Terug naar Nieuwsoverzicht

De stelling: Niet logisch dat golfclubs in 2025 rookvrij moeten zijn

18 oktober 2022

Je kent vast de campagne ‘De sport wordt rookvrij, wen er maar aan’. In hoeverre moeten golfclubs daar hun steentje aan bijdragen?

De NGF heeft in 2022 namens de golfsport het Nationaal Preventie Akkoord ondertekend. Hierin hebben alle sportbonden en NOC*NSF met het Ministerie van VWS de ambitie vastgelegd dat uiterlijk in 2025 alle sportverenigingen en sportevenementen rookvrij zijn. Samen op weg naar een rookvrije generatie.

Een mooie ambitie, maar hoe denkt de golfwereld daarover? Golf is een sport met relatief weinig jeugd. Er staan geen rokende ouders langs het veld zoals bij voetbal, hockey en tennis om hun kinderen aan te moedigen. Hoe noodzakelijk is zo’n rookverbod op de golfbaan dan eigenlijk? Daarom hebben we twee golfclubs (G & GC Lauswolt en Golfclub Capelle) en de interim-directeur van de NVG Paul Wesel gevraagd naar hun reactie op de volgende stelling:

Het is niet logisch dat alle golfclubs in 2025 rookvrij moeten zijn


Jan Klaver, bestuurslid van Golf & Countryclub Lauswolt

“Dat roken ongezond is, is voor iedereen duidelijk. Maar om je leden een rookverbod op te leggen, vind ik best ver gaan. Moet je dan ook alcohol verbieden, kun je je afvragen. Daarom heb je een argument nodig dat verder gaat, breder is. Dat je de jeugd wil laten opgroeien als een rookvrije generatie is zo’n argument. En zien roken, doet roken. We roepen onze leden dan ook op om ons ‘rookvrij-beleid’, dat we sinds 1 juli hebben ingevoerd en waar we vierkant achterstaan, te steunen en het goede voorbeeld te geven aan onze kinderen. Hoewel Lauswolt niet heel veel jeugd heeft - we hebben 60 tot 70 leden tot 22 jaar – geven we wel een duidelijk signaal af door de baan rookvrij te maken. Hoe vaker je de campagne-bordjes ziet, hoe meer ze in je hoofd gaan zitten; je neemt het ook mee naar huis. Dus ik vind het zeker wél logisch om te streven naar rookvrije golfclubs. Ik ben al veel langer bezig met dit onderwerp. Als eigenaar van een babywinkel met vijf vestigingen heb ik onze terreinen rookvrij verklaard, ook voor klanten. Handhaving is natuurlijk lastig, we gaan niet voor politieagent spelen. We vertrouwen op sociale controle. Op Lauswolt is één rookplek, niet echt in het zicht, waar redelijk veel gebruik van wordt gemaakt. We hebben geen officiële klachten gekregen maar tussendoor hoor je soms wel wat weerstand. Ik ben er overigens geen voorstander van om de golfbaan helemaal rookvrij te maken. Te betuttelend. Maar we zullen tegen het jaar 2025 zien hoe het sentiment dan is.”

Auke de Boer, voorzitter Golfclub Capelle

“Op de tee van hole 1 hebben we de ruimte om een doek op te hangen en de afgelopen tijd hing daar de boodschap ‘op weg naar een rookvrije generatie’. Maar om eerlijk te zijn pushen we het niet te hard, het heeft niet de eerste prioriteit. Er mag bij ons nog overal gerookt worden behalve in het clubhuis. We hebben best wat leden die roken en een klein deel daarvan gaat ook met een sigaret de baan in. Wat mij betreft is dat ‘not done’. De volwassenen hebben een voorbeeldfunctie voor jongeren. Capelle heeft zo’n 50 tot 60 jeugdleden en tientallen studenten. Ik ben er natuurlijk voorstander van dat zij opgroeien als een rookvrije generatie en ik ben blij dat de NGF het Nationaal Preventie Akkoord ondertekend heeft. Ik hoop dat de federatie het voortouw neemt en alle golfclubs bij de hand neemt. Eendracht maakt macht. Het heeft geen zin als je bij de ene club wel mag roken en bij de andere niet. Ik denk dat het best lastig wordt om alle golfclubs in 2025 rookvrij te hebben maar ik sta wel achter de ambitie. Nu de NGF het akkoord heeft getekend, ga ik het zeker weer aankaarten in het bestuur.”

Paul Wesel, interim-directeur NVG

“Om roken tegen te gaan kunnen golfclubs andere dingen doen dan compleet verbieden. Er zijn eigenaren (verenigingen en privé-exploitanten) die met succes duidelijk maken waar absoluut niet gerookt mag worden omdat ze niet willen dat hun gasten er hinder van ondervinden en omdat ze geen slecht voorbeeld willen geven aan de jeugd. Dat is blijkbaar te regelen zonder een 100% verbod uit te vaardigen. Ook merk ik dat door eigenaren de vraag wordt opgeworpen wat het volgende verbod wordt? Geen biertje meer en ook geen bitterbal? We willen toch geen samenleving waarin dit allemaal van boven wordt opgelegd? Gezond leven op basis van goede argumenten, is dat niet veel succesvoller? Als NVG hebben wij begrip voor beide keuzes en we denken dat eigenaren zelf het beste kunnen beoordelen hoe zij het roken succesvol kunnen tegengaan.”

Klik hier als je meer wilt weten over rookvrije golfclubs en -banen.