Terug naar Topgolf

Golf op de Olympische Spelen

Na 112 jaar afwezigheid keerde de golfsport in 2016 terug op de Olympische Spelen. Ook in 2021 bij de Spelen in Japan was golf een olympische sport. Joost Luiten en Anne van Dam hebben Nederland vertegenwoordigd in de Olympische Spelen.

De Olympische Spelen van 2020 - Tokyo 2020 - werden vanwege de coronapandemie pas in 2021 gespeeld. In het golfkampioenschap werd Nederland vertegenwoordigd door Anne van Dam. Zij was de eerste Nederlandse golfster op de Olympische Spelen.

De Olympische Spelen van 2024 worden gehouden in Parijs. Hieronder lees je meer over het olympische golfkampioenschap.

Hoe wordt bepaald wie namens Nederland aan het olympische golftoernooi van 2024 deelnemen?

Nederland mocht in 2016 en 2020 maximaal twee mannen en twee vrouwen afvaardigen naar het golftoernooi. Dat is ook in 2024 het geval. Net als in 2016 en 2020 zijn er in 2024 internationale kwalificatie-eisen - de Olympic Golf Rankings (OGR) - en aanvullende nationale kwalificatie-eisen van NOC*NSF. De kwalifatiecriteria vind je op deze pagina.

Welke Nederlanders namens in het verleden deel aan het olympische golftoernooi?

Er is een apart vrouwen- en een apart mannentoernooi. In 2016 plaatste alleen Joost Luiten zich voor de Olympische Spelen. Hij was daarmee de eerste olympische golfer uit Nederland. Luiten werd in Rio gedeeld 27ste van de zestig mannelijke golfers. In 2016 werd het kampioenschap gespeeld op de Rio de Janeiro Olympic Golf Course.

In 2021 voldeden de beste twee Nederlandse mannen aan het einde van de kwalificatieperiode, Joost Luiten en Wil Besseling, wel aan de deelname-eis van het IOC maar niet aan de aanvullende eisen van NOC*NSF. De beste Nederlandse golfster, Anne van Dam, speelde wel mee in Tokyo. Van Dam was de eerste Nederlandse golfster op de Olympische Spelen. De Nederlandse werd 57ste van de zestig vrouwelijke golfers. In 2021 werd gespeeld op de golfbaan van de Kasumigaseki Country Club. 

Waar vindt het olympisch golftoernooi van 2024 plaats?

In 2024 - Paris 2024 - zal gespeeld worden op Le Golf National bij Parijs. Op deze baan is de Ryder Cup van 2018 gespeeld. Le Golf National is ook geregeld gastheer van het Frans Open.

Hoe ziet de voorbereiding op Tokyo eruit voor golfspelers?

De deelnemers benaderen de Olympische Spelen zoals elk ander groot toernooi. De topspelers moeten het kampioenschap wel inpassen in een druk jaarprogramma. Voor en na de Spelen staan ook weer grote toernooien gepland. Dat is het wel een verschil met veel andere sporters, die vaak hun hele planning afstemmen op dit voor hen belangrijkste sportevenement van hun carrière. Die status heeft het olympische toernooi voor golfers (nog) niet.

Wat doet de NGF in het olympisch traject?

De NGF speelt een coördinerende rol tussen IOC, NOC*NSF en de sporter. De golfbond draagt de sporters op een bepaald moment over aan NOC*NSF en verricht met name het voorbereidend werk. Zo moet erop toegezien worden dat alle betrokken op de hoogte zijn van de strenge regels rond sponsoring. Spelers mogen niet met sponsornamen rondlopen op de Spelen of in reclames verschijnen van bedrijven die niet aan het IOC verbonden zijn. De NGF krijgt ondersteuning van andere sportbonden die in tegenstelling tot de NGF al decennialang olympische sporters begeleiden. 

De NGF is een van de 25 sportbonden die TeamNL 365 dagen per jaar een gezicht geven. In TeamNL zitten de beste sporters en begeleiders die Nederland het hele jaar vertegenwoordigen op internationaal topniveau. Voor golf zijn dit de Oranje C en B selecties, Jong Oranje en het 'grote' Oranje. Daarnaast zijn Joost Luiten en Anne van Dam onderdeel van TeamNL.

Keer terug naar de pagina ngf.nl/topgolf.