het klassieke golfspel ontdekt, naast hickory ook wel aangeduid als ‘early golf.’ Ook in veel andere landen wordt deze tak van de golfsport enthousiast beoefend. Veel liefhebbers van het traditionele golfspel zijn lid van de EAGHC: de European Association of Golf Historians & Collectors. 

Jaarlijkse bijeenkomst

Op uitnodiging van het Nederlands Golfmuseum is een extra dag aan het tweedaagse evenement vastgeplakt. Robin Bargmann houdt op 18 september een lezing over Pieter van Afferden. De schoolleermeester Latijn die in het in 1552 gepubliceerde lesboek ‘Tyrocineum linguae Latinae’ het golfspel beschreef als thema voor een conversatie-oefening. Het museum bezit een prachtige replica van dit werk.

Als liefhebber van ‘early golf’ zal Bargmann de hickorywedstrijd na afloop van het programma zeker niet aan zich voorbij laten gaan. “Ik vind hickory veel spannender dan het moderne golf. Het raakpunt van hickorystokken, de zogenaamde ‘sweet spot’, is kleiner en dat dwingt je heel nauwkeurig te spelen. Je moet de bal zuiver raken en met de juiste slag heb je een prachtige balvlucht. Het komt niet op kracht aan, maar puur op techniek.”

Bekijk ook de artikelen op de Erfgoed-pagina's van GOLF.NL.