Terug naar Topgolf

Golf op de Olympische Spelen

Na 112 jaar afwezigheid keerde de golfsport in 2016 terug op de Olympische Spelen. Ook in 2024 bij de Spelen in Parijs is golf een olympische sport.
Logo golf op Olympische Spelen in Parijs

Joost Luiten en Anne van Dam hebben Nederland vertegenwoordigd in de Olympische Spelen. Anne van Dam zal ook meedoen aan de Spelen van 2024 in Parijs. Of er naast Van Dam nog andere Nederlanders meedoen in Parijs is nog niet bekend.

Het olympische golfkampioenschap van 2024 zal gespeeld worden op Le Golf National. De mannen spelen van 1 tot en met 4 augustus 2024 en de vrouwen van 7 tot en met 10 augustus 2024.

Hoe wordt bepaald wie namens Nederland aan het olympische golftoernooi deelnemen?

Nederland mocht in 2016 en 2020 maximaal twee mannen en twee vrouwen afvaardigen naar het golftoernooi. Dat is ook in 2024 het geval. Net als in 2016 en 2020 zijn er in 2024 internationale kwalificatie-eisen (de Olympic Golf Rankings) en aanvullende nationale kwalificatie-eisen van NOC*NSF. De internationale en de nationale kwalificatie-eisen vind je hier. In het najaar van 2023 heeft NOC*NSF in overleg met de NGF de toelatingseisen aangepast. Nederlandse golfers mogen acht toernooien aanwijzen met een sterk deelnemersveld om plaatsing af te dwingen. In zo’n toernooi is minimaal een top-8-plaats nodig. Anne van Dam heeft zich in november 2023 verzekerd van een een startbewijs op Le Golf National in Parijs dankzij een tweede plaats in het Andalucia Costa del Sol Open de Espana.

Welke Nederlanders namens in het verleden deel aan het olympische golftoernooi?

Er is een apart vrouwen- en een apart mannentoernooi. In 2016 plaatste alleen Joost Luiten zich voor de Olympische Spelen. Hij was daarmee de eerste olympische golfer uit Nederland. Luiten werd in Rio gedeeld 27ste van de zestig mannelijke golfers. In 2016 werd het kampioenschap gespeeld op de Rio de Janeiro Olympic Golf Course.

De Olympische Spelen van 2020 ('Tokyo 2020') werden vanwege de coronapandemie pas in 2021 gespeeld. In het golfkampioenschap werd Nederland vertegenwoordigd door Anne van Dam. Zij was destijds de eerste Nederlandse golfster op de Olympische Spelen. De Nederlandse werd 57ste van de zestig vrouwelijke golfers. In 2021 werd gespeeld op de golfbaan van de Kasumigaseki Country Club. 

In 2021 voldeden de beste twee Nederlandse mannen aan het einde van de kwalificatieperiode, Joost Luiten en Wil Besseling, wel aan de deelname-eis van het IOC maar niet aan de aanvullende eisen van NOC*NSF. 

Waar vindt het olympisch golftoernooi van 2024 plaats?

In 2024 zal gespeeld worden op Le Golf National bij Parijs. Op deze baan is de Ryder Cup van 2018 gespeeld. Le Golf National is ook geregeld gastheer van het Frans Open. Meer informatie

Wanneer zijn de golfwedstrijden in Parijs?

De mannen spelen van 1 tot en met 4 augustus 2024 en de vrouwen van 7 tot en met 10 augustus.

Waar kan ik kaartjes bestellen?

Lees hierover meer op de website-pagina van TeamNL 'Hoe kan ik aan kaarten komen voor de Olympische Spelen in Parijs?'. Algemene informatie vind je op de website olympics.com en paris2024.org.

Hoe ziet de voorbereiding op Parijs eruit voor golfspelers?

De deelnemers benaderen de Olympische Spelen zoals elk ander groot toernooi. De topspelers moeten het kampioenschap wel inpassen in een druk jaarprogramma. Voor en na de Spelen staan ook weer grote toernooien gepland. Dat is het wel een verschil met veel andere sporters, die vaak hun hele planning afstemmen op dit voor hen belangrijkste sportevenement van hun carrière. Die status heeft het olympische toernooi voor golfers (nog) niet.

Wat doet de NGF in het olympisch traject?

De NGF speelt een coördinerende rol tussen IOC, NOC*NSF en de sporter. De golfbond draagt de sporters op een bepaald moment over aan NOC*NSF en verricht met name het voorbereidend werk. Zo moet erop toegezien worden dat alle betrokken op de hoogte zijn van de strenge regels rond sponsoring. Spelers mogen niet met sponsornamen rondlopen op de Spelen of in reclames verschijnen van bedrijven die niet aan het IOC verbonden zijn. De NGF krijgt ondersteuning van andere sportbonden die in tegenstelling tot de NGF al decennialang olympische sporters begeleiden. 

De NGF is een van de 25 sportbonden die TeamNL 365 dagen per jaar een gezicht geven. In TeamNL zitten de beste sporters en begeleiders die Nederland het hele jaar vertegenwoordigen op internationaal topniveau. Voor golf zijn dit de Oranje C en B selecties, Jong Oranje en het 'grote' Oranje. Daarnaast zijn Joost Luiten en Anne van Dam onderdeel van TeamNL.

Geschiedenis

Golf stond voor het eerst in 1900 op het programma van de Olympische Spelen: mannen en vrouwen individueel. Parijs. Er werd gespeeld op Golf de Compiègne nabij Parijs. Lees hier meer over de eerste olympische golfwedstrijden.

In 1904 in St Louis (VS) werd de sport alleen door mannen beoefend: individueel en teams. Het kampioenschap werd toen gespeeld op Glen Echo Country Club in Missouri. In 2016 keerde de sport na een afwezigheid van 112 jaar terug met een individueel toernooi voor mannen en vrouwen.

Paralympische Spelen

Na de Olympische Spelen in Parijs volgen de Paralympische Spelen in de hoofdstad van Frankrijk. Circa 4.400 sporters uit 182 landen zullen in actie komen in 22 takken van sport. Lees hierover meer op nocnsf.nl. Golf is nog geen paralympische sport.

Keer terug naar de pagina ngf.nl/topgolf.