Terug naar Nieuwsoverzicht

DSV Concordia: Golfstart Golfclub van de maand april

17 mei 2021

DSV Concordia in Delft mag zich Golfstart Golfclub van de maand april noemen. Zij zijn hiermee, na Golfcentrum De Batouwe, de tweede golfclub die de virtuele beker in ontvangst mag nemen. Gefeliciteerd!

In het sportpark Brasserskade heeft de Delftse Sport Vereniging Concordia een prachtige accommodatie voor voetbal, tennis, cricket én golf. De golfbaan van deze actieve omnisportvereniging grenst aan de Delftse Hout en staat bekend als uitdagend, om de vele bunkers en geonduleerde fairways.

Deel uitmaken van een omniverenging als DSV Concordia kent voordelen, maar zeker ook uitdagingen.  Zo maakt de drivingrange gebruik van twee voetbalvelden, en is alleen te gebruiken als er niet gevoetbald wordt (doordeweeks tijdens schooltijd). Ondanks deze beperking heeft DSV Concordia in het afgelopen jaar 26 Golfstart-deelnemers voorbij zien komen en de meesten van hen vast kunnen houden.

We spraken Suzanne Slieker-Mostert, Secretaris Golf van DSV Concordia, over Golfstart op deze bijzondere vereniging.

Waarom maken jullie gebruik van het Golfstart-platform?

“Golfstart is een mooie ingang voor mensen die geïnteresseerd zijn in golf, maar ons op een andere manier niet zo makkelijk kunnen vinden. We hopen dat deze golfstarters na hun lessen onze nieuwe leden worden. Ook kunnen we via Golfstart onze mooie, uitdagende par-3-baan onder de aandacht brengen.”

Wat doen jullie aan lokale promotie?

"De basis voor informatie is onze website en socialmediakanalen. Maar we weten ook dat vooral nieuwe leden zo enthousiast zijn over onze baan, dat ze al snel hun vrienden meenemen. Om die reden stimuleren we het meenemen van introducees, bijvoorbeeld op de traditionele vrijdag ‘Golf & Borrel’. En uiteraard hebben we folders die we meegeven aan bezoekers. Ten slotte willen we ook zeker een Open Golfdag organiseren, zodra ons clubhuis weer open mag."

Hoe geven jullie invulling aan Golfstart?

"De lesdata worden bepaald door de golfpro en het bestuur. Na aanmelding krijgen de deelnemers een e-mail met informatie over de cursus en de ontvangst bij Concordia. Voor de eerste les verwelkomt een bestuurslid de deelnemers met een kop koffie of thee; hij of zij vertelt iets over onze omnivereniging. Ze ontvangen een ballenkaart en een golfbal met ons logo. We lopen vervolgens langs de golfbaan (die vanaf het clubhuis niet zichtbaar is) naar de drivingrange. De golfpro neemt het dan over, vertelt iets over zichzelf, hoe hij te bereiken is en hoe de cursus verloopt. Hij regelt ook de nodige clubs en tassen en start de cursus. Na 3 of 4 lessen worden afspraken gemaakt voor het regelexamen. Voor de laatste les krijgen de deelnemers informatie over de mogelijkheden lid te worden. Meestal met een mooie aanbieding, als ze zich direct na de cursus aanmelden. Ook de mogelijkheden van vervolgcursussen worden besproken."

Concordia Golfstart

Hoe regelen jullie het organisatorisch met de andere sporten?

"Onze par-3-baan is geheel gescheiden van de overige sporten. Golf is op alle dagen en het hele jaar mogelijk, net als het oefengebied voor putten, chippen en bunkerslagen. De overdekte en verlichte drivingrange is echter gesitueerd over de hoofdvelden van voetbal en cricket en is hierdoor niet altijd beschikbaar. Maar in goed onderling overleg zijn er afspraken gemaakt over de tijdsvakken, die duidelijk worden gecommuniceerd. De voorzitters van golf en voetbal zijn lid van het algemeen bestuur. Verder is er, indien nodig, contact met de andere sportbesturen. De vorm van omnisportvereniging geeft ook kansen. Zo kun je bij Concordia meerdere sporten beoefenen met korting op de ‘volgende’ sport."

Wat heeft Golfstart jullie opgeleverd?

"Maar liefst 70 procent van de starters wordt na Golfstart lid. Ook zijn veel cursisten doorgestroomd naar een vervolgcursus. Met een baanpermissie op zak kunnen nieuwe golfers ook een introductie-lidmaatschap nemen. Voor een periode van 2 maanden kunnen ze dan onbeperkt golfen voor een bedrag van 65 euro. Op die manier leren ze de baan kennen en kunnen ze de sfeer goed proeven."

"Bij ons kan je een leven lang sporten"

Zijn er bij jullie deelnemers geweest die eerst een van de andere sporten op jullie locatie hebben beoefend?

"Er zijn voetballers en tennissers die ‘op leeftijd komen’ en overstappen op golf. We zeggen niet voor niks dat je bij ons een leven lang kan sporten! We stimuleren dit ook door het beoefenen van een tweede of derde sport binnen de vereniging financieel aantrekkelijk te maken. Sporters maken familie en kennissen er overigens ook vaak attent op: 'weten jullie dat wij ook een golfbaan hebben?'."

Wat is jullie gouden tip aan andere golfclubs en -banen?

"Een vriendelijke ontvangst is van cruciaal belang. Straal uit dat de starters van harte welkom zijn. En laat zien dat het wezenlijk anders is om lid te zijn van een vereniging dan om slechts als greenfeespeler gebruik te maken van de baan. Als lid van een vereniging kom je al snel in contact met nieuwe golfmaatjes en dat werkt stimulerend om te blijven golfen na de 6 Golfstart-lessen."

Heb je nog een leuk verhaal van een deelnemer?

"Nog voor corona schreef Paul Thijsse zich samen met zijn vrouw in voor een Golfstart-lespakket. In eerste instantie was hij sceptisch en dacht dat dat golfen niks voor hem zou zijn. Maar mede dankzij een leuke lesgroep en deskundige begeleiding van onze pro haalden hij en zijn vrouw vlotjes hun baanpermissie en regelexamen. Inmiddels was Paul erachter dat golf niet alleen een heel leuke, maar vooral ook erg gezellige bezigheid was. Hij werd naar eigen zeggen door onze voorzitter en secretaris ‘verleid’ om tegen een gereduceerd tarief lid te worden. Niet lang daarna maakte Paul kennis met de Golf & Borrel op vrijdag, waar hij snel andere nieuwe leden leerde kennen. Inmiddels gaan Paul en zijn vrouw regelmatig samen de baan in en spelen ze ook beiden wekelijks mee op de heren- en damesdag. En regelmatig vragen ze zich af waarom ze niet veel eerder met golf begonnen zijn!”

DSV Concordia

Verdient jouw golfclub ook de Golfstart Wisselbeker?

Plan dan jouw Golfstart-lespakketten vooruit en profiteer van de landelijke promotiecampagne. Zorg voor een goede pr én een goed vervolgaanbod en wie weet kiezen wij jouw golfclub voor de volgende maand.