Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws augustus: opbouw KLM Open in volle gang

9 augustus 2019

Banen en clubs in het nieuws & nieuws voor banen en clubs: augustus 2019. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Opbouw KLM Open in volle gang

Op The International zijn de voorbereidingen voor het KLM Open in volle gang. De baan in Badhoevedorp is van 12 tot en met 15 september gastheer van de 100ste editie van het Dutch Open. In 2020, 2021 en 2022 wordt het kampioenschap op Bernardus gespeeld.

Op 5 augustus is de bouw van de indrukwekkende Albatros VIP Lounge begonnen waar titelsponsor KLM en partner ING Private Banking gasten gaan ontvangen. In totaal wordt er op het terrein van golfbaan The International 9.286 m2 aan tijdelijke accomodaties opgebouwd. Er worden tribunes gebouwd die plaats bieden aan ruim 2.100 personen. The International biedt daarnaast, dankzij het glooiende landschap, ‘natuurlijke’ tribunes waardoor het publiek, naar verwachting rond de 45.000 personen, het spel vanaf veel plekken goed kan volgen.

Om de score van de 156 spelers die aan de start van het KLM Open verschijnen bij te houden, wordt zes kilometer glasvezel gelegd. Het publiek wordt langs de holes geleid door 12 kilometer touw. Voor de tijdens het evenement geplande festiviteiten, tijdens het KLM Open, wordt in de 25.500 m2 grote KLM Open Village een podium van 96 m2 opgebouwd.

De baan wordt tijdens het toernooi onderhouden door 65 greenkeepers uit 14 verschillende landen. Het reguliere greenkeepers team van The International telt 15 personen. 

Elk jaar wordt het KLM Open ondersteund door vele honderden vrijwilligers van Nederlandse clubs. De vrijwilligers worden gecoördineerd door de NGF

Afname insecten en vogels

Golfbaan Welderen werkt mee aan een onderzoek met de titel ‘Verhongeren de vogels?’. Bij dit onderzoek in opdracht van Radboud Universiteit Nijmegen wordt gekeken naar het verband tussen het gebruik van pesticiden en de afnemende insecten- en vogelbestanden. Voor golfbaanbeheerders ligt er een enorme kans om een meer geschikte habitat voor allerlei flora en fauna te creëren. Lees meer in een bericht op ngf.nl.

Subdoelgroep: Golfers met een camper

Een groep golfbanen richt zich op golfers met campers. De Noord-Hollandse golfbanen Dirkshorn, Westwoud, Vlietland en De Zaanse organiseren voor die doelgroep de Camper Golfcup Noord Holland. Bij deze golfbanen worden op speciaal gereserveerde parkeerplaatsen voorzieningen getroffen om campers van stroom te voorzien. Lees meer op golfbaandirkshorn.nl.

Noa van de Lochemse (en De Pan)

Op de website van De Stentor is een interview verschenen met het 16-jarige in Zutphen geboren talent Noa van Beek.

"Uit alles blijkt dat Van Beek er alles al wil doen om te slagen in de sport. Ze heeft een zorgvuldig pad uitgestippeld. Het examenjaar voor de havo smeert ze uit over twee jaar, zodat ze tussendoor veel tijd heeft om te trainen. Uiteindelijk lonkt een plek op een college in de Verenigde Staten, noodzakelijk om de stap naar de top te zetten."

Noa van Beek is deze maand in het Open Engelse kampioenschap voor meisjes tot en met 16 jaar 13de geworden. Lees het artikel op destentor.nl/.

Internationaal Nederlands Amateur Kampioenschap

Op de Eindhovensche wordt van 8 tot 10 augustus het belangrijkste amateurtoernooi van Nederland gespeeld, het Dutch Amateur Championship. Een prachtig toernooi om door clubs bij de leden onder de aandacht te brengen, de toegang is gratis.

De winnaar bij de mannen mag meedoen aan het KLM Open. Onder de Nederlandse oud-kampioenen zijn Pasqualle Coffa, Dewi Weber, Ileen Domela Nieuwenhuis, Lars Keunen, Philip Bootsma, Rowin Caron, Lars van Meijel.

Website: dac.golf.
Facebook: facebook.com/dutchamateur.
Instagram: hinstagram.com/dutchamateurchampionship.
Scores.

Limburgs Limitless Golf

De Peelse Golf wil graag dat ook minder valide golfers zich thuis voelen op de golfbaan. Het clubgebouw en het terras is afgelopen jaar rolstoeltoegankelijk gemaakt met behulp van een rolstoellift. Het golfterrein zelf, heeft geen trappen of andere hindernissen.

Op zaterdag 21 september 2019 wordt op De Peelse Golf een toernooi gehouden voor golfers met een fysieke beperking. Het evenement heet Limburgs Limitless Golf. Burgemeester Palmen van Horst aan de Maas zal ook op het event aanwezig zijn. Er worden verder diverse activiteiten georganiseerd om de golfsport bij een breder publiek bekender te maken. Voor beginners zijn er clinics tussen 14.00 uur en 16.00 uur. De golfpro’s van De Peelse richten zich dan met name op mensen met een verstandelijke beperking. 

Golfers met tenminste handicap 54 (GVB) kunnen zich voor Limburgs Limitless Golf 2019 aanmelden via de site van De Peelse Golf

Frank Pont in architectuurpodcast

De Nederlandse golfbaanarchitect Frank Pont, ontwerper van onder meer De Swinkelsche, is de meest recente gast in de podcast Feed the Ball van Derek Duncan. Hij interviewt geregeld internationale golfbaanarchitecten. Ga naar feedtheball.com om te luisteren naar het interview. 

Vacature

De banenvergelijkingswebsite Leadingcourses.com zoekt een online marketing stagiar(e). Clubs en banen kunnen vacatures plaatsen op deze pagina van GOLF.NL: golf.nl/vacatures. Stuur hiervoor een mail aan redactie@golf.nl.

"The Dutch houdt de poort gesloten"

Hein Verbeek van Het Financieele Dagblad vertelt over het conflict dat er in het afgelopen jaar heerste op The Dutch. 

"Twee kampen stonden tegenover elkaar: aan de ene kant de commissarissen (...). Zij wilden de opzet van de golfclub veranderen. De leden moesten in hun ogen echte aandelen in The Dutch kunnen verwerven, in een verenigingsstructuur. (...) Aan de andere kant stonden de (overwegend Schotse) golfprofessionals die als grootaandeelhouders geen duimbreed wilden toegeven."

Lees het nieuwe artikel op de website van het FD. Op 1 juli verscheen een ander artikel over The Dutch in het FD.

Zonneparken op golfbanen

De Stentor bericht dat er geen bezwaren zijn tegen een vergunning die recreatiebedrijf Dorhout Mees heeft aangevraagd om een deel van de golfbaan bij Biddinghuizen in te ruilen voor een zonnepark. Naar verwachting zal de aanleg van zonnepanelen in het voorjaar van 2021 beginnen. Omroep Flevoland schreef eerder al over de koerswijziging van Dorhout Mees. De baan geeft als reden op dat het aantal golfers de afgelopen jaren krimpt. De golfbaan blijft bestaan, maar wordt dus wel kleiner. Lees meer op destentor.nl.

De Cammingha groep, eigenaar van golfbaan Golf4all in Zeewolde, wil ook een zonnepark aanleggen op het golfterrein. Vermoedelijk zal hier de 18-holes baan verdwijnen. De 9-holes par-3 baan blijft volgens berichten in lokale media wel bestaan.

In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: mail chris.veldkamp@ngf.nl.