Terug naar Nieuwsoverzicht

'Trots op Anne van Dam in Tokio'

4 augustus 2021

Het Nederlandse golf is op de Olympische Spelen in Tokio vertegenwoordigd in de persoon van Anne van Dam. NGF-directeur Jeroen Stevens over de waarde hiervan: het maakt de sport inclusiever en toegankelijker.

Golf is elitair, exclusief en niet toegankelijk. Dat was jarenlang het imago. Inmiddels is het imago van onze sport terecht een stuk beter, maar wat mij betreft nog lang niet goed genoeg. En juist daarom is het zo belangrijk dat golf sinds 2016 weer een olympische sport is geworden. Te midden van alle grote sporten in de wereld is golf er in Tokio weer bij tijdens het grootste sportevenement op onze planeet. Golf is al lang erkend als sport en de afgelopen jaren zien honderden miljoenen fans van andere sporten dat ook.

Sport voor iedereen

Golf in Tokio is pure topsport. Maar die andere 365 dagen in het jaar is het ook een sport voor iedereen. Niet voor niets beoefenen bijna honderd miljoen mensen golf. En, mede door de invloeden van the likes of Tiger Woods, is het een meer en meer een inclusieve sport geworden.

Daarom is het zo belangrijk dat Anne van Dam ons land vertegenwoordigt. Anne is een getalenteerde, zeer atletische jonge golfster. De NGF is enorm trots op onze eerste vrouwelijke deelneemster ooit op de Olympische Spelen. We hebben vertrouwen in haar kunnen en resultaten in de komende jaren, een potentiële top-10 speelster van de wereld hebben we zeker. Of het er deze week uitkomt, gaan we beleven. Maar laten we vooral genieten van het feit dat golf olympisch is. Go get them Anne!

Volg de verrichtingen van en het laatste nieuws over Anne in Tokio via GOLF.NL

Feitjes

Anne van Dam komt dan als eerste Nederlandse vrouwelijke golfer ooit in actie op de Olympische Spelen. Het is pas voor de derde keer dat dit onderdeel voor vrouwen op het olympische programma staat, na 1900 en 2016.

Voor de tweede keer in de geschiedenis bestaat TeamNL voor de meerderheid uit vrouwen, onder wie Anne van Dam. De ploeg bestaat uit 273 gekwalificeerde atleten, onder wie 160 vrouwen. Ook in 2016 bestond de meerderheid uit vrouwelijke sporters.

In 1936 was er in Baden-Baden een golftoernooi tijdens de Olympische Spelen in Berlijn. Het was een propagandastunt, maar maakte géén onderdeel uit van het officiële olympische programma. De Nederlanders R.F. Schill en Olivier van Zinnicq Bergmann eindigden op de vierde plaats.

De Amerikaanse Margaret Abbott was in 1900 de eerste olympische kampioen bij de vrouwen. Het toernooi was in Parijs, waar ze toevallig net woonde. Ze handhaafde haar titel maar liefst 116 jaar, want pas in 2016 werd Inbee Park uit Zuid-Korea haar opvolgster.

Het olympische golftoernooi voor vrouwen in 1900 is uniek, want zowel Margaret Abbott als haar moeder Mary Abbott deed mee. De Olympische Spelen bestaan nu 125 jaar, maar het is nog steeds de enige keer dat een moeder en dochter in actie kwamen op hetzelfde olympische evenement.

Anne van Dam is pionier als eerste vrouwelijke golfer uit Nederland op de Olympische Spelen. Nu vinden we het gelukkig heel gewoon dat vrouwen mee mogen doen, maar pas in 1920 was Rie Beisenherz de eerste Nederlandse vrouw op de Spelen, bij het zwemmen. Ze won geen medaille.