Terug naar Nieuwsoverzicht

Geld voor club via statiegeld plastic flesjes

18 juni 2021

Vanaf 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine PET-flessen. Golfclubs kunnen geld verdienen met het inzamelen van plastic flesjes.
geld verdienen voor je golfclub door plastic PET flessen in te zamelen

Op 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op elke frisdrank- en waterfles onder de 1 liter zit vanaf dan 15 cent statiegeld.

Niet-commerciële sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar kunnen zich wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Een voorwaarde is dat de club minstens 200 leden heeft. De club kan vervolgens leden en bezoekers verzoeken hun flesje te doneren aan de club. De opbrengst van de ingeleverde flesjes is voor de sportvereniging: de club mag de opbrengst houden of aan een goed doel schenken.

Minder zwerfafval én tegelijk geld inzamelen voor de club of goede doelen

Golfbaan Spaarnwoude is een van de golfclubs die flesjes gaat inzamelen. "Spaarnwoude wil de opbrengst doneren aan Stichting Handicart zodat nog meer minder valide golfers kunnen blijven spelen", meldde de club onlangs. "Er komt een inzamelbak te staan en wij doen uiteraard een beroep op u om uw flesjes te deponeren zodat wij namens alle golfers, een mooi bedrag kunnen schenken."

Het mes snijdt aan twee kanten voor clubs die een inzamelcontainer aanvragen en de flesjes inzamelen. Het leidt tot minder zwerfafval terwijl er tegelijk geld wordt ingezameld voor de club of een goed doel.

Waar meld ik mijn club aan?

De aanmelding van een club en het aanvragen van een informatiepakket en inzamelcontainer verloopt via Statiegeld Nederland. Voor sportclubs is deze brief met uitleg opgesteld. Op de website statiegeldnederland.nl vind je ook uitvoerige informatie.

Meld je club zo snel mogelijk aan, dan kan alles snel in gang gezet worden.

Achtergrond

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het aantal plastic flesjes dat als zwerfafval in het milieu belandt, drastisch verminderen. In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden met kleine plastic flesjes frisdrank en water om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Vanaf 1 juli 2021 geldt de uitbreiding. Naast de bestaande statiegeldregeling voor grote PET-flessen (25 cent per fles) is er dan ook een heffing voor kleine PET flessen (15 cent).

“Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90% van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen,” zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. “Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden. Statiegeld op kleine plastic flesjes stimuleert mensen om de flesjes in te leveren.”

Statiegeld Nederland is verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem in Nederland. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en vrijwillige innamepunten. Verplichte innamepunten zijn onder andere supermarkten, tankstations en OV-locaties. Vrijwillige innamepunten zijn onder meer pretparken en sportverenigingen.

geld verdienen voor je golfclub door plastic PET flessen in te zamelen