Terug naar Over de NGF

Hoezo meer vrouwen in golf?

28 april 2022

Het is een vraag die Danielle vaak gesteld krijgt. Het antwoord is simpel: we hebben vrouwen nodig in de golfsport om die gezond te houden. Diversiteit is de sleutel voor een goede toekomst.

Aflevering 11 van Danielles Drive gaat over het belang dat er meer vrouwen gaan golfen.

Van alle golfers in Nederland is 32 procent vrouw. Dat percentage willen we als NGF omhoog brengen. Fifty-fifty is misschien wat ambitieus en onrealistisch, maar zestig procent mannen en veertig procent vrouwen vind ik een mooi streven. Tijdens bijeenkomsten over dit onderwerp krijg ik geregeld de vraag: “Waar is dat nou voor nodig, meer vrouwen in golf, het is sowieso al druk zat op de banen?”

Het zijn, misschien niet geheel verrassend, altijd mannen die die opmerking maken. Meer vrouwen in golf is belangrijk omdat het helpt de sport ook op de langere termijn gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat in de meeste gezinnen vooral de vrouw bepaalt – sorry mannen – hoe de vrije tijd wordt besteed. Een vrouw die golft, betekent vaak dat ook de man en de kinderen golfen – en blijven golfen. Ik ben zeker geen felle feministe, ben ook niet heel erg woke, maar ben wel voor een gezonde diversiteit in golf.

Hoogste motivatie

In Groot-Britannië was vijf jaar geleden slechts veertien procent van alle golfers vrouw. Daar zou ik me, werkzaam in de golfindustrie, diep voor schamen. Mede door de coronapandemie is dat percentage nu verdubbeld naar 28%. In de UK hebben in 2020 830.000 vrouwen voor de eerste keer golf geprobeerd en maar liefst 95% gaf na die kennismaking aan door te willen met de sport. Zoals ik in een eerdere column schreef, vrouwen ervaren doorgaans een hogere drempel om met golf te beginnen dan mannen, maar als ze eenmaal die eerste stap hebben gezet, hebben vrouwen de hoogste motivatie om vaker te gaan spelen. Daar liggen dus veel kansen.

Golfclubs in de UK die eerst wat stoffig en ouderwets waren, en soms ronduit vrouwonvriendelijk - denk aan bordjes 'dogs & women not allowed' - zijn om vergrijzing en een ledentekort tegen te gaan, proactief aan de slag gegaan om vrouwen te verleiden met onder andere gratis kennismakingslessen (meestal gegeven door vrouwelijke pro’s), sociale activiteiten voor en na het golfen en crèches op de club. Dat heeft een groot verschil gemaakt.

Fabulous

Een mooi voorbeeld van een succesvol initiatief op een Nederlandse golfbaan is de FAB Friday op Sluispolder bij Alkmaar. “FAB Friday: elke vrijdagochtend is voortaan een feestje!”, zo wordt het op de website aangekondigd. “Deze damesochtend is zowel voor de beginnende golfster als de golfster die weinig tijd heeft maar wel lekker een uurtje van de buitenlucht wil genieten. De kids naar school en je hebt even tijd voor jezelf. Vanaf 9 uur kun je mee de baan in. Er lopen leuke vrouwelijke Sluispolder-begeleiders mee voor de nodige tips & tricks in de praktijk. Natuurlijk kom je voor de gezelligheid, dus om 10 uur drinken wij samen koffie of thee en trakteert Sluispolder op een lekker stuk taart. Vanaf 10.30 uur is er nog een uur les onder begeleiding van onze *Fabulous* Professional.” We zijn altijd op zoek naar meer best practices, dus organiseer jij een soortgelijk initiatief als Sluispolder, mail mij dan jullie concept en resultaten.

Een vrouw die interesse heeft gekregen in golf bezoekt de site en ziet geen enkele golfer met wie ze zich kan identificeren

Renate Roeleveld, manager van Sluispolder en bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging van Golfbaanaccommodaties, speelt met FAB Friday perfect in op de golfwensen van vrouwen. Dat doen veel banen helaas nog niet en soms zit dat ook in kleine dingen die makkelijk aan te passen zijn. Ik bezoek veel websites van golfclubs en maar al te vaak zie ik dan alleen foto’s van mannen die golfen. Een vrouw die interesse heeft gekregen in golf bezoekt de site, ziet geen enkele golfer met wie ze zich kan identificeren en krijgt het gevoel niet thuis te horen op die club. Misschien verstandig om de website van jullie baan/club nog eens goed te bekijken.

Kennismaking speciaal voor vrouwen

In het grote imago-onderzoek waar ik eerder over schreef, geven vooral de wat jongere vrouwen aan golf te zien als een sport voor oudere mannen. Daarom is het zo belangrijk dat meer vrouwen onze golfbanen gaan bevolken. Het is een vicieuze cirkel: een vrouw die naar een golfbaan gaat en daar alleen heren van een zekere leeftijd aantreft, zal zich niet snel thuis voelen. Als ze vrouwen ziet die genieten van golf en het leuk hebben met elkaar, zal ze zich veel meer op haar gemak voelen. En nogmaals, als vrouwen een geslaagde introductie in golf hebben gehad zijn ze meestal voor altijd gegrepen. De NGF is momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw Women in Golf-concept met de titel First date. Clubs organiseren een eerste laagdrempelige kennismaking met golf speciaal voor vrouwen. Gedurende een halve dag krijgen vrouwen uitleg over de sport, spelen ze een par-3-hole en gaan ze gezamenlijk lunchen, brunchen, dineren of borrelen. Het sociale element wordt heel belangrijk, binnenkort meer over First date.

Golf is een sport voor iedereen, een van de weinige sporten die ook leuk is om samen te doen met je partner

Vrouwengolf meer onder de aandacht brengen is noodzakelijk om het percentage van 32 procent vrouwelijke golfers in Nederland te laten stijgen richting die veertig procent. In mei staan we daarom op de Libelle Zomerweek en in juli organiseren we als NGF voor de tweede keer het Big Green Egg Open. In de aanloop naar dat toernooi van de Ladies European Tour op de Rosendaelsche Golfclub start onze campagne ‘Ladies let’s tee up’, die wij hebben aangekondigd op internationale vrouwendag. Tijdens het Big Green Egg Open is de toegang gratis en tickets kunnen nu al gereserveerd worden. Ik was er vorig jaar bij en het is een prachtig evenement om te bezoeken, topgolf kijken in een ontspannen sfeer. En in de Players Experience kun je ook jonge talenten uit de NGF-selecties aan het werk zien, meisjes én jongens natuurlijk. Golf is een sport voor iedereen, een van de weinige sporten die ook leuk is om samen te doen met je partner. Met golf ben je buiten, in beweging, je sport en kunt ook nog eens lekker bijkletsen. Dat vinden vrouwen fijn. En ik denk veel mannen stiekem ook…

Daniëlle Wallet directeur marketing van de NGF

Danielle Wallet
danielle.wallet@ngf.nl