Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws december: Promotie van het vak greenkeeper

31 december 2023

Banen en -clubs in het nieuws en interessant nieuws voor clubs en banen. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Videocampagne van NGA

De NGA heeft een aantal video's gemaakt die gericht zijn op het enthousiasmeren van mensen voor het beroep van greenkeeper. De eerste video richt zich met name op herintreders en wordt beschikbaar gesteld aan organisaties zoals het UWV. De Nederlandse Greenkeepers Associatie zoekt per provincie minimaal één golfbaan die bereid is belangstellenden te ontvangen en kennis te laten maken met het beroep van greenkeeper. Lees meer op de website ngagolf.nl

Een nat en warm jaar

November en december 2023 gaan de boeken in als natte maanden. Golfclub Zwolle is een van de vele Nederlandse banen die veel last hebben van de vele regen die eind 2023 is gevallen. De baan van GC Zwolle is de laatste dagen van 2023 gesloten, meldt De Stentor op 27 december: "Aan de andere kant van Zwolle heeft Golfclub Zwolle ook last van het vele water. Grote delen van het terrein zijn drijfnat. De gehele accommodatie is daarom tot nader order gesloten." Op de website van de golfclub staan foto's van de wateroverlast.

2023 is het warmste én natste jaar ooit gemeten, meldt het KNMI.

"Verplicht duurzaam+"

Op de website greenkeeper.nl staat een nieuwe stelling: "GEO-certificering moet voor elke golfbaan verplicht worden." Paul van Kan (GEO-certifier), Sjaak Groen (oud-cursusleider HAS Hogeschool) en Niels Dokkuma (agronoom en teammanager Duurzaam Beheer bij de NGF) geven hun mening. Van Kan: "Verplichten is een groot woord, maar ik denk dat we vanzelf deze kant op gaan, ook zonder dat certificering van bovenaf opgelegd wordt."

Mikken op Spelen

Het Dagblad van het Noorden sprak met Dewi Weber uit Groningen. "Zij verruilde de uitgaansstad Miami voor natuur in Californië en mikt nu op de Spelen in Los Angeles". (Om het artikel te lezen, is een abonnement nodig.)

Praten over gras

Op de website van Golf Sustainable staat sinds 13 december een interview met Niels Dokkuma. De NGF-manager Duurzaam beheer en agronoom wordt gevraagd naar zijn langetermijnvisie. Een fragment: "

"'Will golf courses in general, be smaller because there is this ongoing debate about land use for golf courses?' NIels Dokkuma: 'That can go two ways – we can go smaller and more intense. Should we perhaps even increase the size and make it more open to the general public? Like, I can think of golf courses that are really set up in a very wide way where there’s a lot of room for multifunctional use, either horseback riding or walkways, etc. So then you are looking at something like a public park for 250 hectares, with a golf course with all kinds of other functions in between. Sounds good, too.'" 

Rondleiding voor Rotterdamse gemeenteraadsleden

Golfbaan Kralingen bestaat in 2023 90 jaar, maar de toekomst is onzeker. Er gaan stemmen op om huizen te bouwen op de laagst gelegen baan van Nederland die in het Kralingse Bos ligt. Volgens ecoloog Joost den Houdijker is het geen goed idee om deze groene long van de stad op te geven. Golfbaan Kralingen vroeg de ecoloog om zijn ecologische inzichten te delen met Rotterdamse gemeenteraadsleden en dat deed hij tijdens een rondleiding op de golfbaan. Op golfbaankralingen.nl lees je er meer over. Een fragment: 

"Ecoloog Joost den Houdijker: 'Ik vond het belangrijk om de raadsleden te vertellen dat de natuur op en om de golfbaan heel belangrijk is voor de stad. Het is namelijk een vorm van plaagdierbestrijding waar de inwoners van Rotterdam een positief effect van ondervinden. Het is heel belangrijk dat je zoveel mogelijk de balans in de natuur handhaaft en die ontbreekt in de versteende woonwijken van Rotterdam."

Een goede actie van Golfbaan Kralingen die navolging verdient, ook als de toekomst van de golfbaan niet onder druk staat: laat de positieve impact van je golfbaan zien aan al je stakeholders.

Nachrift - Op 22 december meldt Golfbaan Kralingen het volgende in een nieuwsbrief: "Diep in de nacht heeft de gemeenteraad gisteren positief gestemd over het plan voor Oosterflank. Dat betekent dat de Golfbaan Kralingen behouden blijft en onderdeel wordt van de groene corridor in Oosterflank. We zijn er nog lang niet want de contractonderhandelingen moeten nog starten. Ook komen er nog flinke investeringen op ons af. Desalniettemin is dit een belangrijke stap en zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet."

Beslaglegging grond van voormalige golfbaan

"Een volgende aflevering in de al jaren slepende soap rondom golfbaan Naarderbos: de gemeente Gooise Meren heeft afgelopen week beslag gelegd op alle grond van de golfbaan." Zo begint een bericht van NH Nieuws over de voormalige Golfbaan Naarderbos. 

Wedstrijden van de Pro Golf Tour

Ook in 2024 zullen Golfbaan Stippelberg, Golfbaan Westwoud en de Drentse Golfclub De Gelpenberg weer een toernooi organiseren van de Pro Golf Tour. In 2023 gebeurde dit voor het eerst onder de naam 'Dutch Swing'. De toernooien worden gespeeld in augustus 2024. Lees meer in een persbericht

Deze rubriek wordt in de loop van de maand aangevuld met meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: stuur een mail.