Terug naar Nieuwsoverzicht

Inzetstuk op vlaggenstok is toegestaan mits …

12 maart 2020

Een inzetstuk op de vlaggenstok bevestigen waardoor je de bal heel gemakkelijk uit de hole kunt tillen: mag dat volgens de golfregels? Het antwoord is: ja, mits …

Sinds 1 januari 2019 laten de meeste golfers de vlag in de hole staan als ze putten vanaf de green. Dat mag immers sinds de invoering van de nieuwe golfregels.

Maar deze nieuwe regel leidt geregeld tot schade rondom de hole. Er zijn namelijk heel wat golfers die de bal uit de hole wippen met de onderkant van de vlag (de ferrule) en dat leidt tot schade aan de cup en de hole. Het is de bedoeling dat je de bal voorzichtig met je vingers uit de hole haalt, maar niet iedereen heeft dunne vingers die goed tussen de vlag en de cup passen.

Om schade aan en om de hole te voorkomen, maken sommige golfbanen gebruik van inzetstukken die onderaan de vlaggenstokken worden bevestigd en op de ferrule rusten. Daardoor kun je de bal zonder schade uit de hole tillen, net zoals dat kan bij korte vlaggenstokken op een oefengreen (bekijk de video hieronder). Op die korte vlaggenstokken zit het inzetstuk vast gemonteerd.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Removers, tenders, pickups

De losse inzetstukken voor lange vlaggenstokken op de greens worden door verschillende leveranciers verkocht en dragen namen als “EZ Ball Remover”, “Golf Ball Tender” en “PickCup”. In sommige gevallen is het inzetstuk gemaakt van zacht kunststof en in andere gevallen zijn ze wat harder.

Sommige golfclubs willen niks weten van een inzetstuk onderaan de vlaggenstok, want een vlaggenstok oogt opeens heel anders. Of men is bang dat een inzetstuk aan de vlag tot schade aan de green leidt als een speler de vlag uit de hole haalt en laat vallen. Dat zou overigens heel weinig mogen voorkomen: de etiquette schrijft voor dat men een vlaggenstok voorzichtig neerlegt op de green, een vlaggenstok mag je niet achteloos neergooien.

Andere clubs vinden de inzetstukken misschien wel het overwegen waard. Niet alleen om schade te voorkomen maar ook als hulp voor oudere spelers die niet meer zo goed kunnen bukken – of als hulp voor golfers met grote handen ...

Maar mag het ook volgens de golfregels? Er zijn namelijk ook regels waaraan een hole, een vlag en een cup moeten voldoen.

Ja, het mag - sinds 1 januari 2020 - mits het inzetstuk minstens 3 inches (7,62 cm) onder de oppervlakte van de green zit als de vlag correct in de hole is gezet en dat het inzetstuk niet op kortere afstand van het greenoppervlak in de hole kan blijven zitten. Als het los zit, moet het inzetstuk zo naar beneden zakken dat het minstens 3 inches (7,62 cm) onder de oppervlakte van de green zit. Dus als jouw club overweegt om inzetstukken op de vlaggenstokken te bevestigen, check dan goed of de hole nog aan de regels voldoet zodra de inzetstukken zijn aangebracht. De precieze formulering is te vinden in Regel 8 van The Official Rules of Golf.