Terug naar Nieuwsoverzicht

Anne van Dam naar Olympische Spelen in Parijs

14 december 2023

Anne van Dam mag in 2024 meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Het is de tweede keer dat de Nederlandse zich kwalificeert voor het olympische golfkampioenschap.

Anne van Dam was in 2021 de eerste Nederlandse golfster die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen. Dat was een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwengolf. 

Logo golf op Olympische Spelen in Parijs

Het is verheugend nieuws dat de Arnhemse ook mag meedoen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Of er naast Van Dam nog andere Nederlanders zullen meedoen in Parijs is nu nog niet bekend. 

Het olympische golfkampioenschap van 2024 zal gespeeld worden op Le Golf National nabij Parijs. De mannen spelen van 1 tot en met 4 augustus 2024 en de vrouwen van 7 tot en met 10 augustus 2024.

Anne heeft zich nu al gekwalificeerd dankzij een wijziging in de toelatingseisen voor de Olympische Spelen. Nederland mag maximaal twee mannen en twee vrouwen afvaardigen naar het olympische golftoernooi. Net als in 2016 en 2020 zijn er internationale kwalificatie-eisen - de Olympic Golf Rankings (OGR) - en aanvullende nationale kwalificatie-eisen van NOC*NSF. In het najaar van 2023 heeft NOC*NSF in overleg met de NGF de toelatingseisen gewijzigd. Nederlandse golfers mogen acht toernooien aanwijzen met een sterk deelnemersveld om plaatsing af te dwingen. In zo’n toernooi is minimaal een top-8-plaats nodig. Anne van Dam heeft zich in november 2023 verzekerd van een een startbewijs op Le Golf National in Parijs dankzij een tweede plaats in het Andalucia Costa del Sol Open de Espana.

Ook andere Nederlandse topspelers, zoals Joost Luiten, Daan Huizing en Darius van Driel, hebben kans om zich op deze manier te plaatsen voor Parijs.

Anne van Dam werd in de Spelen van 2020 57ste van de zestig vrouwelijke golfers. De Olympische Spelen van 2020 ('Tokyo 2020') werden vanwege de coronapandemie pas in 2021 gespeeld. In 2021 voldeden de beste twee Nederlandse mannen aan het einde van de kwalificatieperiode, Joost Luiten en Wil Besseling, wel aan de deelname-eis van het IOC maar niet aan de aanvullende eisen van NOC*NSF.

Joost Luiten plaatste zich wel voor de Olympische Spelen van 2016. Hij was daarmee de eerste olympische golfer uit Nederland. Luiten werd in Rio gedeeld 27ste van de zestig mannelijke golfers.