Terug naar Nieuwsoverzicht

Marshal van het Jaar: Gerd Bakker van De Batouwe

22 december 2022

Marshals spelen een cruciale rol in de beleving van golfers in de baan. Hoe ze hun rol precies invullen, verschilt per persoon en club. Maar dat ze onmisbaar zijn, staat buiten kijf. Om die reden organiseert de NGF een Marshal van het Jaar-verkiezing.

Eind oktober 2022 werden clubs opgeroepen om hun bijzondere marshal voor te dragen voor deze eretitel. Uit de vele inzendingen werd Gerd Bakker, van Golfcentrum De Batouwe, gekozen als winnaar.

"Kortom, een prima kerel." Zo sluit Bart van Gelderen, marshal bij Golfcentrum De Batouwe, met gevoel voor understatement zijn enthousiaste mail af waarin hij zijn marshal-coördinator Gerd Bakker voordraagt voor de eretitel Marshal van het Jaar. Uit de vele woorden daarvoor blijkt dat Gerd veel meer is dan een prima kerel. Van Gelderen roemt hem onder andere om zijn flexibele instelling en collegialiteit.

Op de foto boven dit artikel staat Bakker in het midden omringd door zes van de zeven overige marshals op De Batouwe. Briefschrijver Van Gelderen staat direct links van hem. Op de foto hieronder ontvangt Bakker zijn prijs (een greenfee voor twee personen bij Golfsociëteit de Lage Vuursche, inclusief lunch) uit handen van Janke van der Werf, Medewerker Sportparticipatie Marshals & Golfregels bij de NGF.

Gerd Bakker marshal van het jaar

Professionalisering

Sinds 2011 is Bakker als marshal verbonden aan Golfcentrum De Batouwe, vanaf 2015 in de rol van coördinator marshalzaken. Onder zijn leiding vond een zichtbare professionalisering van de marshaldienst plaats, zo vertelt Van Gelderen in zijn mail die overigens ook ondertekend werd door de voorzitter van Golfvereniging De Batouwe, Aart van Voorthuizen, en de bedrijfsleider van Golfcentrum De Batouwe, Gerrit van Solkema.

Van Gelderen: "Aan het begin van het seizoen stelt Bakker het werkrooster op, dat in al die jaren nooit onderwerp van discussie is geweest en altijd is gevolgd. Bakker houdt hierbij rekening met individuele wensen, zorgt ervoor dat de belasting altijd eerlijk verdeeld wordt en behoudt flexibiliteit om late wijzigingen of verzoeken in overleg door te voeren.

Bakker zorgde ervoor dat marshals de noodzakelijke cursussen kregen, zoals de marshalcursus van de NGF en een jaarlijkse (opfris-)EHBO-cursus. Op zijn aangeven hebben alle marshals sinds enkele jaren ook een AED-apparaat bij zich en zijn ze opgeleid deze te gebruiken indien nodig. Verder initieerde Bakker verschillende overleggen met marshals van andere golfbanen of deskundigen om over actuele onderwerpen van gedachten te wisselen. Zo werd recent nog gesproken met een vertegenwoordiger van de politie over ‘hoe om te gaan met agressief gedrag’."

marshal van het jaar - Gerd Bakker

Geliefd bij spelers en personeel

Gelukkig is Bakker door zijn manier van werken eventueel agressief gedrag vaak voor, blijkt uit de woorden van Van Gelderen. "Bakkers acties zijn altijd probleemoplossend en getuigen van een zeer grote sociale vaardigheid", zo schrijft Van Gelderen. "Zijn optreden kenmerkt zich door enthousiasme, inzicht en kennis, betrokkenheid en veel humor."

Dit maakt Bakker niet alleen geliefd bij de leden en gastspelers van De Batouwe, maar ook bij de greenkeepers en bij het personeel. Bakker is van mening dat marshals niet alleen in de baan hun werk doen, maar ook kunnen bijdragen met kleine klusjes in en om het clubhuis. Ook vindt hij het belangrijk een goede band te onderhouden met het personeel achter de receptie en met de greenkeepers. Van Gelderen: "Die korte lijntjes naar elkaar zorgen ervoor dat veel problemen vroegtijdig gesignaleerd worden en vaak in goed overleg opgelost."

De nauwe onderlinge banden worden jaarlijks onderstreept met een door Bakker opgezette gezamenlijke golfmiddag voor marshals, greenkeepers en (horeca)personeel aan het einde van het seizoen. Traditioneel afgesloten met een heerlijk Indisch buffet.

En wat vindt Bakker zelf van zijn uitverkiezing tot Marshal van het Jaar?

“Ik had de oproep gezien, maar al snel samen met onze bedrijfsleider besloten daar niet aan mee te doen. Wat ik niet wist is dat zij achter mijn rug om allang hadden bedacht mij hiervoor op te geven. Ja hartstikke leuk natuurlijk en voor mij een enorme verrassing.”

Hoe blijft het marshalschap al zoveel jaren leuk?
“Daar ben je zelf bij. Ik vind het belangrijk om één van iedereen te zijn. En dat hechte team dat we door de jaren heen gesmeed hebben, dat is een van de belangrijkste redenen wat het zo leuk maakt.”

Hoe heb je de functie van marshal door de jaren heen zien veranderen?
“De golfsport is toegankelijker geworden en dat is geweldig. Maar dat betekent ook dat wij marshals de mensen wel iets vaker op de golf- en gedragsregels moeten wijzen. Dat doen we uiteraard altijd op een vriendelijke toon, want onze prioriteit is het gastheerschap: we willen dat iedereen die op De Batouwe komt, het naar zijn zin heeft, of het nu de leden zijn, greenfeespelers of grote groepen.

Gerd Bakker marshal van het jaar

Eervolle vermelding: Fransina Dijkstra van Golfclub Havelte

Net niet gewonnen, maar zeker een vermelding waard: Fransina Dijkstra is marshal op Golfclub Havelte, waar ze opvalt met haar energieke en vrolijke uitstraling. Meerdere mensen hebben Fransina voorgedragen voor de titel van Marshal van het Jaar en allen noemen die bijzondere uitstraling, haar gastvrijheid en charme. Maar dat is niet het enige waarom ze zo’n goede marshal bevonden wordt: ze geeft gastspelers een zeer welkom gevoel, zorgt voor een goede doorloop in de baan en lost dingen altijd met een glimlach op. En bijzonder, de manier waarop zij de functie van marshal vervult, heeft anderen geïnspireerd om zich ook aan te melden als marshal op Golfclub Havelte. Fransina, petje af!