Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws augustus: Nieuw Broekpolder geopend

29 augustus 2023

Banen en -clubs in het nieuws en interessant nieuws voor clubs en banen. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Dunkerque Paragolf Open

Daphne van Houten won op 27 augustus het EDGA Dunkerque Paragolf Open op Le Golf Bluegreen de Dunkerque in Frankrijk. Op de website van de Fédération française de golf is een bericht geplaatst.

Four-Ball Better-Ball Dames 50+

Op de Noord-Brabantsche Golfclub Toxandria wordt elk jaar het nationale Dames 50+ Four-Ball Better-Ball Kampioenschap gespeeld. Dit jaar gebeurde dat op 22 augustus en deden er 116 dames mee.

Winnaars FBBB op Toxandria in 2023

De eerste plaats, 43 Stablefordpunten, ging naar Thea ten Bosch (ANWB Golf) en Brigitte Faber (Golfclub Welderen). De tweede plaats werd gedeeld door een aantal koppels met 40 punten. De regel is dat het oudste paar in leeftijd als eerste mag kiezen van de prijzentafel. De gelukkigen waren Margriet van Haagen en Bernardine de Vries van Golfclub Toxandria, Ingrid Hooijer en Pauline Lenters van Golfclub De Hoge Kleij waren net iets jonger. Net als in andere jaren werd op elke par 3 gestreden om een neary. Els Dekkers won de nearest to the pin op hole 4, Joyce van Tongeren op hole 9, Margriet van Haagen op hole 13. Op hole 16 sloegen Lidy van der Knoop en Paula Wagemakers even ver van de hole, maar gelukkig kon de prijs gesplitst worden. Aan het begin van de dag kregen alle deelnemers een goodie-bag en de dag werd afgesloten met een buffet. Er was veel lof voor de organisatie, horeca en greenkeepers.

Op de foto: Bernardine de Vries, Margriet van Haagen, Thea ten Bosch en Brigitte Faber.

Renovatie Golfclub Broekpolder voltooid

Na een renovatie die ongeveer twee jaar heeft geduurd, heeft Pieter van Vollenhoven op zaterdag 26 augustus de totaal herziene golfbaan van Golfclub Broekpolder geopend. 

Pieter van Vollenhoven op Golfclub Broekpolder
Pieter van Vollenhoven met Rembrandt Krielen (jongste lid) en Fred Kraal (oudste lid)

De 18-holes baan in natuur- en recreatiegebied ‘de Broekpolder’ bestaat sinds 1981. Destijds werd de baan geopend door Van Vollenhovens schoonvader, Prins Bernhard.

De aanpassingen van Broekpolder zijn uitgevoerd onder leiding van golfbaanarchitect Frank Pont. De renovatie van de golfbaan was volgens het bestuur noodzakelijk, de achttien greens aan vervanging toe.

Voorzitter Frank Roos in een persbericht: "Voordat de graafmachine de laadschop medio augustus 2021 in de grond zette, dienden we vele voorbereidingen en maatregelen te nemen en onze leden zoveel mogelijk in het proces te betrekken. Zo hebben we onze eigen leden geregeld door bijeenkomsten en nieuwsbrieven van de voortgang op de hoogte gehouden. Daarnaast is er intensief contact onderhouden met onder meer de gemeente, de provincie Zuid-Holland, DCMR en vele andere instanties. In de komende periode zullen er nog punten op de i moeten worden gezet om de baan voor iedereen een totaal nieuwe uitdaging te laten zijn. Daarbij spelen zowel regen, zon als onze eigen greenkeepers een belangrijke rol. Onze baan anno 2023 kenmerkt zich door de nieuwe lay-out onder meer door vele nieuw aangelegde tees, schitterende fairways en uitdagende greens." 

Bij de feestelijkheden werden onder anderen Lex Holst, Paul Roszbach en Henk Spoon bedankt voor hun inzet bij de renovatie.

Talent Steven Chapman

De Noordoostpolder schrijft over talent Steven Chapman van Golfclub Emmeloord die eerder dit jaar de categorie U15 Boys van het Junior World Championship won.

Finale golfende grootvaders

Op 14 augustus is op Golfclub Rozenstein de finale van het Kampioenschap voor Golfende Grootvaders gespeeld. Lex Overweter, lid van Almkreek’, won de Old Grand Dad-finale. 

Het was de 41ste editie van deze nationale eindstrijd. Er deden 85 grootvaders mee. Zij hadden zich geplaats voor de finale via club- en regiowedstrijden. Golfclub Rozenstein schonk de greenfees (€ 2.700) aan de organisator, Old Grand Dad (OGD).

