Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws december: Golftop terug naar Arnhem

31 december 2021

Banen en clubs in het nieuws en interessant nieuws voor clubs en banen. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Golftop ook in 2022 op Rosendaelsche in Arnhem

De Gelderlander bericht over het Big Green Egg Open dat ook in 2022 op de Rosendaelsche Golfclub bij Arnhem gespeeld zal worden. "De tweede editie van het toernooi staat gepland van 14 tot en met 17 juli 2022. De editie van 2021 was de eerste na zes jaar afwezigheid van de Ladies European Tour op Nederlandse bodem. (...) De organisatie van het toernooi op de Rosendaelsche Golfclub is in handen van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) en Golf Team Holland. Zij maakten al bekend dat de toegang voor de editie van 2022 gratis is. De NGF zet zwaar in op de ontwikkeling van vrouwengolf en jeugdig talent."

Big Green Egg partner van Gelpenberg

Big Green Egg, partner van de NGF en de officiële titelsponsor van het Dutch Ladies Open onder de naam 'Big Green Egg Open', is ook een samenwerking aangegaan met de Drentse Golfclub De Gelpenberg. Lees meer op dgcdegelpenberg.nl

Waarom steelt een kraai een golfbal?

Kraaien willen nog wel eens een golfbal meenemen. Golfer Theo van de Kuil vroeg aan het programma Vroege vogels waarom kraaien dat doen en bioloog Geert-Jan Roebers gaf antwoord op de vraag. Hij legt uit dat de kraai in eerste instantie waarschijnlijk denkt dat de golfbal een ei is. "Kraaien zijn alleseters en eten onder andere eieren." Maar een kraai leert snel, "heeft veel vrije tijd" en kan een bal ook meenemen om ermee te spelen. Lees of luister hier.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Acties voor het goede doel

Een mooie actie van Golfbaan Hitland voor de directe omgeving. In de jaarlijkse golfweek heeft de golfbaan 5.000 euro ingezameld. Dankzij Hitland kan Stichting Zuidplas Helpt deze maand 135 kerstpakketten bezorgen bij inwoners van Zuidplas die zich in een schrijnende situatie bevinden. Lees meer.

De golfschool van Golfbaan Delfland organiseert elk jaar een kersttoernooi voor het goede doel: "Dit jaar is er wederom een mooi bedrag opgehaald voor Inloophuis Debora. Een stichting die de golfbaan nauw aan het hart gaat." Lees meer.

Vrijwilligers

In de rubriek 'Clubliefde' in De Stentor wordt geschreven over mensen die zich onvoorwaardelijk voor hun sportvereniging inzetten. In de aflevering van 17 december staat Jos Schoot Uiterkamp van De Nunspeetse in de schijnwerpers. 

Natuurborden

Een natuurbord is een goede manier om leden en gasten te wijzen op de natuur op een golfbaan. De werkgroep Natuurbeheer van Engelenburg Golf & Country Club heeft zo'n bord ontwikkeld voor de golfbaan in Brummen. "Om de bezoekers en leden te informeren over de bijzondere planten en dieren die op de golfbaan aanwezig zijn", zoals brummensnieuws.nl bericht: 

"De werkgroep Natuurbeheer houdt zich bezig met het natuurbeheer op de baan in brede zin. Met verschillende projecten zorgen zij met greenkeeper Rudy Willemsen ervoor dat de natuur zijn plek behoudt op de golfbaan en erom heen. In 2018 is men al gestart met 35 nestkasten voor mezen om de eikenprocessierups te bestrijden en dat met succes. Door hun inzet is ook de ringslang vaker aangetroffen en komt ook de das af en toe een kijkje nemen in de buurt van de baan. Net als de vos en de hermelijn. Vele kruiden zijn ook weer te vinden, net als diverse vogels zoals zelfs de ijsvogel."

Vandalen forceren hek en rijden met auto baan op

De Stentor bericht dat vandalen met een auto schade hebben aangebracht op de baan van Golfclub Zwolle. "Jelle Paauw, algemeen directeur van Golfclub Zwolle, is er beduusd van. 'Het is heel vervelend.'" Gelukkig is er geen schade aan een van de greens.

Sneeuwlaag in Arnhem

"Arnhem ontwaakt onder witte laag sneeuw" meldt nu.nl op 7 december in een videonieuwsbericht. Daarin zijn beelden te zien van (schapen op) de Rosendaelsche Golfclub.

Kim Kuijsters Nederlands Kampioen Matchplay Pitch en Putt

Kim Kuijsters, een bekende golfster en werkzaam op de baan van haar familie, Crayestein Golf, is ook goed in pitch en putt. Lees een bericht op de website van de Pitch en Putt Bond Nederland.

Geen toestemming voor woningen op Flevo Golf Resort  

Omroep Flevoland bericht over de impasse rondom Flevo Golf Resort. Eigenaar Unigolf wil woningen bouwen op de helft van de 18-holes golfbaan. De gemeente Lelystad heeft een vergunningsaanvraag hiervoor opnieuw afgewezen. De baan is al sinds 1 januari 2021 gesloten en Golfclub Flevoland is daarvan de dupe. Deze golfclub wil graag het beheer van de golfbaan overnemen.

Subsidie voor zonnepanelen en -colectoren

Solar Magazine meldt dat sportclubs en -verenigingen tussen 1 januari 2021 en 1 september 2021 4.570 keer subsidie hebben aangevraagd voor zonnepanelen en 391 keer voor zonnecollectoren. "Daarmee is de algehele interesse gedaald."

Het magazine meldt verder dat het Mulier Instituut in het 'Jaarrapport Duurzame Sportinfrastructuur 2021' kritisch is over het gebruik van subsidies. In deze rapportage, die onderdeel is van het Nationale Sportakkoord en van de Routekaart Verduurzaming Sport, zijn cijfers over het benutten van de BOSA opgenomen.

In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: stuur een mail.