Terug naar Topgolf

De Solheim Cup

De Solheim Cup komt naar Nederland. De baan van Bernardus Golf zal in september 2026 het toneel zijn van het prestigieuze vrouwengolftoernooi tussen Europa en Amerika. Op deze pagina lees je meer.

Belangrijke Solheim Cup-data

13-15 september 2024: Solheim Cup 2024 - Robert Trent Jones Golf Club, Virgina, VS. De Solheim Cup van 2024 wordt op Ziggo Golf uitgezonden.

September 2026: Solheim Cup 2026 - Bernardus Golf, Nederland.

Feiten en cijfers

0 Er is geen prijzengeld bij de Solheim Cup, de golfsters doen mee voor de eer.
1
Nederland is in 2026 voor de 1ste keer gastheer van de Solheim Cup
2 Tot nu toe kwamen 2 Nederlandse speelsters uit voor het Europese Solheim Cup-team: Christel Boeljon in 2011 en Anne van Dam in 2019
3 De Solheim Cup duurt 3 dagen
12 In de Solheim Cup strijden de 12 beste Europese golfsters tegen de 12 beste Amerikaanse
200 De Solheim Cup wordt uitgezonden in meer dan 200 landen en wordt bekeken door meer dan 5 miljoen mensen
1.000 Bij elke Solheim Cup zijn een kleine 1.000 vrijwilligers actief
130.000 De Solheim Cup van 2023 in Spanje trok 80.000 mensen, de Solheim Cup van 2021 in Ohio trok 130.000 toeschouwers
40.000.000 De Solheim Cup van 2021 had een economische impact van 40.000.000 dollar op Toledo in Ohio

Toolkit voor clubs en banen

Klik hier voor een toolkit met foto’s, video’s en voorbeeldteksten om jouw achterban te informeren over de Solheim Cup.

Veelgestelde vragen

De Solheim Cup is de Ryder Cup voor vrouwen. Het is een teamduel tussen de beste golfsters uit Europa en de beste uit de Verenigde Staten. De Solheim Cup is het grootste internationale golfevenement voor vrouwen. Wat de Solheim Cup uniek maakt is dat er geen prijzengeld is. De speelsters strijden voor hun continent/hun land en de eer.

In 2019 (Gleneagles, Schotland) werden er 859 uitzenduren aan de Solheim Cup besteed en volgden 4 miljoen mensen de live uitzending van het evenement. In bijna 70 landen werden er online artikelen geschreven over de Solheim Cup, met een potentieel lezerspubliek van 3,2 miljard. Bij de editie 2021 (Ohio, VS) was de Solheim Cup in 700 miljoen huiskamers in 239 verschillende landen te zien.

Een paar dagen voor de Solheim Cup wordt traditioneel de Junior Solheim Cup gespeeld. Dit is een duel tussen de beste Europese en Amerikaanse meisjes in de leeftijd tussen 12 en 18.

De driedaagse wedstrijd wordt sinds 1990 gehouden en wordt eens in de twee jaar gehouden, in het jaar dat er geen Ryder Cup wordt gespeeld. De ontmoeting vindt om beurten in de VS of Europa plaats. Toen de Ryder Cup als gevolg van de Nine Eleven-aanslagen in 2001 een jaar verzet werd, schoof ook de Solheim Cup een jaartje op, naar het oneven jaar 2003. De Ryder Cup bleef plaatsvinden in de even jaren en de Solheim Cup in de oneven jaren totdat er door Covid weer een Ryder Cup werd uitgesteld (van 2020 naar 2021).

In 2023 vond er zowel een Ryder Cup als een Solheim Cup plaats. Na 2023 wordt de Solheim Cup weer in de even jaren gehouden en de Ryder Cup in de oneven jaren. In september 2023 is de 18de editie van de Solheim Cup gespeeld op Finca Cortesin in Spanje. In 2024 wordt het duel gehouden op de Robert Trent Jones Golf Club in de Amerikaanse staat Virginia. En in 2026 zal de 20ste editie van de Solheim Cup gespeeld worden op Bernardus Golf in Nederland.