OGD organiseert jaarlijks golfwedstrijden voor grootvaders en zamelt geld in voor instellingen die kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking meer laten sporten, spelen en bewegen.

‘Golfpark Rotterdam in aanleg’ overgenomen door HGE

HGE, de Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij, is de nieuwe exploitant van Golfpark Rotterdam. Als alles volgens plan verloopt, worden in 2024 negen holes geopend. Uiteindelijk zal de golfbaan 27 holes tellen.

In een persbericht wordt gemeld dat het bedrijf alle alle aandelen van John Scholte heeft overgenomen. De 72-jarige Scholte is initiatiefnemer van het project Golfpark Rotterdam. HGE exploiteert nu al Golfpark Almkreek, Golfpark De Breuninkhof, Golfpark De Kurenpolder en Golfpark De Loonsche Duynen.

"Golfpark Rotterdam is een mooie aanvulling op onze banen", zegt Hans Schaap. Hij is directeur/eigenaar van zowel de Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij als van de in aanleg en onderhoud van golfbanen gespecialiseerde aannemingsmaatschappij de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij. "Het project ligt op een geweldige locatie, met een enorm potentieel aan golfers in de directe omgeving. Bovendien biedt het heuvelachtige terrein alle mogelijkheden om de prachtige golfbaan aan te leggen, die John Scholte altijd voor ogen had. Weliswaar is er de afgelopen jaren veel gedaan om het terrein een ruwe vorm te geven, de golfbaan zelf, met fairways, greens, bunkers en drainage, moet nog wel worden aangelegd."

 

Naarderbos

Het leek erop dat Golfbaan Naarderbos heropend zou gaan worden, maar RTV Noord-Holland bericht dat de kans nu weer heel klein is. "Golfbaaneigenaar Michael van de Kuit trekt na jaren van getouwtrek met de gemeente definitief de stekker uit de golfbaan. 'Ik ben er klaar mee en trek mijn handen er vanaf', zegt de vastgoedondernemer."

'Local hero'

Het Brabants Dagblad schrijft over amateur Melvin Mulder die half augustus meedeed aan het Stippelberg Open, een wedstrijd van de Pro Golf Tour op Golfbaan Stippelberg. "Tussen de profs steelt de local hero én amateurgolfer de show", kopt de krant. Mulder, die lid is van Golfclub Stippelberg, werd gedeeld 14de.

Data KLM Open 2024 bekend

Het KLM Open wordt in 2024 gehouden van 20 tot en met 23 juni. Dat heeft organisator TIG Sports bekendgemaakt. De baan was al bekend: voor de tweede keer wordt het KLM Open gehouden op The International. Ook de 105de editie van het KLM Open, in 2025, wordt gespeeld op The International.

"Sportieve doorbraak"

De Maassluise Courant schrijft over Angie Trang Nguyen van Golfbaan Delfland. Eind juli won ze het NK Matchplay 50+. "De 53-jarige Maaslandse plaatste zich voor de Europese Kampioenschappen voor landenteams in Valencia in Spanje." Dat ELTK voor dames 50+ wordt gespeeld van 5 tot 9 september 2023 op El Saler in Spanje.

Oog voor duurzaamheid op De Woeste Kop

Golfclub De Woeste Kop meldt in een persbericht dat het onderhoudscontract met H4A is verlengd. De club staat in het bericht uitgebreid stil bij het belang van duurzaam golfbaanbeheer:

"De golfsector krijgt steeds meer oog voor duurzaamheid. Het gaat daarbij niet alleen om het verkrijgen van meer natuur op de golfbaan, maar ook om duurzamer beheer van tees, fairways en greens. Golfclub De Woeste Kop is in het bezit van een GEO-certificaat dat aantoont dat de accommodatie - de golfbaan én alle voorzieningen - verantwoord en milieuvriendelijk beheerd worden. Mede door de inzet van H4A voldoet De Woeste Kop ruimschoots aan alle vereisten voor dit certificaat. Baancommissaris Gert Post bevestigt dit: 'Duurzaamheid is een van de hoekstenen van ons beleid. Met gerichte interventies werken we samen aan een gezonde grasmat, een aantrekkelijke en milieuvriendelijke omgeving voor flora en fauna en aan een goed bespeelbaar terrein.' Binnen het nieuwe onderhoudscontract zijn diverse initiatieven opgenomen voor optimaliseren van duurzaamheid en biodiversiteit. Zo worden er bloemenweides aangelegd en grassoorten gebruikt die beter tegen droogte kunnen en resistenter zijn tegen ziektes. Eric de Ruijsscher, ceo van H4A, voegt toe: 'Daarnaast dragen wij met de stapsgewijze elektrificatie van ons machinepark voor het onderhoud van de baan de komende jaren extra bij aan de reductie van uitstoot op en rond de baan.'"

