Terug naar Nieuwsoverzicht

Golfmuseum verwerft de "KLM Open Nachtwacht"

12 juni 2020

Bezoekers van Golfbaan Bleijenbeek in Afferden worden vanaf nu verwelkomd door een levensgrote foto in de sfeer van Rembrandts Nachtwacht. Het is een gift van de organisatie van het KLM Open aan het golfmuseum dat op Bleijenbeek gevestigd is. De foto werd gemaakt ter ere van de honderdste editie van het toernooi.

John Ott, conservator van het Nederlands Golfmuseum, is zeer in zijn nopjes met de nieuwe aanwinst voor het museum. “Toen ik de foto op de beurs van het KLM Open zag, was ik behoorlijk onder de indruk en heb ik direct toegezegd dat deze na afloop van het toernooi een plek kon krijgen in het museum."

Toch duurde het enige maanden voordat hij de foto in handen kreeg. "Na afloop van het toernooi is deze gaan rondzwerven en de beursmanager van TIG Sports, de organisator van het KLM Open, heeft er even naar moeten zoeken", vertelt Ott. Maar in mei werd de foto van 3 bij 3 meter dan toch aan het museum overhandigd. Vanwege de afmeting heeft de afbeelding een plek gekregen in de hal van Paviljoen Bleijenbeek, pal naast de ingang van het museum. "Een mooier eerbetoon aan de Nederlandse golfsport kunnen wij ons niet wensen", zegt Ott.

Elf oud-winnaars

Op het werk prijken elf oud-winnaars van KLM Open, een toernooi dat deel uitmaakt van de Europese Tour. Onder hen zijn twee Nederlandse kampioenen: Maarten Lafeber, die het toernooi in 2003 won, en Joost Luiten, die de beker in 2013 en 2016 in ontvangst mocht nemen.

De Engelsman Peter Townsend (72 jaar), die het toernooi in 1967 op zijn naam schreef, is de oudste geportretteerde. Helemaal links figureert de jongste Dutch Open-winnaar ooit, de toen negentienjarige Engelsman Paul Way, die het KLM Open in 1982 won. Tobias Dier, die in 2002 de laagste score (60) wist te maken, neemt een bescheiden plek in op de foto en wordt geflankeerd door Ashun Wu, de eerste Aziaat die het KLM Open won. De enige vrouw op het schilderij is zijn echtgenote Rebekha Wu.

Honderdste editie KLM Open

Bijzonder is dat de foto gemaakt is in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar de originele Nachtwacht hangt. “We wilden iets bijzonders doen voor de honderdste editie", legt Daan Slooter, de toernooidirecteur van het KLM Open, uit. "Aangezien de KLM en de ING, die het toernooi net als de NGF sponseren, tevens dit museum supporten, was het mogelijk een diner te organiseren met de oud-winnaars van het KLM Open in de zaal waar de Nachtwacht hangt." Van het een kwam het ander en zo werd het idee geboren Rembrandt van Rijns Nachtwacht opnieuw te creëren met de oud-winnaars van het KLM Open erop.

Herinnering levend houden

De foto werd voorafgaand aan het diner gemaakt en daar kwam heel wat bij kijken. Daan Slooter: "Qua planning zijn we er maanden mee bezig geweest en bij de uitvoering was een groot team betrokken. Grimeurs, stylisten, fotografen, maar ook een filmcrew om de ‘making of’ te filmen. Die film is viral gegaan en over de hele wereld bekeken. In het huidige medialandschap zijn sociale media erg belangrijk en voor ons was het vooral een mooi marketinginstrument om aandacht te generen voor het toernooi. Dat de foto nu een plek heeft gekregen in het Nederlands Golf Museum, past geheel in deze lijn. Een evenementenorganisator kijkt vooruit. De foto heeft zijn doel behaald en de honderdste KLM Open op een prachtige manier belichaamd. Nu kijken we weer verder naar de toekomst. In een museum sta je daarentegen stil bij wat er gebeurd is en wat achter je ligt. Met deze foto houdt het Nederlands Golfmuseum de herinnering aan de honderdste editie van het KLM Open levend."

Foto: Tiva Pam. Vlnr: Paul Way, Sergio Garcia, Rebkha Wu, Gonzalo Fernandez-Castãno, Martin Kaymer, David Lynn, Maarten Lafeber, Joost Luiten, Peter Townsend, Tobias Dier, Ashun Wu, Javier Ballesteros.

nachwacht golf

Geschiedenis KLM Open

Het KLM (Dutch) Open werd voor het eerst gehouden in 1912 op de Haagsche. De beker is sindsdien honderd keer uitgereikt aan spraakmakende golfers zoals Seve Ballesteros, Bernard Langer, Colin Montgomerie, José Maria Olazábal, Lee Westwood, Payne Stewart, Paul Casey, Martin Kaymer, Thomas Pieters en natuurlijk de Nederlanders Maarten Lafeber en Joost Luiten. Zowel Joost Luiten als Dirk Overveer wonnen het toernooi twee keer. Het Dutch Open en is niet alleen een van de oudste toernooien van de European Tour, het is ook het oudste internationale sporttoernooi van Nederland.

Het Dutch Open is gewonnen door zes verschillende Nederlanders en is in totaal acht keer gewonnen door een Nederlander. Amateur Gerry del Court van Krimpen was in 1915 op de Haagsche de eerste Nederlandse winnaar. In 1917 won Jacob Oosterveer. Daarna won Dirk Oosterveer het toernooi twee keer, in 1919 en 1930, beide keren op de Haagsche. Joop Rühl volgde hem in 1947 op als de vierde Nederlander die het toernooi op eigen bodem won. Pas 56 jaar later diende zich de vijfde Nederlander aan die de titel op zijn naam schreef. Maarten Lafeber won zijn eerste toernooi op de Europese Tour in eigen land, op de Hilversumsche Golfclub in 2003. Joost Luiten won het KLM Open in 2013 en 2016.

Gerry del Court van Krimpen won in 1915 als amateur. Dat was eigenlijk het eerste officiële editie van het Internationale Nederlandse Open Kampioenschap omdat deze voor het eerst door het Nederlands Golf Comité werd georganiseerd (het NGC werd in 1914 opgericht en is de voorloper van de NGF). Beste professional in 1915 was Henry Burrows. Hij won daarmee de Wisselbeker voor Golf Professionals, die voor het eerst ter beschikking werd gesteld door de NGC. Er was toen nog geen wisseltrofee voor de overal open winnaar.

Het Nederlands Golfmuseum

Het Nederlands Golfmuseum is in april 2016 geopend en bevindt zich in Paviljoen Bleijenbeek behorend bij Landgoed Golfbaan Bleijenbeek in het Limburgse Afferden. Bezoek is geheel gratis. Kinderen tot twaalf jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassene. Rondleidingen met een gids worden op aanvraag verzorgd. De openingstijden zijn dagelijks van 09.00 tot 15.00 uur, ook in het weekend, en daarnaast is het museum open gedurende de tijden dat de receptie open is. Het museum is rolstoeltoegankelijk. 

Lees ook het artikel Golfmuseum ontvangt graag materiaal van clubs en De geschiedenis van het KLM Open.

Ga naar golf.nl/erfgoed voor historische artikelen.