Terug naar Nieuwsoverzicht

Geslaagde golfclinic voor politieagenten met PTSS

15 juni 2021

Toen politieagent Jacco Bezuijen in maart 2013 uitviel met PTSS had hij niet gedacht ooit weer rust in zijn hoofd te vinden. Die rust vindt hij inmiddels wel, op de golfbaan. "Tijdens het golfen ben ik vrij van de monsters in mijn hoofd."

PTSS (posttraumatische stressstoornis) is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van schokkende, traumatische ervaringen. Patiënten ervaren langdurig psychische gevolgen van deze ervaringen en PTSS heeft een grote impact op hun dagelijks functioneren.

Ook Jacco werd met deze nieuwe werkelijkheid geconfronteerd. Hij sloot zichzelf thuis op en durfde de straat niet meer op. Na twee jaar besloot hij echter dat hij iets aan sport zou moeten doen. Die sport werd golf. Met een buurman haalde Jacco zijn handicap (destijds: GVB) en hij ervoer al snel dat het golfen hem naast veel plezier ook de rust bracht waar hij zo naar verlangde.

"Na een paar holes verdwijnen mijn sores naar de achtergrond"

Lotgenoten
Een paar jaar verder realiseert Jacco zich dat golf ook veel zou kunnen betekenen voor zijn (inmiddels ex-)collega’s die net als hij kampen met PTSS. "Lotgenoten gun ik dezelfde kalmte in het hoofd die ik voel als ik buiten, in de natuur, mijn rondje loop over de golfbaan." En dus stuurde Jacco een mailtje aan Petra van den Aardweg, gedelegeerde golf van de Nederlandse Politie Sport Bond (NPSB). Samen met enkele collega’s is zij verantwoordelijk voor de golfsport, één van de 24 aangesloten sporten.

In zijn mail vertelt Jacco onder andere over zijn hulphond, labrador Jinke, die hem helpt op moeilijk plekken als drukke winkelstraten. Maar hij zegt er ook bij dat hij Jinke op de golfbaan juist niet nodig heeft. Dat na een paar holes zijn sores naar de achtergrond verdwijnen en hij alleen nog maar bezig is met het spelletje. Ten slotte spreekt hij in zijn mail de wens uit om samen te kijken naar de mogelijkheden om lotgenoten binnen de politie ook in aanraking te laten komen met de golfsport.

Petra stuurde Jacco’s e-mail door aan Michel ten Broeke, Vitaalcoach Eenheid Den Haag, die direct in actie kwam. En algauw ontstond het idee voor een golfdag voor (ex-)politieagenten met PTSS. Een golfdag met een clinic voor hen die nog niet eerder gegolft hebben en een rondje van 9 holes voor de golfers in de groep. De organisatie werd met veel voortvarendheid opgepakt. Naast Jacco en Michel raakten ook Pascal Lambregts, golfpro bij de Golfacademy, en José Loomans van de Stichting Revalidatiegolf betrokken.

Jacco Bezuijen
Jacco Bezuijen en Petra van den Aardweg

En zo gebeurde het dat op woensdagochtend 19 mei zich een groep mannen – en een enkele vrouw – verzamelde op Golfvereniging Leeuwenbergh . Allemaal (ex-)politieagenten kampend met PTSS. De twee clinics werden met veel enthousiasme verzorgd door Pascal Lambregts en José Loomans. Zij voorzagen de deelnemers ook van informatie over beginnen met golf, zoals het behalen van een baanpermissie via Golfstart en het vervolgtraject richting handicap 54. En met succes – want maar liefst 8 deelnemers hebben aangegeven door te willen gaan met golf en lessen te gaan nemen.

