Inhoud caddie

Handicapsysteem

De NGF gebruikt het handicapsysteem van de European Golf Association (EGA) en per 1 januari 2021 het World Handicap System (WHS) om de handicap van alle golfers te berekenen. Daarnaast wordt het handicapsysteem gebruikt om de golfsport te promoten omdat het voor veel spelers een belangrijke reden is om te golfen. De golfclubs in Nederland houden toezicht op het systeem en zijn de handicapautoriteit van de individuele golfers. Elke club heeft om die reden een handicapcommissie die de handicap, oftewel speelsterkte, van de spelers bijhoudt.

De handicap wordt berekend op basis van qualifying scorekaarten die een golfer speelt. Hoe meer qualifying kaarten, hoe beter de handicap bij de speelsterkte klopt. Als er een verschil in handicap tussen twee spelers is, dan zorgt het handicapsysteem ervoor dat de speler met de hoogste handicap een voorsprong krijgt als ze tegen elkaar golfen. Op deze manier bevordert het handicapsysteem het onderlinge plezier en een gelijke strijd tijdens een ronde golf.

Rol van golfclubs en -banen

Golfclubs en -banen faciliteren de registratie van handicaps voor hun golfers en houden toezicht op de correctheid. Een handicap die overeenkomt met de daadwerkelijke speelsterkte van een golfer biedt meer plezier en stimuleert om beter te willen worden. Het is daarom belangrijk om het spelen van qualifying scorekaarten bij golfers te promoten en het handicapsysteem zo open en eenvoudig mogelijk te houden voor de golfer. Wedstrijden en competities met 3/4de handicapverrekening of wedstrijden alleen voor handicap 36 en lager weerhoudt een hele grote groep golfers om mee te doen. 

Meer golfers in het handicapsysteem

Vanuit de NGF wordt er vol ingezet op het promoten van het handicapsysteem. Zo is de app GOLF.NL gelanceerd waarmee golfers eenvoudiger hun handicap kunnen bijhouden en kunnen er sinds 2016 qualifying scores op par-3 banen gespeeld worden die meetellen voor de handicap. Daarnaast loopt er een campagne 'Kies je tee!' die golfers bewust moet maken van de afstand die ze slaan bij hun afslag in relatie tot de kleur tee die daarbij past.

Opleidingen

De NGF organiseert cursussen voor vrijwilligers van clubs en banen over het handicapsysteem. Deze cursus is vooral belangrijk voor mensen uit de handicapcommissie en gaat naast de uitleg en het toepassen van het handicapsysteem ook in op de rol van de handicapcommissie. Deze rol richt zich namelijk steeds meer op het promoten en toezichthouden op het handicapsysteem in plaats van het controleren van scores. We weten immers dat een golfer die actief met zijn of haar handicap speelt, dankzij de sportieve uitdaging meer plezier beleeft aan de sport.

EGA Handicap System 2016-2019

Klik hieronder voor het EGA Handicap System (Engelstalig, er is geen Nederlandse vertaling) of voor de brochure Wegwijs in Handicapping.

Wereldhandicapsysteem

Op 1 januari 2021 wordt in Nederland het nieuwe World Handicap System (WHS) ingevoerd. Lees hier meer.

Dit boekje is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs; het is een samenvatting van de belangrijkste delen uit het EGA Handicap System.

Engelstalig

Vink de interesse 'Handicap Systeem' aan in het Informatieplein en wij houden u op de hoogte