Het toernooi duurt drie dagen. In het duel komen 12 Europese speelsters en 12 Amerikaanse speelsters in actie. Op de eerste twee dagen strijden Europese duo’s tegen Amerikaanse koppels. De spelvorm op die dagen is matchplay foursomes en matchplay fourballs. Op dag drie, de slotdag, staan twaalf matchplay singlepartijen op het programma.

Er worden in totaal 28 wedstrijden gespeeld, waarbij elke gewonnen wedstrijd 1 punt oplevert en een gelijkspel 0,5 punt. Dit zijn de wedstrijden die gespeeld worden:

  • Dag 1: 4 foursomes en 4 fourballs (8 punten te verdelen)
  • Dag 2: 4 foursomes en 4 fourballs (8 punten te verdelen)
  • Dag 3: 12 singles (12 punten te verdelen)

De regerend Solheim Cup-kampioen heeft in totaal 14 punten nodig om de beker te behouden, terwijl het andere team 14,5 punten nodig heeft om het toernooi te winnen.

Elk Solheim Cup-team bestaat uit 12 speelsters. Europa wordt vertegenwoordigd door 12 Europese speelsters die lid zijn van de Ladies European Tour, het toernooicircuit in Europa. Team USA wordt vertegenwoordigd door 12 Amerikaanse speelsters die lid zijn van de LPGA, het toernooicircuit in de VS.

De kwalificatie voor de teams gebeurt op basis van prestaties in het jaar (of een iets langere periode) voorafgaand aan het event. Ook heeft de captain het recht om enkele wildcards (captain's picks) uit te delen aan speelsters die zich niet via die kwalificatieranglijst in het team hebben gespeeld.

De kwalificatieprocedure verandert nog wel eens en is ook verschillend voor het Europese en het Amerikaanse team. Aan Amerikaanse zijde zijn voor het Solheim Cup-team van 2023 zeven speelsters geselecteerd via een puntensysteem – dus door punten te verdienen met overwinningen en top-20-finishes op de LPGA Tour en op basis van hun positie op de wereldranglijst. De overige drie speelsters werden gekozen door de captain van Team USA. Voor het Europese team werden twee speelsters gekozen via een soortgelijk puntensysteem, zes op basis van hun positie op de wereldranglijst. Daarnaast waren er vier captain’s picks.

Nederlandse golfsters die op de Ladies European Tour spelen, kunnen zich rechtstreeks kwalificeren of een wildcard krijgen. In 2011 heeft Christel Boeljon zich rechtstreeks geplaatst voor Team Europe en in 2019 kwalificeerde Anne van Dam zich. Dewi-Claire Schreefel vertegenwoordigde Europa twee keer in de Junior Solheim Cup, in 2002 en 2003.

Christel Boeljon deed mee in 2011 (Ierland) en Anne van Dam was erbij in 2019 (Schotland). Boeljon kwalificeerde zich door uitstekende prestaties in de periode voor de Solheim Cup. De Nederlandse verloor aan de zijde van de Duitse Sandra Gall de fourball-match tegen het duo Stacy Lewis/Ryann O’Toole op zaterdag, maar droeg een dag later met haar gewonnen single tegen Brittany Lincicome in belangrijke mate bij aan de uiteindelijke zege van Europa (15-13).

Anne van Dam plaatste zich voor het Europese team in de Solheim Cup van 2019, dat onder leiding stond van Catriona Matthew. Dit werd een van de spannendste edities van het toernooi ooit. Op de laatste dag wist Van Dam niet haar single te winnen, maar uiteindelijk stelde de Noorse Suzann Pettersen in een zinderend slot de overwinning voor Europa veilig: 14,5-13,5.

Dewi-Claire Schreefel vertegenwoordigde Europa twee keer in de Junior Solheim Cup, in 2002 en 2003.