Golfbaan De Woeste Kop ligt in natuur- en recreatiegebied De Smitsschorre, dat 160 hectare groot is. Daarvan neemt de 18-holes baan 47 hectare in beslag. 

"Golf met een beperking heel goed mogelijk"

Uniek Sporten kijkt terug op het EK Disabled dat in juli op The Dutch is gespeeld. "Het EK was een mooi podium om zowel aan sporters als clubs te laten zien dat golf met een beperking heel goed mogelijk is."

"Een elitesport? Ach welnee joh" 

Het Noordhollands Dagblad bezocht Golfbaan Spaarnwoude. Alleen abonnees kunnen het artikel lezen.

"Afscheid in stijl"

Het Eindhovens Dagblad bericht in een Premium-artikel over de zege van Minouche Rooijmans in het Dutch Amateur op de Eindhovensche Golf. Minouche (19) komt uit Eersel, is lid van de Eindhovensche en vertrekt binnenkort naar de VS. Een fragment:

"Ze beoefent de sport pas vijf jaar, terwijl veel andere topspelers al op écht jonge leeftijd zijn begonnen. Rooijmans: 'Ik heb tot m’n veertiende fanatiek getennist en vond golf maar een "ouwe lullensport". Dat veranderde toen m’n oma me een keer meenam naar de golfbaan, ik was eigenlijk direct verkocht."

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Toernooi op Stippelberg voor mensen met een beperking

Op 1 september wordt de 15de editie van het Brabantse Disabled Open gehouden. Algemeen Dagblad schrijft hierover. "De eerste acht keer was bij de Overbrug in Helmond, nu vindt het voor de zevende maal plaats op de Stippelberg in Bakel." Net als in andere jaren is er een gratis golfclinic voor mensen die leven met een beperking.

Toegangelijke kunst en natuur op De Haenen

BN De Stem schrijft op 8 augustus over Golfpark De Haenen waar ook wandelaars kunnen genieten van de natuur. En kunst. Een fragment:

"Nee, hij denkt niet dat er in Nederland een andere golfbaan is met zo’n bijzondere kunst- en natuurroute als die in Teteringen. Hans de Wilde, projectontwikkelaar, eigenaar/directeur van Golfpark De Haenen én groot kunstliefhebber, bedacht het concept ruim tien jaar geleden."

In het artikel is veel aandacht voor de kunst én natuur op de baan. "Het 56 hectare grote terrein van Golfpark De Haenen in Teteringen is zo ingericht dat het een belangrijke bijdrage levert aan de lokale biodiversiteit. Dat was ook een van de uitgangspunten bij het oorspronkelijke plan voor het terrein, waar rond de eeuwwisseling nog gras en maïs groeide."

Het betreft een premium artikel op bndestem.nl waarvoor een deel van de lezers een inlogcode nodig heeft.

Successen voor golfer Loran Appel

Algemeen Dagblad schrijft over de 18-jarige Loran Appel uit Numansdorp, lid van Golfclub Grevelingenhout,  die begin augustus het NK strokeplay won. "Het huidige golfseizoen blijkt een succesverhaal voor Loran. In mei eindigde hij als tweede bij het NK strokeplay tot en met 18 jaar, waarna hij later die maand de titel won in de categorie tot en met 21 jaar. Ook internationaal liet hij van zich horen met een tweede plek bij het Dutch Junior Open en een derde plek tijdens de Carris Trophy in Engeland, beide in juli."

Ook de website amateurgolf.com bericht over de zege van Appel in het NK Strokeplay. Loran vertrekt later deze maand naar de VS waar hij golf en een studie gaat combineren aan College of Charleston in South Carolina.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Twente Mini Cup

De Twentsche Golfclub organiseert elk jaar de Twente Cup en dit jaar wordt dit kampioenschap gecombineerd met een Twente Mini Cup. De eerste editie van deze jeugdwedstrijd wordt gehouden op zaterdag 2 september. De wedstrijd is bedoeld voor jeugdspelers van 13 jaar of jonger met een maximale handicap van 24.

In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: stuur een mail.