Olympische Spelen

Na 112 jaar afwezigheid keerde de golfsport in 2016 terug op de Olympische Spelen. Ook in 2021 bij de Spelen in Japan is golf een olympische sport.

De Olympische Spelen van 2020 zijn vanwege de coronacrisis uitgesteld tot 2021 (23 juli tot 8 augustus). De Paralympische Spelen schuiven hiermee ook op en starten op 24 augustus 2021 en eindigen op 5 september. Het Olympic Festival is daarmee ook uitgesteld. Tokyo 2020 blijft de naam voor de Spelen in 2021.

Wat kunnen we verwachten?

Het zal allemaal perfect geregeld zijn. Tokyo is een van de meest veilige en gastvrije steden van de wereld. De innovatieve oplossingen van Japan zullen terugkomen in alle sportfaciliteiten. Het olympisch stadion is daarnaast zeer duurzaam gebouwd en gebruikt alleen natuurlijke energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het regenwater zorgt voor de bewatering van de sportvelden en rioleringen. Nu al wordt gesproken van The Green Games. 

Alle Oranje-selecties van de NGF zijn sinds 2020 onderdeel van TeamNL

Hoe wordt bepaald wie namens Nederland aan het olympische golftoernooi deelnemen?

Daarvoor gelden internationale (IOC) eisen - de Olympic Golf Rankings - en aanvullende nationale (NOC*NSF) kwalificatie-eisen: een plaats in de top-36 van de geschoonde olympische ranglijst én een positie bij de eerste honderd op de wereldranglijst. Nederland mag maximaal twee mannen en twee vrouwen afvaardigen naar het golftoernooi.

Wie doen namens Nederland mee aan het olympische golftoernooi?

De beste twee Nederlandse mannen aan het einde van de kwalificatieperiode, Joost Luiten en Wil Besseling, hebben zich niet geplaatst. Luiten en Besseling voldeden wel aan de deelname-eis van het IOC maar niet aan de aanvullende eisen van NOC*NSF. Joost Luiten plaatste zich wel voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Hij werd toen gedeeld 27ste in het deelnemersveld dat uit zestig golfers bestaat.

De beste Nederlandse golfster, Anne van Dam, doet wel mee in Tokyo. Van Dam wordt de eerste Nederlandse golfster die aan een Olympische Spelen meedoet.

De Arnhemse voldeed niet aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF (een positie in de top 100 van de wereld op 28 juni), maar dat had mede te maken met coronamaatregelen. Voor Van Dam was het daardoor niet mogelijk om in Europa een aantal toernooien op de Ladies European Tour te spelen en de kans te krijgen om haar positie op de wereldranglijst te verbeteren. Het NOC*NSF heeft hiermee rekening gehouden en daarom mag Van Dam toch meedoen in Japan. ‘Als ze die route ongestoord had kunnen afleggen, was de kans dat ze aan de nationale prestatie-eis zou hebben voldaan, reëel geweest’, aldus NOC*NSF. ‘Om die reden komt ze in aanmerking voor de uitzonderingsregel.’

Waar vindt het golftoernooi plaats?

De golfbaan van de Kasumigaseki Country Club ligt op dik een uur reizen van het olympisch dorp. De meeste golfers kiezen daarom waarschijnlijk voor een hotel in de directe omgeving van de baan. 

Hoe ziet de voorbereiding op Tokyo eruit voor de spelers?

De deelnemers zullen de Olympische Spelen benaderen zoals een ander groot toernooi. De topspelers moeten het kampioenschap wel inpassen in een druk jaarprogramma. Voor en na de Spelen staan ook weer grote toernooien gepland. Dat is het wel een verschil met veel andere sporters, die vaak hun hele planning afstemmen op dit voor hen belangrijkste sportevenement van hun carrière. Die status heeft het olympische toernooi voor golfers (nog) niet.

Wat doet de NGF in het olympisch traject?

De NGF speelt een coördinerende rol tussen IOC, NOC*NSF en de sporter. De golfbond draagt de sporters op een bepaald moment over aan NOC*NSF en verricht met name het voorbereidend werk. Zo moet erop toegezien worden dat alle betrokken op de hoogte zijn van de strenge regels rond sponsoring. Spelers mogen niet met sponsornamen rondlopen op de Spelen of in reclames verschijnen van bedrijven die niet aan het IOC verbonden zijn. De NGF krijgt ondersteuning van andere sportbonden die in tegenstelling tot de NGF al decennialang olympische sporters begeleiden. De NGF is een van de 25 sportbonden die TeamNL 365 dagen per jaar een gezicht gaan geven. In TeamNL zitten de beste sporters en begeleiders die Nederland het hele jaar vertegenwoordigen op internationaal topniveau. Voor golf zijn dit de Oranje C en B selecties, Jong Oranje en het 'grote' Oranje. Daarnaast zijn Joost Luiten en Anne van Dam onderdeel van TeamNL.

Keer terug naar de pagina ngf.nl/topgolf.

Sjabloon normen en limieten Golf OS Tokyo 2020