Terug naar Nieuwsoverzicht

22-24 september: de Solheim Cup van 2023

23 augustus 2023

De Solheim Cup van 2023 staat voor de deur! Wat moet je weten over dit unieke golftoernooi?

De Solheim Cup werd in 1990 voor het eerst georganiseerd en wordt om de twee jaar gehouden, om en om in Amerika en Europa. Er is inmiddels 17 keer om de cup gespeeld.

Dit jaar wordt de Solheim Cup gehouden van 22 tot en met 24 september in Spanje op Finca Cortesin. In 2021 behaalde team Europa de overwinning waarmee we de competitie voor de tweede keer op rij wonnen. De huidige stand van zaken is dat Europa zeven keer heeft gewonnen en Amerika op tien overwinningen staat. We hebben als Europa dus nog wel wat in te halen!

De meest begeerde trofee in het damesgolf

Het is een epische strijd tussen twee continenten. Het duel wordt gespeeld door de beste twaalf vrouwelijke golfers uit Amerika en Europa. Dit jaar zijn de teamcaptains Suzann Pettersen voor Team Europe en Stacy Lewis voor Team USA. In 2019 was het de laatste keer dat er op Europese bodem om de cup werd gestreden. Suzann Pettersen zorgde toen voor de winnende putt voor team Europa waarna ze als speelster met pensioen ging.

Hollands glorie in de Solheim Cup

Christel Boeljon was in 2011 de eerste Nederlandse golfster die deel uitmaakte van team Europa. Europa won toen met 15-13, inclusief het punt dat Christel Boeljon binnenhaalde in de singles. In 2019 kwalificeerde Anne van Dam zich automatisch voor de Solheim Cup door haar goede resultaten in dat jaar. Met onder anderen een sterke Anne van Dam in de gelederen versloeg Team Europa de Amerikanen in 2019.

Thuisvoordeel voor Europa

Deelnemen aan de Solheim Cup is één ding, winnen is iets anders. Hoewel Amerika leidt met 10 tegen 7 hebben de Europese vrouwen vijf van hun zeven bekers op eigen bodem gewonnen. Onder meer door het voordeel van thuispubliek hebben onze vrouwen overwinningen behaald in Schotland, Ierland en Zweden en willen ze Spanje dit jaar aan die lijst toevoegen!

Updates en informatie over de Solheim Cup 2023

Omdat de Solheim Cup in 2026 naar Nederland komt, besteden we extra veel aandacht besteed aan het duel. De verwachting is dat de komst van de Solheim Cup naar Nederland en de weg ernaartoe een enorm positieve impact zal hebben op de golfsport en het imago van golf, en in het bijzonder op het vrouwengolf in Nederland. Een prestigieus en wereldwijd evenement als de Solheim Cup, met alle bijbehorende media-exposure, zal zonder twijfel bijdragen aan het NGF-doel om het aandeel vrouwen onder Nederlandse golfers omhoog te krijgen.

Op GOLF.NL worden artikelen gepubliceerd over de Solheim Cup en achtergrondinformatie over het evenement. Voor clubs hebben we materialen ontwikkeld om te delen via de website, nieuwsbrief en/of socialmediakanalen. Op ngf.nl/solheimcup vind je altijd de meest actuele toolkit.

Solheim Cup in 2026 naar Nederland

De strijd om de Solheim Cup vindt in 2026 voor het eerst in ons land plaats, op de baan van Bernardus in Cromvoirt. Kijk op ngf.nl/solheimcup voor meer informatie over de Solheim Cup en ondersteunende materialen. Bij vragen kun je ons altijd bellen of mailen naar welcometotheclub@ngf.nl