Terug naar Nieuwsoverzicht

Ook golfende vrouwen komen van Venus

28 september 2022

Vrouwen, kom golfen! We roepen het van de daken en niet zonder reden: we hebben vrouwen nodig om de golfsport ook op de langere termijn gezond te houden. Veel vrouwen gaan of blijven golfen als er ook op sociaal vlak wat te halen valt.

Op dit moment is 32% van alle Nederlandse golfers vrouw. Willen we dat dit percentage de komende jaren niet verder terugloopt, dan zullen we er met z’n allen voor moeten zorgen dat vrouwen zich welkom voelen in de sport en hun eerste stappen zetten op de golfbaan.

Want hoewel vrouwen doorgaans een hoge drempel ervaren om met golf te beginnen, als ze eenmaal die eerste stap hebben gezet, zijn ze vaak snel gegrepen door de sport en vastberaden om te blijven spelen. Daar liggen kansen! Maar hoe krijgen we die vrouwen überhaupt naar de golfbaan en hoe zorgen we ervoor dat hun eerste golfervaring dan ook meteen een goede is?

Mannen komen van Mars

En vrouwen van Venus. In zijn bekende boek uit 1992 legt John Gray uit hoe verschillend mannen en vrouwen denken, voelen en communiceren. Ze lijken wel van verschillende planeten te komen. Op de golfbaan zijn deze verschillen misschien niet zo extreem, ze zijn er wel zeker.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat vrouwen golf vooral zien als spel, waar mannen het duidelijk een sport vinden. Vrouwen – we generaliseren! – zijn minder bezig met de details en vinden het grotere plaatje belangrijker. Na een ronde golf weten mannen vaak nog precies met welke clubs ze op welke holes speelden en wat hun scores waren. Vrouwen? Die hebben lekker gespeeld of slecht. Of slecht gespeeld, ‘maar het was wel heel gezellig’.

Sociale aspect

En daar komen we op het volgende punt: het sociale aspect van golf is voor vrouwen enorm belangrijk. Golfen met andere vrouwen, een koffietje voor en een borrel of hapje eten na afloop van een rondje golf. Samen leren golfen, vooruitgang boeken, lachen om blunders, maar vooral: elkaar motiveren en aanmoedigen om vaker te golfen en steeds iets beter te worden.

Golf vrouwen First Dates

Vrouwen willen zich op hun gemak voelen, zich in andere mensen op de club herkennen. Dus niet alleen maar – we generaliseren weer! – oudere mannen tegenkomen, maar ook andere vrouwen zoals zij. Beginners zoals zij, maar wel net zo nieuwsgierig naar de sport en net zo vastberaden het te leren.

Dus wat moeten clubs en banen doen om vrouwen aan het golfen te krijgen? Aandacht geven aan het sociale aspect en zorgen dat ze welkom geheten worden door andere vrouwen.

FAB Friday op Sluispolder

Renate Roeleveld, General Manager bij Golfbaan Sluispolder, weet als geen ander wat vrouwen motiveert om naar de golfbaan te komen. Op Sluispolder introduceerde zij al jaren geleden een speciaal vrouwenprogramma. Sinds 2014 draait daar het FAB Friday programma, voor vrouwen door vrouwen. Elke vrijdagochtend wordt daar van 09.00 tot 10.00 gegolfd in de baan onder begeleiding van een professional en een aantal (vrouwelijke!) Sluispolder-medewerkers. Voor nieuwe golfers een perfecte kennismaking met de baan, voor reeds ervaren golfers de kans om elke week weer wat vooruitgang te boeken.

Na dat uur in de baan drinken de deelnemers koffie, waarna om 10.30 een golfles start voor alle deelnemende vrouwen. Met elke week een ander thema, waardoor de les voor zowel de beginnende als de ervaren golfer uitdagend blijft. Vrouwen mogen zo vaak als ze willen deelnemen aan de FAB Fridays, elke week of slechts een enkele keer. Deelnemen kost slechts € 13,50 per keer, € 40,- voor een 4-rittenkaart en € 97,50 voor een 10-rittenkaart.

In de video hieronder deelt Renate haar 5 gouden tips hoe clubs en banen vrouwen kunnen binden en behouden. Renate was eerder ook al te gast bij Podje Golf, deze kun je hier terugluisteren.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.