YouTube-golfer

Jacco bereidde zich ondertussen ogenschijnlijk rustig voor op zijn 9 holes. "De eerste 3 à 4 holes ben ik vaak nog gespannen, daarna komt de rust." Maar van die gespannenheid was niks te merken bij zijn eerste afslag. Voor een ‘YouTube-golfer’, zoals hij zichzelf bestempelt, ziet zijn swing er opvallend soepel uit. Jacco leerde zichzelf veel golftechnieken aan door het eindeloos bestuderen van YouTube-filmpjes. Uit nood geboren: zijn PTSS maakte het voor hem lastig een golfpro of -club te benaderen voor lessen.

Net zo lastig vond hij het toen hij op de Strijensche Golfclub, waarvan hij inmiddels lid was geworden, gevraagd werd mee te doen aan de herendag. Maar ook die drempel ging hij over en inmiddels is Jacco niet weg te slaan van de Strijensche en de betreffende herendag. Met zijn buurman golft hij nog iedere week. Daarnaast golft hij zelf nog zeker twee keer per week.

Dat heeft hem inmiddels handicap 28,3 opgeleverd. Maar het is duidelijk dat het hem daar niet om te doen is. Conditie opbouwen, het buiten zijn in de natuur, de vriendelijke mensen, het spelletje zelf, maar vooral de rust in zijn hoofd: golf heeft hem veel meer gebracht dan hij van tevoren had kunnen bedenken. En nu zijn eerste wens gerealiseerd is met deze eerste Landelijke Politie Golfclinic, kijkt hij alweer naar de toekomst. Het zou bijvoorbeeld fantastisch zijn als deze dag volgend jaar een vervolg krijgt, dat de 8 deelnemers die golflessen willen gaan nemen dezelfde voordelen van golf gaan ervaren als Jacco, en dat zijn (ex-)collega’s met PTSS bijvoorbeeld gekoppeld worden aan golfbuddies die hen meenemen op hun eerste stappen op de golfclub en -baan. Ideeën te over, maar Jacco heeft hulp nodig om deze te realiseren. Gelukkig zijn er genoeg fantastische initiatieven die deze hulp kunnen bieden, zowel in de organisatie als met financiële middelen.

Golfclinic Leeuwenbergh voor politieagenten met PTSS
Jacco slaat af op hole 1

Ondersteuning

Cees Wijburg van Fonds Gehandicaptensport (FGS), ook aanwezig tijdens de Golfclinic, benadrukt dat PTSS een erkende beperking is en er dus, onder andere door FGS, financiële middelen beschikbaar zijn zodat ook deze groep kan sporten. Hij brengt graag het platform Uniek Sporten, een initiatief van het FGS, onder de aandacht. Uniek Sporten helpt mensen met een beperking bij het zoeken van een sport. Het brengt deze mensen én de sportaanbieders bijeen op een digitaal platform. Bezoekers van de website kunnen onder andere filteren op (afstand tot) woonplaats, soort sport en type beperking. Op dit moment hebben 30 golfclubs en banen in heel Nederland zich aangesloten.

Ook Stichting Revalidatiegolf heeft financiële middelen om revalidanten via een begeleide instroom en een clinic een eind op weg te helpen in de golfsport. José Loomans is oprichter van de stichting en geeft les op de Gooise Golfclub in Loosdrecht . De 8 enthousiaste deelnemers die eerder genoemd werden zullen hun lessen bij haar gaan volgen. José zorgt voor golfsets indien nodig en voor de ballen. De deelnemers betalen voor elke bijgewoonde les een bedrag van slechts €10.

Ten slotte kunnen actieve en gepensioneerde politieagenten en collega’s van de Koninklijke Marechaussee met of zonder een beperking ook via de Nederlandse Politie Sport Bond golfen. Vanaf het moment dat het weer is toegestaan, worden er verspreid over het land diverse wedstrijden georganiseerd. Dankzij goede afspraken met diverse golfbanen en een bijdrage van de NPSB kan dat tegen een mooi tarief. De wedstrijdkalender is op te vragen bij Petra via golf@politiesport.nl.