Terug naar Nieuwsoverzicht

Golf met een beperking: terugblik EK Disabled

31 juli 2023

GOLF.NL heeft een inspirerende video gemaakt over het EK Disabled dat eerder deze maand in Nederland is gehouden. Het doel is dat de reportage clubs aanzet om golf voor mensen met een beperking aan te bieden en dat zo veel mogelijk mensen met een beperking kennismaken met de golfsport.

Heb jij een fysieke beperking? Dan is de golfsport wellicht iets voor jou. Golf is namelijk een van de weinige sporten waaraan mensen met een beperking kunnen deelnemen. En zij die golf hebben opgepakt, ervaren een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand.

Dit is de boodschap die verteld wordt in de videoreportage van het EK Disabled dat van 20 tot en met 22 juli op The Dutch is gehouden. Deel de video op je social-mediakanalen.

Tegelijk wordt in de video uitgelegd waarom de NGF golf voor mensen met een beperking stimuleert en waarom gestreefd wordt naar een breed nationaal aanbod van golf voor mensen met een beperking.

De tekst gaat verder onder de video.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

“Met het EK hebben we zeker ook willen laten zien dat golfen met een beperking serieus golf is”, zegt Alexander Renders, Teammanager Sportparticipatie bij de NGF, over het European Individual Championship for Golfers with Disability in Nederland. "Golf is ten opzichte van andere sporten al inclusiever, want als je bijvoorbeeld niet goed kunt lopen, kun je met behulp van een buggie wel golfen. Voor golfers met een beperking die aanpassingen nodig hebben in begeleiding, materiaal en lidmaatschapsvorm, willen we de komende jaren niettemin een slag maken.”

De NGF heeft zichzelf wat dat betreft een duidelijke doelstelling opgelegd. Renders: “We willen in 2030 super inclusief zijn; dat golfen met een beperking dan de normaalste zaak van de wereld is.” Daarvoor is ook al een route uitgestippeld. ‘’We zien dat golfleraren van PGA Holland ook steeds meer kennis over aangepast golfen vergaren. Daarnaast werken we samen met het platform Uniek Sporten. Het streven is om tussen nu en vijf jaar ervoor te zorgen dat iedereen met een beperking binnen een half uur reisafstand twee golfclubs terecht kan. Daarvoor hebben we Nederland in 24 regio’s verdeeld. We hebben het doel dat er minimaal twee clubs per regio een duurzaam aanbod hebben voor de doelgroep. Met 48 clubs ligt er dan een mooie basis.”

Die ambitie sluit ook aan bij de onlangs gelanceerde campagne Welcome to the club! waarmee de NGF de toegankelijkheid van golf wil benadrukken. Renders: “De campagne voor doelgroepen die nu ondervertegenwoordigd zijn, laat zien dat golf voor iedereen is. Zeker ook voor vrouwen en jongeren met een beperking.”

Wil je meer weten over het aanbieden van golf voor mensen met een beperking? Klik hier

Lees ook een verslag van het EK Disabled: Succesvol EK met twee titels voor TeamNL.