De Solheim Cup wordt op verschillende banen gespeeld, de ene keer een baan in Europa en de volgende keer in Amerika. In 2023 is gespeeld op Finca Cortesin in Spanje en in 2024 wordt gespeeld op de Robert Trent Jones Golf Club in Virginia, VS.

Als de Solheim Cup in 2026 Nederland aandoet, dan wordt gespeeld op Bernardus Golf in Cromvoirt. Op deze baan is in de afgelopen jaren drie keer het KLM Open gespeeld. De 18-holes championship course van Bernardus is ontworpen door de Amerikaanse golfbaanarchitect Kyle Phillips, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van wereldberoemde banen als Kingsbarns, The Grove en Yas Links. Eigenaar van Bernardus Golf is de zakenman Robert van der Wallen die de prestigieuze golfbaan in 2018 opende.

Het in Nederland gespeelde Big Green Egg Open is een toernooi dat deel uitmaakt van de Ladies European Tour, het Europese toernooicircuit voor golfsters. De Ladies European Tour organiseert de Solheim Cup-edities in Europa. De 12 speelsters die Team Europe vormen, zijn lid van de Ladies European Tour. De Solheim Cup in Amerika wordt georganiseerd door de LPGA. De LPGA Tour is het Amerikaanse circuit voor golfsters.

De belangrijkste spelvormen in golf zijn matchplay en strokeplay.

In strokeplay worden de slagen per hole opgeteld. Een wedstrijd duurt 9, 18, 36, 27 of 36 holes. De speler of het team met de beste totaalscore (het minst aantal slagen) wint.

In matchplay is elke hole een aparte strijd tussen twee spelers of tussen twee koppels. De winnende speler is de golfer die de meeste holes wint / het winnende koppel is het koppel dat de meeste holes wint. Maar het is ook mogelijk dat een partij in een gelijkspel eindigt.

In de Solheim Cup gaat elke wedstrijd over 18 holes. Als koppel A hole 1 in minder slagen speelt dan koppel B, dan wint koppel A de hole. Als koppel A op hole 1 van koppel B wint, dan is de stand 1 up voor koppel A. Als koppel B vervolgens de tweede hole wint, dan is de stand all square.

Op de eerste twee dagen van elke Solheim Cup strijden Europese duo’s tegen Amerikaanse koppels. De spelvorm op die dagen is matchplay foursomes en matchplay fourballs.

Foursomes

Foursomes matchplay wordt ook in de Ryder Cup en in de 36-holes klassen van de NGF-voorjaarscompetitie gespeeld.

Twee spelers (A en B) vormen een team en spelen met één bal tegen een ander team van twee (C en D) dat ook met één bal speelt. Er wordt om beurten afgeslagen. Speler A slaat af op de oneven holes en speler B op de even holes. Na de afslag wordt de bal om en om verder gespeeld. Als A heeft afgeslagen doet B de volgende slag en A de derde slag, etc. Totdat de hole de hole is beëindigd.

Elke foursome wedstrijd in de Solheim Cup gaat over 18 holes. Het winnende koppel is het koppel dat de meeste holes wint. Als A en B Team Europe vertegenwoordigen en de foursome winnen, dan slepen A en B 1 punt binnen voor Team Europe. Het is ook mogelijk dat een foursome eindigt in een gelijkspel. Dan krijgen koppel A en B én koppel C en D 0,5 punt.

Fourballs

Fourball wordt ook in de Ryder Cup gespeeld.

Fourball is een spelvorm waarbij twee spelers (A en B) samenspelen als één partij tegen een andere partij (C en D). Iedere speler speelt zijn eigen bal. De laagste score van de partners A en B is de holescore van A en B, de laagste holescore van de partners C en D is de holescore van C en D. 

Als de beste score van A en B op hole 1 een 3 is en de beste score van C en D een 4, dan is de stand 1 up voor A en B. Als C en D op hole 2 een 4 maken en A en B een 5, dan is de stand na hole 2 all square. 

