Terug naar Nieuwsoverzicht

Greenkeeper van Peelse wint Prins Claus Beker

30 juli 2019

De Peelse Golf was op 30 juli gastheer van de 46ste editie van de Prins Claus Beker, de jaarlijkse wedstrijd voor greenkeepers, caddies en caddiemasters.

De jaarlijkse wedstrijd wordt georganiseerd door de NGA (de Nederlandse Greenkeepers Associatie) en de NGF. Het kampioenschap staat open voor (gepensioneerde) greenkeepers, (oud-)caddies en caddiemasters.

De A-wedstrijd (handicap 0 t/m 18,0) werd gewonnen door Stijn Smits (foto boven) met 33 stablefordpunten. Voor Stijn was het een thuiswedstrijd; hij is als greenkeeper van SBA Groen & Golf werkzaam op De Peelse. De 20-jarige Smits is niet alleen greenkeeper op de baan van De Peelse, hij is ook een van de betere golfers van de vereniging.

In de B-wedstrijd (18,1 t/m 54) was Frank Meijer de sterkste. De eindstanden zijn te vinden op ngfwedstrijden.com.

Bij de prijsuitreiking werd Golfvereniging De Peelse Golf een uitstekend gastheer genoemd en was er veel lof voor de mooi geprepareerde baan. De deelnemers en organisatie hielden een minuut stilte ter nagedachtenis van Rob Wilderom. De bekende en geliefde oud-voorzitter van de NGA, geboren in 1958, is afgelopen zaterdag na een kort ziekbed overleden.

Geschiedenis

De Prins Claus Beker is een initiatief van de caddies van Toxandri­a, die goede contacten hadden met bevriende clubs in België waar al jaren om zogenaamde Prinsen-bekers werd gespeeld. Door tussenkomst van een lid van Toxandria werd Prins Claus bereid gevonden om zijn naam aan de wedstrijd te verbinden.

In 1973 werd de eerste Prins Claus Beker georganiseerd, op Toxandria. Jarenlang heeft Prins Claus tijd gevonden om de beker zelf uit te reiken.

Tot en met 1996 werd nog een apart Nationaal Kampioen­schap voor caddies en personeel gehouden. Deze jaar­lijkse wedstrijd begon begin jaren vijftig van de vorige eeuw. Aanvan­kelijk was deze wedstrijd alleen bedoeld voor caddies en caddiemasters. Toen er steeds minder caddies kwamen, werden ook andere personeelsleden van A- en B-clubs toegelaten. In 1996 werd besloten dat een apart cad­die-kampioenschap niet langer haalbaar was en werd dit toernooi ondergebracht bij de Prins Claus Beker.