Elke fourball wedstrijd in de Solheim Cup gaat over 18 holes. Het winnende koppel is het koppel dat de meeste holes wint. Als A en B Team Europe vertegenwoordigen en de fourball winnen, dan slepen A en B 1 punt binnen voor Team Europe. Het is ook mogelijk dat een fourball eindigt in een gelijkspel. Dan krijgen koppel A en B en koppel C en D een 1/2 punt.

De golfregels in matchplay wijken soms af van de regels in strokeplay. Lees op GOLF.NL over de regels in matchplay foursome en matchplay fourballs.

Er worden in elke Solheim Cup in totaal 28 wedstrijden gespeeld, waarbij elke gewonnen wedstrijd 1 punt oplevert en een gelijkspel 0,5 punt. Dit zijn de wedstrijden die gespeeld worden:

  • Dag 1: 4 foursomes en 4 fourballs (8 punten te verdelen)
  • Dag 2: 4 foursomes en 4 fourballs (8 punten te verdelen)
  • Dag 3: 12 singles (12 punten te verdelen)

Zowel Team Europe als Team USA hebben een captain. De captain leidt het team en bepaalt de samenstellingen in de foursomes en fourballs en de volgorde van de spelers in de singles. De captain wordt ondersteund door vice-captains. 

De Noorse Suzann Pettersen was de Europese captain van de Solheim Cup in 2023 en is dat ook in 2024. Ze vertegenwoordigde Europa negen keer als speler. De Europese vice-captains in 2023 waren Anna Nordqvist (winnaar van het Big Green Egg Open in 2022), Laura Davies en Caroline Martens.

Stacy Lewis was in 2023 captain van het Amerikaanse team en is dat ook in 2024. De Amerikaanse vice-captains in 2023 waren Morgan Pressel, Natalie Gulbis en Angela Stanford.

Gwladys Nocera was in 2023 captain van het Europese jeugdteam in de Junior Solheim Cup. Nocera vertegenwoordigde Team Europe vier keer.

Na 2023 is de stand Amerika-Europa 10,5-7,5. Hieronder staan de eindstanden van alle Solheim Cups.

2026: ... Bernardus Golf, Nederland
2024: ... Robert Trent Jones Golf Club, Virgina
2023: Europa 14, Amerika 14 - Finca Cortesin, Spanje
2021: Europa 15, Amerika 13 - Inverness Club, Ohio, VS
2019: Europa 14,5, Amerika 13,5 - Gleneagles, Schotland
2017: Amerika 16,5, Europa 11,5 - Des Moines Golf and Country Club, Iowa, VS
2015: Amerika 14,5, Europa 13,5 - Golf Club St. Leon-Rot, Duitsland
2013: Europa 18, Amerika 10 - Colorado Golf Club, Colorado, VS
2011: Europa 15, Amerika 13 - Killeen Castle, Ierland
2009: Amerika 16, Europa 12 - Rich Harvest Farms, Illinois, VS
2007: Amerika 16, Europa 12 - Halmstad Golf Club, Zweden
2005: Amerika 15,5, Europa 12,5 - Crooked Stick Golf Club, Indiana, VS
2003: Europa 17,5, Amerika 10,5 - Barsebäck Golf & Country Club, Zweden
2002: Amerika 15,5, Europa 12,5 - Interlachen Country Club, Minnesota, VS
2000: Europa 14,5, Amerika 11,5 - Loch Lomond Golf Club, Schotland
1998: Amerika 16, Europa 12 - Muirfield Village Golf Club, Ohio, VS
1996: Amerika 17, Europa 11 - Marriott St Pierre Golf, Wales
1994: Amerika 13, Europa 7 - The Greenbrier, West Virginia, VS
1992: Europa 11,5, Amerika 6,5 - Dalmahoy Hotel Golf & CC, Schotland
1990: Amerika 11,5, Europa 4,5 - Lake Nona Golf Club, Florida, VS